featured

Kendini Onaran Ekran ile Kırık Ekran Tarih Oluyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kendini onaran ekran teknolojisi geliyor. Akıllı telefon kullanıcılarının en büyük endişeleri arasında telefonlarını düşürmek ve telefon ekranına zarar vermek yer alıyor. Çünkü günümüzde özellikle Türkiye’de akıllı telefonlar pahalı ve bu telefonların ekran onarımları da baya yüklü. Bu sebeple kendini onaran ekran teknolojisinin gelişmesi, telefon kullanıcılarını oldukça rahatlatacak gibi görünüyor.

Kendini Onaran Ekran Geliştiriliyor 

Telefon ekranlarının, telefon darbe aldığında  ya da düştüğünde zarar görmesi, çatlaması veya kırılması, akıllı telefon kullanıcılarının endişelerini artırıyor. Bu nedenle de araştırmacılar, kendini onaran ekran teknolojisi üzerinde çalışmalar gerçekleştiriyor. Kendini tamir edebilen ekran yaratma peşine düşen araştırmacılar, akıllı telefon ve hatta mobil cihaz sektörünü oldukça heyecanlandırıyor.

Kore Bilim ve Teknoloji Enstitüsü yani KIST bilim insanları, akıllı telefon ekranlarının kendi kendini onarabilmesini sağlamak amacıyla yeni bir malzemeyi keşfetti. Kendini onaran ekran için kullanılan malzemeler arasında keten tohumu yağı yani bezir yağı da yer alıyor. Bu malzeme sayesinde akıllı telefon ekranları zarar gördüğünde, kendi kendini onarabilecek.

Kendini Onaran Ekran Nasıl Çalışıyor?

Kendini onaran ekran özelliği ile üretilen ekranlarda bulunan keten tohumu yağı içeriği, CPI çatlağı oluştuğu zaman kendi kendine çatlakların içine sızabiliyor. Bu sayede de ekran onarımı başlıyor. Eğer bu çalışma için çaba sarfeden bilim insanları, daha geniş bir ölçekte uygulama yapabilirlerse, kendini tamir edebilen ekran sayesinde her akıllı telefon kendi ekran hasarın kendisi onarabilecek.

Kendini Tamir Edebilen Ekran ve Keten Tohumu Yağı 

KIST bilim insanları, kendini tamir edebilme özelliğine sahip bu malzemeyi ortaya koyarken keten tohumu yağından yararlanıyor. Ekran hasarının kendiliğinden giderilmesini sağlayan keten tohumu yağı ilk olarak mikrokapsüllere dolduruluyor. Daha sonra da oluşturulan keten tohumu yağı içerikli mikrokapsüller, silikon bir malzeme ile karıştırılıyor. En sonunda da bu malzeme, KIST bilim insanlarının yürüttüğü çalışma sayesinde CPI üzerine kaplama olarak uygulanıyor.

Kendini onaran ekran özelliğine sahip bu malzemenin tasarlanmış biçimi de şu mantığa dayanıyor; CPI çatlağı oluştuğunda mikrokapsüllerde de çatlak oluşacak ve ekran kaplamasında depolanmış olan yağ açığa çıkarak ekran onarımını başlatacak. Çünkü bu yağ bileşeni hava ile temasa geçtiği anda sertleşme özelliğine sahip.

Dolayısıyla kırılan ekran bu sayede en az eskisi kadar sağlam ve sert olabilecek. Yapılan çalışmalara göre bu malzeme, 20 dakika gibi kısa bir sürede zarar gören ekranın yaklaşık olarak yüzde 91’ini onarabilecek. 

Günümüzde bu teknoloji yalnızca laboratuvar ortamında geçerli. Ancak yapılan araştırmalar ve çalışmalar, kendini onaran ekran teknolojinin umut vaat ettiğini gösteriyor. Eğer her şey planlandığı gibi devam eder ve bilim insanları daha büyük ölçüde bunu başarabiliriz akıllı telefonlarda yeni bir dönem başlayacak.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!