featured

Dişlere Zarar Veren Yiyecekler Nelerdir | Bu Besinleri Tüketmek Diş Sağlığı için Tehlikeli Olabilir

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dişlere zarar veren yiyecekler nedeniyle dişlerinizin sağlığını kaybedebileceğini biliyor muydunuz? Ağız ve diş sağlığı için düzenli diş fırçalamak, diş bakımı yapmak ya da diş hekimi kontrolüne sık sık başvurmak bazen yeteli olmayabiliyor. Çünkü dişlere zarar veren yiyecekler nedeniyle günlük hayatta diş minelerimiz zarar görebiliyor. Bunun için de dişlere zarar besinler nelerdir öğrenmek ve buna göre besin tüketim alışkanlıklarını kazanmak gerekiyor. İşte ağız ve diş sağlığı için sınırlı tüketim yapılması gereken yiyecek ve içecekler listemiz…

Dişlere Zarar Veren Yiyecekler

Dişlere zarar veren şeyler arasında pek çok besin yer alıyor. Günlük olarak diş sağlığı için düzenli fırçalama ve diş bakımının yanı sıra bu besinlerin tüketimine de dikkat etmek gerekiyor. Kısacası; diş sağlığının beslenme alışkanlıkları ile de yakından ilgisi bulunuyor. Dişlere zarar veren yiyecekler ve içeceklerden uzak durmak, kişileri ağız kokusu ve diş çürüklerinden koruyor. Ayrıca diş eti hastalıkları da bu yiyeceklerin sınırlandırılmasıyla önlenebiliyor.

1 – Turunçgiller

Dişlere zarar veren yiyecekler listemizin başında turunçgiller yer alıyor. Aslında turunçgiller, insan sağlığı için oldukça yararlı besinler arasında bulunuyor fakat ne yazık ki aynı şey ağız ve diş sağlığı için geçerli değil. Turunçgillerin içinde bulunan vitamin içerikleri faydalı ancak bu besinlere aromasını veren meyve asitleri diş minesi için oldukça zararlı. 

Turunçgiller arasında yer alan besinleri, diş minelerinin zarar görmemesi için dikkatli tüketmek gerekiyor. Diş minesinin aşınmasına neden olan turunçgillerin faydalarını görüp zararlarından uzak kalmak için tüketim yaptıktan sonra dişleri fırçalamak ya da ağzı çalkalamak gerekiyor.

2 – Dişlere Zarar Veren Yiyecekler : Turşu

Özellikle fermente edilmiş turşu tüketimi yapmak, insan sağlığı için oldukça yararlı ancak aynı durum ne yazık ki dişler için geçerli değil. Çünkü dişleri çürüten yiyecekler arasında turşu da yer alıyor. Kendine has tadıyla beğenilerek tüketilen turşu, dişlerin çürümesine neden olabiliyor.

Turşu dişlere zarar veren yiyecekler arasında bulunuyor ancak kontrollü olarak tüketildiğinde zararını minimuma indirmek mümkün. Aynı durum turşu suyu için de geçerli. Eğer diş sağlığınız için bir şeyler yapmak, diş çürüklerinin önüne geçmek istiyorsanız turşu veya turşu suyu tükettikten sonra dişlerinizi fırçalamalı ya da ağzınızı çalkalamalısınız.

3 – Dişlere Zarar Veren Alışkanlıklar : Buz Yemek

Dişlere zarar veren şeyler arasında buz yemek de yer alıyor. Özellikle sıcak yaz günlerinde pek çok kişi içeceklerinin içinde ya da sade olarak buz yeme alışkanlığına sahip. Ancak bu dişlere oldukça büyük zarar verebiliyor. Hatta buzu ısıran kişiler, diş minelerini çatlatma riski ile karşı karşıya kalabiliyor.

Diş minesi üzerinde oluşan çatlaklar, bakteri oluşumunun yaşanmasına neden oluyor. Bu da diş çürümesinin nedenleri için gerekli koşulları oluşturuyor. Dolaylı olarak buz yemek hatta buzu ısırarak yemek, diş çürüklerinin nedeni olarak karşımıza çıkıyor.

