featured

Omurga Sağlığı İçin Neler Yapmalıyız? Omurga Sağlığı Neden Önemlidir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Omurga sağlığı oldukça dikkat etmemiz gereken ama aslında çoğu zaman aklımıza bile gelmeyen bir konudur. Omurga, başımız ve bacaklarımız arasında uzanan, vücut ağırlığımızın üçte ikisini taşıyan bir köprü gibidir. Bu kemikler birbirine bağ dokusu, eklemler ve pedlerle bağlanır. 

Omurga çevresinde hareket sağlayan ve her omurla bağlantı kurabilen güçlü kaslarımız da vardır. Bu yüzden omurgamızın sağlığı tüm vücudumuzun sağlığını etkileyebildiğinden daha fazla ilgi ve dikkat istemektedir. İsterseniz bu kadar önemli olan omurgamızı nasıl koruruz gelin birlikte bakalım…

Omurga Sağlığı Nedir?

Omurga sağlığı nedir diye soracak olursanız, omurgamız başımız ve bacaklarımız arasında uzanan, vücut ağırlığımızın üçte ikisini taşıyan bir köprü gibidir. Omurgamız omur denilen 23’ü hareketli 33 kemikten oluşur. Omurilik, merkezi sinir sisteminin en önemli kısımlarından biridir ve aynı zamanda omurgada bulunur. Omurga, omuriliği içerir ve omuriliğini korur. 

Omurilik, beyin ile kollar, gövde ve bacaklar arasındaki bağlantıyı sağlayan ve beyinden bu bölgelere komutları ileten sinir dokusundan oluşur. Kablo gibi çalışarak; ellerimizin ve kollarımızın, ayaklarımızın, bacaklarımızın ve duyusal fonksiyonlarımızın düzgün çalışmasını sağlar.

Omurga Sağlığı Önemi Nedir?

Omurganın işlevine dönüp bakarsak; vücudun çatısını oluşturur, bize egzersiz sağlar, sağlıklı nefes almamızda ve kalbin iyi işleyişinde rol oynar. Böylece sinirler egzersiz yaptığımız kasları sağlamak için beyinden iletilir. Bu nedenle omurgayı sağlıklı tutmak çok önemlidir.

Omurga sağlığının iki faktörüne dikkat etmeliyiz. Birincisi onu korumalıyız ve tüm vücut sistemimizin ona bağlı olduğunu unutmamalıyız. Peki omurga nasıl sağlıklı tutulur derseniz,  sağlıklı bir omurgayı korumanın ana yolu, omurganızın aşırı yüklenmesini ve anormal şekilde yüklenmesini önlemek için omurilik postüral bir alışkanlığı sürdürmektir.

Omurga Sağlığı Korumak İçin Neler Yapmalıyız?

Omurga sağlığı için neler yapmalıyız konusuna gelirsek, tüm gün iş yerinde ve evimizde aktif olduğumuz alanlarda omurgamızı incitici hareketler yapmasakta hareketsiz kalabiliyoruz. Bu da omurga sağlığı için yoga yapmak ya da omurga için egzersiz önerileri fikirlerini göz önüne almamız gerektiğini gösteriyor. Ayrıca omurganız için aşağıda ki önerileri de inceleyebilirsiniz. En çok rastlanılan omurga hastalığı skolyoz nasıl geçer merak ediyorsanız, erken tanı ile birlikte yapabileceğiniz bir çok alternatif olduğunu bilmelisiniz…

Fazla kilolardan kurtulun: Aldığınız her 5 kilo bel ağrısı riskinizi% 5 artırır.Sırt çantasına dikkat edin: Sırt çantası vücut ağırlığınızın% 15’ini aşarsa sırt ağrısına neden olur.Susuz kalmayın: Vücudunuzun% 60’ı sudan oluşur. Dehidrasyon veya daha az su tüketimi kaslarınızı ve disk yapınızı zayıflatarak hasara karşı savunmasız hale getirebilir ve iyileşmeyi yavaşlatabilir. Omurga sağlığınız için her gün 2-3 litre su içmelisiniz.Ayakta dururken yerden ağır bir nesneyi kaldırmak istiyorsanız: nesneyi vücudunuza yakın tutun ve nesneyi kaldırmak için bel yerine dizlerinizi bükün.

Omurga Sağlığı İçin Yoga ve Egzersiz Hareketleri Nelerdir?

