featured

Bingöl’de Gezilecek Yerler ile Anadolu’nun Doğal ve Tarihi Şehrine Yolculuk!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bingöl’de gezilecek yerler ile muhteşem bir doğal ve tarihi geziye hazır olun! Bingöl ve çevresini merak eden ama çok da fikri olmayanlara muhteşem bir Bingöl Gezi Rehberi sunuyoruz!

Pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış, tarihi ve kültürel birçok kalıntının bulunduğu, Türklerin ilk yurdu Doğu Anadolu bölgesinde bulunan Bingöl’de gezilecek yerler, yapılacak aktiviteler pek de alışık olmadığımız kadar farklıdır.

Şu ana kadar çok fazla adını duyuramamış fakat doğal güzellikleri, havası ve kültürel zenginlikleri ile insanda farklı bir iz bırakan, tertemiz havası ile huzur bulacağınız gizli kalmış bir şehir olan Bingöl’ü sizlere tanıtacağız.

https://www.youtube.com/watch?v=wK0tY59TTWY

Bingöl; Erzurum, Erzincan, Diyarbakır, Elazığ gibi tarihi çok eski zamanlara dayanan şehirler arasında yer alan, aynı zamanda Anadolu’nun düşman işgaline uğramayan şehirlerinden biridir. Bingöl’de gezilecek yerler ve tadılacak lezzetler oldukça fazladır.

Soğuk çeşme kavurması, balı, ayran çorbası, tutmaç çorbası; yüzen adaları, çır şelalesi, Ilıca kaplıcaları, kayak merkezleri ile doğal güzelliklere şahit olabileceğiniz aynı zamanda kamp yapabileceğiniz özellikle şehir yoğunluğundan boğuldumuz bu günlerde doğallık arayanlar için alternatif seçeneklerden biridir.

Bingöl’ün Doğal Güzellikleri ve Bingöl’de Gezilecek Yerler

YouTube video

Özellikle doğal güzellikleri ile ön planda bulunan birçok gezilip görülmesi gereken kaplıcaları, gölleri, mağraları ve kayak merkezleri bulunan Bingöl’de gezilecek yerler oldukça fazladır. Şimdi gelin sizlerle güzel Bingöl’ün doğal güzelliklerine bir geziye çıkalım.

1- Yüzen Adalar

Adından da anlaşıldığı üzere bu adalar krater gölü üzerinde hareket eden ve eşi benzeri olmayan 2 küçük adadan oluşur. Üzerine çıktığınızda göl üzerinde hareket ettiğinizi  hissedebileceğiniz eşsiz bir güzelliktir. Yüzen adalar Bingöl’ün Solhan ilçesine bağlı Hazarşah köyünün Aksakal mevkisinde bulunmaktadır. Bingöl’e yolunuz düştüğünde muhakkak görmeniz gereken güzelliklerden biridir. Ayrıca tatlı su gölü olan bu krater gölünde balıkta bulunmaktadır.

2- Çır Şelalesi

Bahar aylarında eriyen karlarla birlikte özellikle kendini gösteren şelale, giderken de içinden geçtiğiniz ve yemyeşil olan Ilıca bucağı beldesi Uzundere köyündedir. Yine Bingöl’de gezilecek yerler denildiğinde akla gelen ilk yerlerden birisi olan Çır Şelalesi bulunduğu köyünde adını aldığı derenin, büyük Çır Taşı adı verilen 100 m yükseklikteki kayalığın ortasından geçen bir şelaledir.

3- Sülbüs Dağı

Bingöl’ün Yaylıdere ilçesinde Bingöl merkeze 100 km uzaklıktadır. Özellikle dağ sporları ile ilgilenler her yıl mutlaka tırmanış için burayı tercih etmektedirler, dağ tırmanışı zorlayıcı ve bir o kadar da keyiflidir. Adını da aldığı rivayete göre birbirine kavuşamayan Sülbüs ve Starı adındaki iki aşığın hayatlarındayken birbirine kavuşamadığı ve ölünce bu dağa gömülmek istedikleri fakat bunun da engellendiği yine kavuşamadıkları anlatılmaktır. Bingöl’de gezilecek yerler denildiğinde meşhur gezi noktalarından biridir.

4- Şerafettin Dağları

Bol oksijen almak ve yeşilin her tonunu görmek isteyenler özellikle yaylada kamp yapmayı planlayanlar için Bingöl’ün Solhan ve Karlıova ilçeleri ortasında yer alan Şerafettin dağları tam anlamıyla doğal bir harikadır. Yaz aylarında her yıl binlerce yaylacı tarafından ziyaret edilir ve burda büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar otlatılır.