4 – Kuru Meyveler

Ağız ve diş sağlığı için dikkatli tüketilmesi gereken yiyecekler arasında kuru meyveler bulunuyor. Çünkü kuru meyveler kolaylıkla dişlerin arasına yapışabiliyor ve yapıştığı yerde şeker bırakarak diş çürüklerinin oluşmasına yol açabiliyor. Dolayısıyla dişlere zarar veren yiyecekler içinde kuru meyveler de yer alıyor. Bu nedenle kuru erik, kuru incir veya kuru kayısı gibi gıda tüketimleri yapıldıktan sonra dişleri iyice fırçalamak gerekiyor. Hatta diş ipi kullanılması da ihmal edilmemeli.

5 – Dişleri Çürüten Yiyecekler : Yağda Kızarmış Karbonhidratlar

Dişlere zarar veren yiyecekler listemizde yağda kızarmış karbonhidratlar yani bisküvi, cips ve kraker gibi yiyecekler de yer alıyor. Çünkü bu gıdaların kalıntıları, dişlerin arasına kolaylıkla girip bakteri üremesine yol açabiliyor. Bu da zaman içinde dişlerin çürümesine sebebiyet veriyor. Aynı amanda bu yiyecekler, doymamış yağ oldukları için kilo alınmasına da neden oluyor.

6 – Dişlere Zarar Veren Şeyler : Ekmek

Hemen hemen her gün tükettiğimiz ekmek de dişlerimizin zarar görmesine neden oluyor. Çünkü ekmek çiğnendiği zaman içeriğindeki nişastalar tükürük ile bölünmekte ve macunumsu hale gelen ekmek parçaları dişlerin arasına dolmakta. Dolayısıyla bakteri oluşumuna zemin hazırlanmakta ve diş çürüklerine davetiye çıkarılmakta. Bu nedenle de, diş çürüklerinin önlenmesi amacıyla mümkün olduğunca diş bakımına önem vermeli ve içeriğinde daha az şeker olmasından dolayı tam buğday ekmeği tüketilmeli.

7 – Şeker ve Şekerlemeler

Dişlere zarar veren yiyecekler arasında herkesin bildiği gibi şeker ve şekerlemeler de bulunuyor. Sert şekerler ve yumuşak şekerler, ağız ve diş sağlığı için oldukça zararlı. Çünkü ağızda bakteri oluşumu şekerli gıdaların tüketilmesiyle daha da artıyor. Bu nedenle diş kayıpları yaşamamak için mümkün olduğunca az şeker tüketmek gerekiyor. Şeker ve şekerli gıdaları tüketildiğinde, artıklarının dişler arasında kalmadığından emin olmak için de diş temizliği yapmak gerekiyor.

8 – Domates

Dişlere zarar veren yiyecekler listemizde sabah kahvaltılarında, sandviç içlerinde ve yemeklerde sıklıkla kullanılan domates de yer alıyor. Çünkü domatesin içeriğindeki asit dişlere zarar vermekte. Ancak domatesin dişlere zarar veriyor olması, domates tüketmeyin anlamına da gelmiyor. Burada önemli olan domates tükettikten sonra dişlerin temizliğinin iyice gerçekleştirilmesi.

9 – Dişlere Zarar Veren İçecekler : Gazlı İçecekler

Diş sarartan yiyecek ve içecekler arasında herkesin bildiği gibi gazlı içecekler bulunuyor. Bununla birlikte içeriğinde asit ve gaz bulunan enerji içecekleri de dişlere zarar veriyor. Çünkü bu tarz içeceklerin içinde de şeker var. Dolayısı ile bu içecekler de mümkün olduğunca az tüketilmeli, tüketildikten sonra da diş temizliği gerçekleştirilmeli.

10 – Soda

Günlük olarak soda tüketmenin sağlık açısından yararlı olduğu biliniyor. Ancak ağız ve diş sağlığı için soda tüketmek de zararlı bulunuyor. Özellikle de meyveli sodaların içinde bulunan şeker, dişlerin zarar görmesine yol açıyor. Eğer diş sağlınızı önemsiyorsanız soda tükettikten sonra dişlerinizi fırçalamaya özen göstermelisiniz. Eğer dişlerinizi fırçalayacak imkana sahip değilseniz en azından dişlerinizi su ile çalkalamalısınız.