Omurgayı güçlendirmek için egzersiz yaparken önce fiziksel yeteneğinizi, yaşınızı ve sağlığınızı göz önünde bulundurmalısınız. Belirli bir rahatsızlığınız veya yaralanmanız varsa, bu egzersizlere başlamadan önce profesyonel destek almanız en iyisidir.

Danışmanınız size yeşil ışık yakarsa çalışmaya başlayabilirsiniz ama unutmayın; bu egzersizlerden yararlanmak için bunu düzenli olarak yapmanız gerekir. Bu egzersizleri ve omurga için yoga hareketlerini hayatınızın bir parçası yapın!

1- Sırt Gerdirme Hareketleri Yapın

Omurga sağlığı için sırt hareketleri, sırt kaslarınızı esneterek daha rahat nefes almanıza yardımcı olacaktır. Sırt kaslarını germek, omurganın gücünü artırabilen ve ayrıca sırt ağrısını azaltabilen çok rahatlatıcı bir egzersizdir. Bu, nefes egzersizlerini tamamlarken daha faydalı sonuçlar sağlayacaktır.

2- Yan Karın Kaslarını Çalıştırma Hareketleri Yapın

Bu egzersiz, sırt kaslarını güçlendirmenin yanı sıra karın kaslarını da güçlendirebilir. Bu egzersizin ilginç faydaları da bulunmaktadır. Bir yandan belinizi güçlendirecek ve vücut ağrısını azaltacak, diğer yandan karın kaslarınızı çalıştırarak belinizi inceltecektir.

3- Kalça Egzersizleri Yapın

Omurga sağlığı için kalça egzersizleri yapmakta zorlanıyorsanız, kaslarınızı germek için pilates bantlarını kullanabilirsiniz. Omurgayı güçlendirmek ve kalçadan dizlere kadar sırt kaslarının normal çalışmasını sağlamak için bu hareketi kullanabilirsiniz. Bu egzersiz sadece kasları çalıştırmaz, aynı zamanda beldeki baskıyı da azaltır.

4- Üst Karın Kaslarını Çalıştırma Hareketleri Yapın

Omurga için mekik gibi temel egzersizler de belinizi güçlendirebilir. Diğer kas gruplarının da normal şekilde çalışabilmesi için bu egzersizleri omurgayı güçlendirmek için kullanacaksınız. Bu durumda karın kaslarınızı ve sırtınızı aynı anda çalıştırabilmeniz için üst karın egzersizleri yapmanızı tavsiye ederiz.

5- Bacak ve Kol Uzatıcı Hareketler Yapın

Bu egzersizi doğru bir şekilde yapmak ve yaralanmayı önlemek için kollarınız ve bacaklarınız aynı hizada olmalıdır. Bu egzersiz omurganızı güçlendirebilmesine rağmen koordinasyon için de oldukça etkilidir. Bu egzersizi yüzüstü veya dört ayak üzerinde yapabilirsiniz. Güç yetersizse, ilk seçenekle başlamanız önerilir. Ayrıca sırt ağrısı nasıl geçer öğrenmek istiyorsanız, bu hareketler dışında yapabileceğiniz tavsiyeler de mevcut.

Omurga Sağlığı İçin Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Omurga hastalıkları, iltihaplanma, ağrı, kızarıklık ve şişlik ile kendini gösteren klinik bir tezahürdür. Günümüzde bazı anti-enflamatuar ilaçlar (ağrı kesiciler) bu hastalığı tedavi etmek için sıklıkla kullanılmaktadır. Ancak bu ilaçların gastrointestinal sistem, kemik iliği, böbrek ve kardiyovasküler sistem üzerindeki yan etkileri uzun süreli kullanımlarını sınırlamaktadır.

Doğal gıdalarda bulunan birçok madde, omurga sağlığı için beslenme yöntemleriyle diğer eklemlerin dejenerasyonunu geciktirebilir hatta önleyebilir. Bu maddeleri yiyeceklerle birlikte yemek veya destekleyici kullanmak bel ve omurga sağlığına yardımcı olabilir.

Bu besinler şu şekilde sıralanabilir:

Omega-3ZerdeçalGlukozaminMetil Sülfonil MetanKondroitin SülfatAkgünlük

Bonus! Hayatınıza omurganız için doğru hareketler katmak isterseniz, yapmanız gereken egzersiz yöntemleri mevcut. İyi seyirler 🙂

YouTube video

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!