5- Buban Bacaları

Bingöl’ün peri bacaları olarak bilinen Oğuldere köyü sınırları içerisinde yer alan doğanın şekillendirici ilgi çekici yapılardan birisidir.

6- Zağ Mağarası

M.S  5.yy da erken Bizans döneminde inşa edilmiştir. Mağra 300 m yükseklikte yer alıp 3 kattan oluşmaktadır, 3 katın her bir katında 26 ayrı oda ve her kat arasında merdiven, baca ve kapılar yer almaktadır. Depo, haremlik ve oturma odası gibi bölümler bulunduran Mağra Bingöl’de gezilecek yerler olarak ilginç sayılabilecek ve zamanının şartlarında bir yerleşim yeri olarak kabul edilebilecek meşhur yerlerdendir.

7- Kalkanlı Mağarası

Yaylıdere ilçesi sınırları içerisinde adını da aldığı Kalkanlı köyünde bulunur aynı zamanda kendisi ile aynı ismi taşıyan şelale çevresinde yer alan mağaralar zinciri vardır.

8- Harasek Kayak Merkezi

Bingöl merkeze 34 km uzaklıkta Dikme köyü Harasek mevkiinde yer alır. Özellikle dağ sporları sevenler için gidilmesi gereken yerlerin başındadır. Kayak festivali, paraşüt gösterileri ve daha birçok etkinliğe ev sahipliği yapmaktadır.

9- Ilıca Ve Kös Kaplıcaları

Kadın hastalıkları, romatizma, böbrek hastalıkları, cilt-deri hastalıkları, böbrek taşı düşürme gibi birçok hastalığa fayda sağlayan bu kaplıcalar sağlık turizmi açısından oldukça önemlidir. Bingöl’de gezilecek yerler denildiğinde bilinen meşhur yerlerden biridir. Ortalama olarak yıllık 8 bin yerli ve 200 yabancı turist burayı ziyaret etmektedir. Ayrıca birçok otelde tesis içerisinde bulunmakta olup ailecek vakit geçirilebilecek güzel mekanlardandır.

Bingöl’de Gezilecek Tarihi Mekanlar

https://www.youtube.com/watch?v=3MWxHXurL8Y

Hititler, Urartular, Osmanlı gibi birçok devletin himayesi altına giren Bingöl, kendisi tarihte büyük devletler tarafından başkent olmasa da etrafında ki beyliklerin korunmasında önemli yere sahiptir. Bingöl’de gezilecek yerler içerisinde özellikle tarihi mekan gezmeyi sevenler ve o yıkık taşlar arasında yaşanan hayatları gözünün önünde tasvir edenler için gezilebilecek yerlerdendir. Bingöl’ün tarihi M. Ö 5000’li yıllara dayanmaktadır. En ünlü tarihi yerleri yakın tarihimizle ilgili olan 33 Şehit Anıtı, daha eski dönemlere ait Kral Kızı Kalesi, Sebeterias Kalesidir.

1- 33 Şehitler Anıtı

24 Mayıs 1993 yılında hain teröristler 33 Mehmetçiği şehit etmiştir. Bu şanlı 33 erimizin anısına yapılan ve her şehitler ilgili bilgiler barındıran ayrıca her bir şehidimiz için göndere aziz Türk bayrağı çekilmiş olan bir anıt yapıdır. Bingöl’ ün gezilecek yerleri arasında belki de karşımıza çok fazla çıkmayan fakat yolunuz düştüğünde muhakkak görmeniz gereken ve bizler için şehit düşmüş bu 33 gencecik fidanı düşünmemiz gereken bir yer. Anıt Bingöl-Elazığ karayolunun Bilaloğlu köyü mevkiindedir.

2- Kral Kızı Kalesi

Rivayetlere göre bu kale Pers Kralı Dano tarafından kızı için yaptırılmıştır. Yöre halkı buraya “Dano Hindir Kella” yani Dano”nun çeşmesi demektedir Genç Kalesi olarak da bilinmekte olup Genç ilçesi ismini bu kaleden almıştır. Diyarbakır Çayı ve Konsper Çayı’nın birleştiği noktada bir tepeye yapılmıştır.

3- Sebeterias Kalesi

Bingöl’ e 18 km uzaklıkta bulunan Urartu Kralı Menuas’ın Bingöl yaylalarını elinde tutabilmek için yaptığı 3 önemli kaleden biridir. Şuan da kalede yapı olarak birkaç duvar kalıntısı ile moloz taşları kalmıştır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!