featured

Loş Işığın Beyne Etkileri | Dikkat: Loş Işık Öğrenme Becerimizi Bozabilir!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Loş ışığın beyne etkileri olduğu yapılan bir araştırma ile ortaya konuldu. Uzun bir süre loş ışıkta kalınması durumunda, beynin yapısının değişebileceği tespit edildi. Uzun süre loş ışıkta kalmak, öğrenme ve hatırlama gibi kabiliyetlerin zarar görmesine neden olabiliyor. Evlerde veya işyerlerinde uzun süre loş ışıkta kalınması, beyin açısından olumsuz sonuçların yaşanmasına neden olabiliyor.

Loş Işığın Beyne Etkileri Nelerdir?

Yapılan bir araştırmaya göre; insanların hayatın doğal akışında yani evlerde veya iş yerlerinde maruz kaldıkları çevresel ışıklarda değişimler meydana gelmesi, insanın beyninde yapısal olarak değişim yaşanmasına neden oluyor. Loş ışığın beyne etkileri öğrenilmesi amacıyla Michigan State University araştırmacıları, aynı insanlarda olduğu gibi geceleri uyuyan, gündüzleri dolaşan sıçanlar üzerinde bir çalışma yaptı. Yapılan bu araştırmada sıçanlar denek olarak kullanıldı.

Parlak ışığa ve loş ışığa maruz bırakılan sıçanların daha sonra beyin yapıları incelendi. Yapılan incelemelerin sonucunda da; sıçanların loş ışıktayken konumsal olarak öğrenmelerinin zayıfladığı ortaya konuldu. Loş ışığın beyne etkileri nelerdir sorusunun yanıtının bulunması için yürütülen bu çalışmada, loş ışıktaki sıçanların hatırlama ve öğrene yetilerinin kullanılmasında önemli bir yer olan hipokampusun yüzde 30 azaldığı görüldü.

Parlak Işığın Beyne Etkileri Neledir?

Bunun yanı sıra, yapılan araştırmada parlak ışığa maruz bırakılan sıçanlarda da konumsal performansların fark edilebilir ölçüde gelişme olduğu gözlemlendi. Bununla birlikte daha önce belirli bir süre loş ışık etkisine bırakılan sıçanlar, dört hafta boyunca parlak ışığa maruz bırakıldı ve bunun sonucunda konumsal beyin kapasitelerinde olumlu gelişmeler olduğu gözlemlendi.

Loş Işığın Beyne Etkileri ve Öğrenme Bozukluğu

Yapılan araştırmadaki sıçanların loş ışığa maruz kaldıktan sonra konumsal olarak öğrenme zayıflığı yaşaması, insanların sinema ya da alışveriş merkezlerinde biraz zaman geçirmesi sonrasında kalabalık ortamlarda yönünü şaşırması ile benzetilebilir. Genel olarak insanlar loş ışığa bu mekanlarda birkaç saat maruz kaldıktan sonra kalabalık ortamlarda yönünü şaşırabilmekte hatta otoparkta araçlarının nerede olduğunu kısa bir süre bulamayabilmektedir.

Loş Işık Zararlı mı?

Belirli bir süre loş ışığa maruz kalmanın, beyindeki hipkampus bölgesindeki nöron bağlantıların ve nöronların sağlıklı olarak kalmasına katkıda bulunan bir peptid olan, beyin kaynaklı nevrotropik faktörde ve dendritik sırtlarda veya nöronların birbiriyle iletişime geçtiği bağlantılarda önemli ölçüde azalmaya neden olduğu düşünülüyor. Kısacası; loş ışığın beyne etkileri olumsuz olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle loş ışıkta ders çalıştığımızda öğrenme becerimiz yavaşlayabilir.

Loş ışığın insan beynine etkisi ve parlak ışığın insan beynine etkisi ile ilgili olarak yapılan bu araştırma, çok yaşlı, glokom hastalığı bulunan, retina dejenerasyonu olan ya da bilişsel bozuklukları olan kişiler için de olası sonuçlar ortaya koyabilir. Çünkü parlak ışığın beyne olumlu etkilerinin olduğu yapılan araştırmayla ortaya konulmuş durumda. Buna örnek olarak; çok fazla ışık alınmasına engel olan göz hastalıkları olan kişiler için göze herhangi bir müdahale gerçekleştirilmeden, beyindeki bu nöron grubu direkt olarak manipüle edilebilir ve hastaları parlak ışığa maruz bırakılarak sağlayacağı faydalar elde edilebilir mi? Ya da olukça ileri yaş grubunda olanların ve nörolojik hastalıkları bulunanların bu yöntemle bilişsel fonksiyonları geliştirilebilir mi?      

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!