featured

Fizyoterapi Nedir Nasıl Yapılır? Fizyoterapist Kime Denir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Fizyoterapi nedir konusu özellikle inme ya da felç durumlarında ağırlıklı olarak araştırılan bir konudur. Bununla beraber çeşitli hastalıklarda başta boyun ve bel fıtığı olmak üzere diz ağırısı gibi şikayetler için ağırlıklı olarak tedavi sürecini en başından destekleyen uygulamadır.

Fizyoterapi nedir ? İnsanın vücudunda doğuştan olan veya sonradan ortaya çıkan birtakım eksiklikler olabiliyor. Bu eksiklikler çoğunlukla kas ve iskelet sisteminde baş gösteriyor. Bu eksiklikler fizyoterapi yardımıyla ortadan kaldırılır ve rehabilitasyon yardımıyla ise rehabilite yani tedavi edilir. Hastalık ağırlığı bakımından belli düzeye gelene kadar hastanın ameliyatsız tedavi edilebilir olması ise fizyoterapiyi tercih edilebilir kılıyor.

Fizyoterapist, üniversitelerin 4 yıllık Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümünden mezun; tedavi için yeterli beceri ve bilgiye sahip kimselerdir. Bir diğer yandan fizyoterapi mesleğini icra eden kişiler olarak da tanımlanabilir. Fizyoterapistler interdisipliner çalışabilen meslek grubudur. Bu çalışma disiplini ile farklı meslek gruplarıyla birlikte çalışabilir, etkileşimde bulunabilir ve daha verimli sonuçlar elde edebilirler.

Fizyoterapi Nedir , Nasıl Yapılır?

Fizyoterapi, Dünya Fizik Konfederasyonu tarafından toplumun her bir ferdinin yaşamı süresince en yüksek hareket kapasitesini korumak, artırmak ve yenilemekten mesul sağlık bilimi sahası olarak tarif edilmektedir. Tüm bunların hepsini sağlayabilmek için fizyoterapist birtakım tedavi ajanlarına başvurur. Başvurulan tedavi ajanlarından birisi ısıdır. Isı ile tedavi ısının kas ve iskelet üzerine tesiri üzerinden sağlanır.

Başvurulan tedavi ajanlarından bir diğeri ise fizyoterapide etkin rol oynayan birtakım aktif ve pasif egzersizlerdir. Aktif egzersiz dışardan fizyoterapistin yardımı alınmadan; pasif egzersiz ise fizyoterapistin yardımı alınarak yapılan egzersizlerdir. Bir diğer deyişle aktif egzersizde kas gücü kaynağı fizyoterapiste aitken aktif egzersizde kas gücü bireye aittir.

YouTube video

Eklemlerin hareket açıklığı, kasların güçlülüğü, bedenin esnekliği, reaksiyon gösterme süresi, denge ve hareket uyumu gibi çeşitli parametreler gözetilerek koyulan tanı doğrultusunda fizyoterapi sahasında her hasta kendine has bir şekilde ve bir bütün olarak ele alınır. Farklı bir deyişle tedavi programı hastaya özgüdür. Bu yönüyle de tedavi isabetli olur ve daha sağlıklı sonuçlar verebilir. Buna ek olarak tedavi programı hastanın ruhsal dünyası, ailesi ve çevresi ile ilişkisi, his dünyası gibi konular da dikkate alınarak hazırlanır.

Fizyoterapi Nedir Fizyoterapi Kimlere Uygulanır?

Fizyoterapi ile tedaviye alınan hastaları ikiye ayırabiliriz:

1-Ağrı Şikâyeti Olan Hastalar

Ağrı şikayetinden yakınan hastalarda bu şikâyetin sebebi ekseriyetle hayat tarzı ile alakalı oluyor. Sürekli masa başı iş yapma, postür (duruş) bozuklukları, darbeler ve spor yaralanmaları gibi faktörler ağrı şikayetlerine yol açar.

2-Hareket Sorunu Yaşayan Hastalar

Bu sorun hastalarda kafa travması, beyinde inme, omurilikte inme gibi ağır rahatsızlıklar neticesinde meydana gelebiliyor. Bunlara ek olarak kardiyo-vasküler (kalp-damar) ve ortopedik problemler yaşayan hastalar da hareket kabiliyetlerini kısıtlayan birtakım problemlerle karşı karşıya kaldıkları için danışmanlar neticesinde fizyoterapistlere gönderilebiliyor.

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Nedir? Fizyoterapinin Amaçları Nelerdir?

Temelde kas ve iskelet sistemindeki eksikliklerin ortadan kaldırılması hedefleniyor. Fizik tedavi ve rehabilitasyon ile birçok hasta ileri düzey tedaviye gerek kalmadan eski sağlığına kavuşabilmektedir. Ancak fizik tedavi sürecini biraz daha detaylı maddeleyecek olursak:

-Vücudun özellikle bel, boyun, sırt ve bacak gibi bölgeleri başta olmak üzere muhtelif bölgelerinde meydana gelen ağrıların en aza indirilmesi

-Kan akışını olumlu etkileyerek dolanım mekanizmasının daha düzgün çalışmasına yardımcı olmak

-Postür hatalarının ortadan kaldırılması ve engellenmesi

-İrin ve yangıların ortadan kaldırılması

-Spazma uğrayan kasların gevşetilerek rahatlatılması

-Kondisyonun artırılması ve adalelerin kuvvetlendirilmesi

-Fonksiyonel yitmelerin ortadan kaldırılması

-Bedenin hareketliliğinin olduğundan daha iyi hale getirilmesi

-İlaç yardımıyla sağaltımı düşürüp egzersiz, soğuk/sıcak tıbbi bezler gibi tedavi ajanların da etkisiyle hastanın iyileştirilmesi

Fizyoterapi Nedir Fizyoterapinin Faydaları Nelerdir?

