featured

Dünyanın En Büyük Doğal Afetleri | Dünyanın En Büyük 10 Felaketi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünyanın En Büyük Doğal Afetleri Nelerdir?

Dünyanın en büyük doğal afetleri milyonlarca hatta milyarlarca hayatın yön değiştirmesine neden oldu ve olmaya da devam edecek… Çünkü ekolojik sistemin doğal işleyişi ve dünyanın kendi içindeki sıradan değişimi, insan hayatı açısından oldukça olumsuz olabiliyor. Günümüzde de yaşanan kasırgalar, kıtlıklar, depremler ve çeşitli doğal afetler, geçmişte de yaşandı. İşte, dünyanın akışını değiştiren, yaşanmış dünyanın en büyük doğal afetleri

1-Suriye ve Mısır Depremi / 5 Temmuz 1201

Ortadoğu ülkelerinden olan Mısır ve Suriye, geçmişte acı bir kaderi paylaştı. 5 Temmuz 1201 senesinde yani bundan yaklaşık olarak 800 yıl önce yaşanan Suriye ve Mısır depremi, milyonlarca insanın hayatını kaybetmesine neden oldu. Bu deprem aynı zamanda, kaydedilen en ölümcül depremler arasına girdi.

2-Shaanxi Depremi / 23 Ocak 1556

Kuzey Çin’de bir kent olan Shaanxi, 23 Ocak 1556 tarihinde tam anlamıyla felaket denilebilecek bir depremle sarsıldı. Dünyanın en büyük doğal afetleri arasında yer alan Shaanxi Depremi, insanlık tarihinin gördüğü en büyük depremler listesine girdi. Çünkü Shaanxi Depremi büyüklüğü tam olarak 12.8 olarak kaydedildi. Shaanxi kentini adeta yerle bir eden bu depremde tam olarak 830.000 kişi hayatını kaybetti.

3- Tambora Volkanı Patlaması / 1815

Doğal afetlerin en büyüğü hangisidir sorusuna tam olarak cevap verebilmek pek mümkün değil ancak bazı doğal felaketler, yaşandığı andan daha sonrasını olumsuz etkilemesiyle de biliniyor. Tambora Volkanı patlaması da tam da bu türden dünyanın en büyük doğal afetleri arasında yer alıyor. 1815 senesine yaşanan Tambora volkan patlaması, Endonezya’nın Sumbawa Adası’nda gerçekleşti. 

Volkanik patlama sonucunda etrafa püskürtülen lavlar nedeniyle tam olarak 12.000 kişi hayatını kaybetti. Ancak patlama sonrasındaki kül serpintisi de tarım arazilerinin tahrip olmasına neden oldu ve tarım faaliyetlerinin son bulmasıyla da 90.000 kişi yaşamını yitirdi. Kısacası Tambora Volkan patlaması hem yaşandığı anda hem de sonrasında fazlasıyla kişinin hayatını kaybetmesinden dolayı yaşanmış dünyanın en büyük doğal afetleri arasına girdi

4-İrlanda Patates Kıtlığı (Büyük Kıtlık) / 1845-1852

İrlanda patates kıtlığı, Büyük Kıtlık olarak da biliniyor. 1845 ile 1852 yılları arasında yaşanan bu kıtlık nedeniyle İrlanda nüfusunun tam olarak dörtte biri hayatını kaybetti. Bu da yaklaşık olarak 1 milyon insana tekabül ediyor. Bu nedenle de Büyük Kıtlık tarihe dünyanın en büyük doğal afetleri arasında geçiyor.

5-İspanyol Gribi / 1918-1919

Koonavirüs pandemisi nedeniyle sıklıkla gündeme gelen İspanyol Gribi, tarihte görülen en büyük doğal felaket olarak biliniyor. Çünkü bu salgının bilançosu oldukça ağır. Hatta hiçbir hastalık ya da hiçbir doğa olay, bu kadar insanın hayatını kaybetmesine neden olmadı… 1918 ile 1919 yılları arasında yaşanan İspanyol Gribi, ticaret gemileri nedeniyle dünyanın her yerine yayıldı. İspanyol Gribi nedeniyle en fazla ölüm Hindistan’da yaşandı ve 16 milyon insanın hayatını kaybetmesine neden oldu. Amerika Birleşik Devletleri’nde de 650.000 kişinin ölmesine sebebiyet veren bu salgın, dünya genelinde 100 milyona yakın yaşamın son bulmasına neden oldu.

YouTube video

İspanyol Gribi’nden etkilenen ülkeler arasında Türkiye’de yer aldı. Çünkü Osmanlı Devleti de deniz ticareti yapan ülkeler arasında yer alıyordu. Bu salgının çıkmasından önce daha önceki salgınların yayılmasının önlenmesi amacıyla kurulan Urla Karantina Adası, bu salgının topraklarımızda daha fazla yayılmasında önleyici oldu.

6-Dünyanın En Büyük Doğal Afetleri Çin’deki Toprak Kayması / 16 Aralık 1920

Deprem kaynaklı dünyanın en büyük doğal afetleri listesinde Çin’de yaşanan toprak kayması da yer alıyor. 16 Aralık 1920 tarihinde Çin’de yaşanan 8.5 büyüklüğündeki bir deprem nedeniyle devasa bir toprak kayması olayı yaşandı. Tam olarak Çin’in Kansu eyaletinde yaşanan bu felaket, 200.000 kişinin hayatına mal oldu. Tarihin en büyük toprak kayması olarak kayda geçen bu olayda insanlar, ne olduğunu anlayamadan toprağın altında kaldı.

7-Şili Depremi / 22 Mayıs 1960

22 Mayıs 1960 yılında, saat 19.11’de yaşanan Şili Depremi, tarihte yaşanmış en büyük depremler arasına girdi ve büyük bir felaketi beraberinde getirdi. Dünyanın en büyük doğal afetleri arasında bulunan Şili Depremi, Valdivia Depremi olarak da biliniyor. Bu deprem nedeniyle tahminen 3.000 kişinin hayatının kaybettiği düşünülüyor.

8-Bhola Kasırgası / 1970

Tarihin en ölümcül kasırgası olarak kayıtlara geçen Bhola Kasırgası 1970 yılında yaşandı. Yaklaşık 500.000 kişinin ölmesine neden olan Bhola Kasırgası, Bangladeş ve Pakistan’ın oldukça büyük bir kısmında etkili oldu. Bu kasırganın geçtiği yerlerdeki evlerin yüzde 80’inin yok olduğu ve toplamda 3.5 milyon kişinin de bu kasırgadan olumsuz etkilendiği biliniyor.

9-İran Kar Fırtınası / 3 Şubat 1972

3 Şubat 1972’de İran’da yaşanan kar fırtınası, dünyanın en büyük doğal afetleri arasında yer alıyor. 3 Şubat’ta başlayan ve 9 Şubat’a dek süren İran kar fırtınası toplamda 4.000 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Bu kar fırtınası son bulduğuna ise yerdeki karın kalınlığı 8 metreydi.

10-Sumatra Tsunamisi / 2004

Yaşadığımız çağda, dünyanın en büyük doğal afetlerinden biri oldu ve hepimiz buna şahit olduk. 2004 yılında yaşanan Sumatra Tsunamisi, tarihin en büyük tsunamisi olarak kayda geçti. Hint Okyanusu’nda meydana gelen bu tsunami, Sumatra Adası açıklarında yaşanan 9.0 büyüklüğündeki depremin ardından yaşandı. Bu doğal felaket sonucunda yaklaşık olarak 2 milyon insan evsiz kaldı ve 230.000 kişi yaşamını yitirdi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!