11 – Patlamış Mısır

Dişlere zarar veren yiyecekler listesinde film ve dizi izlerken tüketilmesi keyif veren yiyeceklerden olan patlamış mısır da bulunuyor. Çünkü patlamış mısır da rafine karbonhidratlar arasında yer alıyor. Patlamış mısır çiğnendiğinde ağızda şekere dönüşüyor ve bu da söz konusu gıdanın dişlere yapışmasına neden oluyor.

Böylelikle dişlerde bakteri oluşumuna zemin hazırlanıyor ve dişlerin çürümesi için yeterli ortam oluşuyor. Bu nedenle patlamış mısır tüketimini az yapmalı, patlamış mısır yedikten sonra da dişlerinizi fırçalamalısınız.

12 – Kahve

Dişlere zarar veren içecekler listesinde dişleri sarartan içecekler arasındaki kahve de yer alıyor. Diş sararması ile birlikte kahve, dişlerde leke oluşumuna da yol açıyor. Üstelik kahvenin dişler üzerindeki olumsuz etkisi, diğer içeceklerden biraz farklı. Çünkü kahve, dişlerde kalıcı leke ve sararma yaşanmasına neden oluyor. Kısacası; kahve tükettikten sonra mutlaka bir barak su içme alışkanlığı kazanılmalı. Ayrıca kahveyi şekersiz içmek, dişlerin daha az zarar görmesini sağlıyor.

13 – Şarap

Uzmanlar tarafından günde bir bardak şarap içmenin özellikle kalp sağlığı için yararlı olduğu söyleniyor ancak bu durum dişler için hiç de böyle değil. Çünkü şarapların asidik özellikte olması, diş lekeleri oluşumuna neden oluyor. Bu sebeple de ister kırmızı şarap olsun, ister beyaz şarap olsun içildikten sonra ağzı en azından bri barak su ile çalkalamak gerekiyor.

14 – Granola Bar Atıştırmalıklar

Dişlere zarar veren yiyecekler listesinde son zamanlarda popülerlik kazanan ve sağlıklı atıştırmalıklar arasında bulunan granola bar atıştırmalıklar da yer alıyor. Özellikle diyet uygulayan kişiler, ara öğünlerinde granola barları sıklıkla tüketiyor. Ancak bu atıştırmalıklar da ağız ve diş sağlığı için oldukça zararlı. Çünkü bu atıştırmalıkların şekerli yapısı, artıkların dişlere yapışmasına yol açıyor. Dolayısı ile de bu artıklar diş çürümelerinin de yolunu açıyor.

15 – Diş Minelerine Zarar Veren İçecekler : Limonlu Su

Hem zayıflamaya yardımcı olması hem de yağ yakıcı özelliği bulunmasından dolayı limonlu su içmek son zamanlarda oldukça popüler hale geldi. Ancak bu içeceğin de diş minelerine zarar verdiği biliniyor. Çünkü limonun asitli olması dişler için zararlı. Bu sebeple de hekimler gün içerisinde aşırı olmaması kaydıyla limon ya da limonlu su tüketilmesini tavsiye ediyor.

16 – Dişlere Zarar Veren Alışkanlıklar : Sigara

Bir besin maddesi olmasa da alışkanlık olarak nitelendirilen sigara da dişlerin büyük zarar görmesine yol açıyor. Sigaranın zararları hemen hemen herkesçe biliniyor. Ancak bu alışkanlığın dişler için yarattığı tahribat da oldukça büyük. Çünkü tütün ya da tütün mamulleri tüketmek, hem dişlerin sararıp lekelenmesine hem de diş etlerinin rahatsızlanmasına yol açıyor.

17 – Nişastalı Yiyecekler

İçerisinde nişasta bulunan yiyecekler, dişlere zarar veren yiyecekler kapsamında bulunuyor. Çünkü nişasta, ağızda bakteri plaklarının oluşmasına yol açıyor. Bu sebeple mümkün olduğunca nişastalı besinlerden uzak durmak gerekiyor. Bu yiyeceklerin başında da tatlılar geliyor. Eğer gün içinde nişastalı yiyecek tüketimi yaptıysanız mutlaka ağız temizliğini de gerçekleştirmelisiniz. Mümkünse dişlerinizi tüketimden sonra fırçalamalı, mümkün değilse de su ile ağzınızı çalkalamalısınız.  

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!