featured

Bilinmeyen Yönleriyle Nasa Mars Görevi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Nasa Mars görevi ile takdirleri üzerine toplarken tüm dünyanın merak ettiği Mars konusunda da yeni çalışmalarına imza atmaya devam ediyor. Komşu gezegenimiz Mars, yüzyıllardır merak edilen gezegenler arasında.

Mars’a uzay aracı göndererek orayı keşfe çıkan bilim insanları henüz Mars’ın gizemini çözebilmiş değil. Kızıl Gezegen’le ilgili ön görüler ise; yüz milyonlarca yıl önce yaşam alanlarının, denizlerin ve okyanusların var olduğu fakat zaman geçtikte atmosferini kaybedip suyunun buharlaşarak çoraklaştığı şeklinde. Bu öngörülerin gerçekliği hala tartışılıyor ve Mars’a gönderilen onca uzay aracı bu gizemli gezegenle ilgili veri toplamaya devam ediyor.

NASA’nın 1976 yılında Mars’a iniş yapan Viking 1 ve 2 uzay araçlarının öncelikli görevi gezegende yaşam belirtisi olup olmadığını tespit etmekti, ancak bu konuda başarılı olamadı. Spirit ve Opportunity yüzey araştırma araçları 2004 yılında Mars’a inerek, gezegende bir zamanlar ıslaklık bulunduğuna dair deliller topladı.

Curiosity yüzey araştırma aracı ise 2012 yılında Mars’a gönderilerek, uzun yıllar öncesinde Kızıl Gezegen’de var olan yaşanabilirliğin adeta resmini çizmiştir. Curiosity, hala Mars’ta olup veri toplamaya devam etmektedir.

Nasa Mars görevi için şimdilerde ise Mars’la ilgili gizemleri çözebilmek adına yeni bir göreve başlamış durumda. 30 Temmuz 2020’de fırlattığı Perseverance yüzey araştırma aracı, 18 Şubat 2021 tarihinde Mars’a başarılı bir şekilde iniş yaptı. Curiosity ile benzerlik gösterseler de Perseverance üzerinde birçok gelişmiş cihaz bulunduruyor.

Gönderilen bu yüzey araştırma aracının temel görevi ise, Kızıl Gezegen’de milyonlarca yıl önce dahi yaşanabilir bir hayatın var olup olmadığını tespit etmek. NASA’nın California’daki Jet Itki Laboratuvarı’nda(JPL) görev yapan aynı zamanda da Perseverance’ın yapımında görevli yardımcı proje uzmanı Ken Williford, attıkları bu büyük adım için oldukça heyecanlı olduğunu, gezegende geçmiş zamanlarda yaşam olduğunu anlamaya dair doğrudan kanıt aradıklarını söyledi ve ekledi:

”Mars’ta geçmiş dönemlerde hayat olduğuna inanıyor olsak bile bunu ispatlayabilmemiz için kanıtlara ihtiyacımız var.”

Güneş enerjisi kullanımı yerine gücünü nükleer pilden alan Perseverance, “Gök vinci” olarak bildiğimiz sistem ile inişini gerçekleştirdi. İtici roketlere sahip bir platforma sayesinde iniş tam 7 dakikada gerçekleşti. Mars ve Dünya arasında var olan mesafenin verdiği gecikmeli iletişim sebebiyle bu iniş süresi “yedi dakikalık terör” şeklinde adlandırılıyor.

İniş alanı için Jezero Krateri, yani yaklaşık 45 kilometre genişliğinde büyük bir krater seçildi. Hedeflenen görev için ideal olduğu düşünülen bu kraterde milyarlarca yıl önce var olduğu düşünülen göl için bir delta bulunduğu düşünülüyor. 2 Dünya yılı boyunca veri toplamaya devam edecek olan uzay aracının görevinin bu süreyi aşacağı düşünülüyor.

18 Şubat’ta Mars’a iniş yapan Perseverance, Mars’ta hayat bir zamanlar yaşam olup olmadığına dair araştırmalar yapmaya başladı. Proje yöneticisi Matt Wallace, önceliklerinin uzay aracının sağlıklı çalışmasını olduğunu belirterek, iniş yaptıkları kraterin neresinde bulunduklarını, tehlikeli bir durum olup olmadığını keşfedeceklerini söyledi.