Fizyoterapinin, bireyin yaşam koşullarını optimum seviyede tutacak faydalarını sıralayacak olursak:

-Ağrı ve acıyı olumsuz yönde etkiler yani azaltır.

-Hastayı sıkıntıya sokabilecek cerrahi operasyonları engelleyebilir.

-El göz koordinasyonu ve dengeyi olumlu yönde etkileyerek bireyin düşme tehlikesini düşürür.

-Bireye dinamiklik kazandırır.

-Hareket kapasitesini arttırır

-Spor temelli sakatlıkların tedavisinde önemli yer tutar

-Çeşitli ortopedik problemlerin en aza indirilmesi veya giderilmesinde etkilidir.

-İlaçlara maruz kalma konusunda bireye yardımcı olur. İlaçlarla aranıza mesafe koymanızı sağlar.

-Bütün bunları sağlayarak bireyin yaşam koşullarını optimal seviyede tutar.

Fizyoterapi Nedir Fizyoterapi Çeşitleri Nelerdir?

Yaşadığımız çağda tanımı konulmuş birden fazla fizyoterapi ve rehabilitasyon metodu vardır. Hangi hastanın tedavisinde hangi yöntemin kullanılacağı fizyoterapi ve rehabilitasyon hekimi kararıyla netleştirilir ve fizyoterapist tarafından uygulamaya dökülür. Söz konusu uygulamalar ekseriyetle bölümler/seanslar halinde yapılır. Bu uygulamalardan bazıları hakkında kısaca bilgi vermek gerekirse,

-Egzersiz: Ekseriyetle başvurulan, kas ve iskelet sisteminin daha güçlü hale getirilmesi amaçlanan fizyoterapi yöntemidir. İnmeli hastalarda ekstremitelerin hareket kapasitelerinin arttırılması için, tam hareket yitimi mevcutsa kontraktür oluşmasını önlemek için, atrofiye uğrayan kas dokusunu eski haline döndürmek için egzersiz kullanılır.

-Termoterapi: Isı yardımıyla tedavi demektir. Fizyoterapide sık görülen yöntemlerden birisidir. Tedavi prensibi çeşitli tedavi ajanlarına dayanmaktadır: sıcak su, termal paketler, yüksek frekanslı elektrik akımları, kısa dalgalı radyasyon, ultrason, kızılötesi ışınlar, mikrodalga, güneş ışınları ve parafin.

Hasta, dokular ısıtılarak tedavi edilmeye çalışılır. Isı dokulardaki ağrıyı azaltır veya ortadan kaldırır, ödeme iyi gelir, kan akışını arttırır, sinir aktarım hızını arttırır, kollagen üretimini arttırır ve tendon gelişme hızını olumlu yönde etkiler.

-Manuel Terapi: Masaj ile benzer nitelikler içermektedir. Doğrudan elle uygulanan sağaltım metodudur. Ağrıları dindirmek, kan akış hızını arttırmak ve ani kas gerilmelerini engellemek amacıyla tatbik edilir.

-Elektroterapi: Düşük veya yüksek voltajlı elektrik akımı yardımıyla ağrıyı dindirmek amaçlanır. Bunun yanı sıra nörolojik hasar oluşan yapılarda elektrik akımıyla sinirlerin stimüle edilmesi/uyarılması ve iyileşmesinin hızlandırılması da bu yöntemin yararlanma sahasına dahildir. Elektrik akımı ödemi çözer ve kan dolanımını hızlandırır.

-Hidroterapi: Su ile uygulanan fizyoterapi yöntemlerini ihtiva eder. Örnek vermek gerekirse: kontrast banyo uygulaması, kaplıcalar, sıcak su küveti, girdap banyosu(whirlpool). Suyun ısı etkisinin yanı sıra hidrostatik basıncın stimüle edici etkisinden de yararlanılır. Dokularda yara dokusu gelişimini azalttığı, damarları gevşettiği, ağrıyı azalttığı ve doku iyileşmesini arttırdığı iddia edilmektedir.

Fizyoterapist Nedir Kime Denir? Nasıl Fizyoterapist Olunur?

Fizyoterapist, uzman hekim tarafından tanısı konan ve tedavi programı hazırlanan hastanın tedavi programını uygulayan meslek grubunun adıdır. Fizyoterapistler, ulusal ve uluslararası yataklı tedavi merkezlerindeki çeşitli bilim dallarına ait servislerde, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde, protez-ortez imalat ve rehabilitasyon merkezlerinde, kaplıca merkezlerinde, evde bakım merkezlerinde mesleklerini icra edebilirler.

Üniversiteden mezun olduktan sonra gerekli şartları yerine getirerek bilim uzmanlığı, doktora, doçent, profesör unvanı da alabilirler. Hareket kapasitesini gün geçtikçe yitiren toplumun gereksinimlerini karşılamak için fizyoterapiste duyulan ihtiyaç giderek artmaktadır.

Fizyoterapist olmak için ilgili üniversitelerin Sağlık Bilimleri Fakültesinin 4 yıllık Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümünü tamamlamak ve lisans diploması ile mezun olmak yeterlidir.

Fizyoterapist Nedir Maaşı Ne Kadardır?

Fizyoterapist maaşı, hizmet veren kuruma, medeni haline, çocuk sayısı ve hizmet yılı gibi değişken faktörlere göre farklılık göstermektedir. Fizyoterapistler ortalama 3000 ila 5000 TL arası maaş almaktadır. Kamuda yeni başlayan fizyoterapistin net maaş tutarı 4200 civarındadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!