featured

Havayı Temizleyen Bitkiler Nefes Aldırıyor | NASA Önerisi 7 Bitki

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Havayı temizleyen bitkiler karbondioksit salan bitkilerin aksine zararı olmayanları temsil ediyor. Ev içerisinde güvenle kullanabileceğiniz ve kirli havayı alan bitkiler konusunda NASA da bazı öneriler sunuyor.

Evinizin Havasını Temizleyin | NASA Önerisi Havayı Temizleyen 7 Bitki

Havayı temizleyen bitkiler NASA onaylı açıklamalara bağlı düşünüldüğünde daha fazla güven verebilir.

1. Paşa Kılıcı  

Sukulent özellikleri ile dikkat çeken ev ofis bitkisi paşa kılıcı görsel açıdan da oldukça etkili bir türdür. Susuzluğa dayanıklı yapısı sayesinde havalandırma sorunu olmadan kullanabilirsiniz.

2. Havayı Temizleyen Bitkiler İçinde Güneşe Doymayan Tür: Benjamin 

Don olmadığı sürece bahçede de yetişen bu bitki evinize güzel ve temiz bir hava hissi verecektir. Yoğun şekilde güneş altında kalmayı seven bu bitkiyi ev ve ofislerde kullanabilirsiniz.

3. Bambu Palmiyesi

Yapraklarından ötürü havayı temizleyen bitkiler sınıflandırmasında palmiye kategorisinde yer alan bu bitkiyi rahatlıkla kullanabilirsiniz. Görsel açıdan dekorasyona uygundur. Kapalı yerlerde bulunan ksilen ve tolüen gazlarını emmesi ile biliniyor. Havadaki neme de katkısı olacaktır.

4. Şans Bambusu

Gün ışığı almaması düzensiz sulamalar gibi etkenlere rağmen etkisini dayanıklılığını sürdüren şans bambusu özellikle yeni eşya almayı sevenlerin seçimi olabilir. Şans bambusunun yeni eşyalardan çıkan zararlı parçaların etkisini azalttığı biliniyor. Zehirli gazlar konusunda etkili bir kullanımı vardır.

5.Salon Sarmaşığı           

Ksilen, formaldehit ve benzene karşı etkisi olan salon sarmaşığı kolay bakımı ile de oldukça etkili bir bitki türüdür. Uzun ömürlü olması nedeniyle ortamlarda dekorasyon etkisini kolayca avantaja çevirebilirsiniz.

6. Kurdele Çiçeği  

Kurdele çiçeği her ortamda yetiştirilen bir bitki olarak karbonmonoksiti temizlemeye faydası ile biliniyor.  Formaldehit, ksilen maddelerinin azalmasında da etkisi bulunuyor.

7. Aloe Vera  

Evlerde en sık kullanılan, havayı temizleyen bitkiler arasında olması yanında çeşitli faydaları da bulunan aleo verayı güvenle içeride tutabilirsiniz.

Evdeki Havayı Temizleyen Bitkiler Neden Bir İnceleme Gerektiriyor?

Bitkiler sulandıkları zaman gece saatlerinde kendilerini temizlemek için karbondioksidi dışarı atıyor ve oksijen depoluyor. Karbondioksidi dışarı atamazsa oksijen de depolayamaz. Bu açıdan gece saatlerinde uyku alanınızda suya dayanıklı bitkiler dışında bitki olursa zararlı hava solursunuz.

Su almayan bitkinin gece saatlerinde karbondioksit salgılaması da azalacaktır. Normal şartlarda her bitki havayı temizlediği için salgıya göre bir ayrım yapmak gerekiyor.

Salon Bitkileri Sulanınca Havalandırılmalı mı? Gece Oksijen Veren Bitkiler Ne Kadar Oksijen Dağıtıyor?

Normal koşullarda havayı temizleyen salon bitkileri sulandığında bir süre odada havalandırma işlemi yapmalısınız.  Gece saatlerinde karbondioksit salgısını azaltan bitkilerde oksijen salgısının miktarını ölçmek için ayrı bir cihaz sistemi gerekiyor. Bunu bir yerden temin edeceğinizi düşünüyorsanız alabilirsiniz. Bitki bilimciler bu konuda çalışmalar yapmaktadır.

Evdeki Mikroplu Hava Nasıl Temizlenir? Evde Bitki Yetiştirmenin Faydaları

Evde yetişen bitkiler kullanılarak bitki yetiştirmenin faydalarını kapsamlı şekilde elde edebilirsiniz.  Mikroplu havayı temizleyen bitkileriniz doğru yerlere yerleştirilirse çok sayıda avantajı da beraberinde getirir. Doğal hava temizleme yöntemleri açısından artı bir fayda sağlamış olursunuz.

Odanın havasını temizleyen bitkiler, cam kenarlarında konumlandırılacak şekilde, en suya dayanıklı olan türlerden seçilmiş olmalıdır. Dekoratif açıdan bu görüntü hem içeriden hem de dışarıdan olumlu bir hava oluşturabilir. Havayı temizleyen bitkiler dekorasyon anlamında ve enerji dönüşümü manasında size katkıları olan bir durumdur.

Evdeki Havayı Temizleyen Uyku Getiren Bitkiler Neler?

NASA önerisi evde havayı temizleyen bitkiler uyku alanınızda oksijeni engellemez ve uykunuza da mani olmayacaktır. Burada temel amaç bir alerjik duruma neden olmayan çözümler bularak yaşam alanlarınızın iyileşmesidir.

Hava Temizleyen Bitkiler Dışında Ev Havasını Temizlemek için Ne Yapmalı?

Ev havasını temizlemek için bitkiler dışında başka önerilere de dikkat edebilirsiniz.

Ev havasını kirletecek ürünleri hayatınızdan çıkarın. Toksik kimyasalları evden uzak tutabilirsiniz.Mum kullanırken doğal olan üretimlere yönelebilirsiniz. Balmumu ana malzemesi olan mumlar doğaldır.Camlarınızı açıp evi havalandırın ve bunu gün içinde birkaç saat aralıkla yapın.Yaşam alanınızda zararlı duman vs. birikmemesine önem verin.  Bolca sigara içilen ve içi temizlenmeyen bir evde bitkileriniz oksijen yaysa da pek bir anlam olmayacaktır. Dolayısıyla tutarlı bir yaşam biçimi benimsemek faydalı olacaktır.Kontrol edemediğiniz nedenlerle evin havasını temizlemek gerekiyorsa zararlı madde özelliklerine göre bir yöntem belirlenebilir.

Dekoratif bitkiler ve saksılar evinizde doğru karar vermek için etkili olacaktır. Balkon çiçekleri  çeşitleri ve kullanımı hakkında da inceleme yapabilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=TzPza56ZKm4

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!