Perseverance’in iniş anı kayıt altına alındı. Wallance, böylelikle ilk kez başka bir gezegene inen bir uzay aracı videosunun elde edilmiş olduğunu söylerek bu görevden duydukları heyecanı dile getirdi.

Uzay aracının yapacağı ilk işlerden biri Ingenuity isimli küçük drone’u Kızıl Gezegen’e bırakmak olacak. Ingenuity, yüzeyde gezinebilmek için sahip olduğu pervaneleri kullanacak. 90 saniye, 300 metreye kadar uçuşlar yapabilen Ingenuity, aynı zamanda Kızıl Gezegen’in gökyüzünden de görüntüler kaydedebilecek.

Önümüzdeki 90 gün içinde kontrollerini tamamlayarak uçmaya başlaması bekleniyor. Ana görevi ise uçmak için harekete geçtiği andan itibaren başlayacak. Wallace, uçuş hedefi olarak önceliklerinin elbette göl yatağı veya delta olduğu düşünülen yerlerin olduğunu belirtti.

Nasa Mars Görevi | Yüzeysel Araştırma Cihazı

Yüzey araştırma cihazı, üzerine yerleştirilmiş yedi cihazla birlikte biyo-imzaların izini sürecek. Buna Mars kayalıklarında bulunan fosilleşmiş mikroplar da dahil, yani diğer adıyla mikrofosiller.

Perseverance, böyle hedeflerin kompozisyonlarını hesaplayabilecek ve üzerinde bulundurduğu cihazlarla görüntü kaydedebilecek. Bu işaretler sayesinde Mars’ta yaşam olduğu fikri desteklenmiş olacak. Yüzey araştırma cihazı tek başına örnekleri çözümlemek için yeterli değil.

Perseverance, Kızıl Gezegen’e bırakacağı küçük tüpler sayesinde çarpıcı örnekler toplayıp depolayabilecek. Önümüzdeki on yıl içerisinde Avrupa Uzay Ajansı ve NASA iş birliğiyle Mars’a gönderilecek olan uzay aracı, toplanan örnekleri alarak Dünya’ya ulaştırmak üzere tasarlanacak. Bu uzay aracının Dünya’ya dönmesi ise en erken zaman 2031 yılı olacak.

Dünya’ya ulaşana kadar biyo-imzaların varlığından emin olamayacağımızı söyleyen gezegen jeoloğu Frances Rivera-Hernandez, yapılan tüm çalışmaların “Mars’ta yaşam var mıydı?” sorusuna yanıt aradığını belirtti. Somut olarak elimizde pek delil bulunmadığını, en temel kanıtların Mars’tan kopup Dünya’ya gelen göktaşları olduğunu da ekledi.

Nasa Mars Görevi ve Perseverance

Aslında Perseverance’nin tek amacı Mars’ta yaşam belirtisi aramak değil. Uzay aracı üzerinde, Kızıl Gezegen’in atmosferinde bulunan karbondioksitten oksijen elde etme pratiği yapabilmek için MOXIE adında bir cihaz mevcut.

Bu cihazın başarılı olması durumunda astronotlar için oksijen üretme imkanı sağlanacak ve bu insanlık için çok büyük bir adım olacak. Böylelikle Mars’a insanlı uzay araçları gönderilerek daha sağlıklı gözlemler yapılabilecek.

Williford, bu oksijenin astronotların nefes alabilmelerini sağlanacağını ve yüzeyden hareket ederek evlerine dönmek için kullanacakları roketlerin yakıtlarında kullanılacağını bildirdi.

Mastcam-Z isimli kameraya sahip olan yüzey araştırma aracı, istenilen nesnenin yakından çekilmiş fotoğraflarını kaydedebilme ve panoramik fotoğraf çekme özelliğine sahiptir. Sahip olduğu cihazlardan biri olan MEDA sayesinde de Mars’taki hava durumuyla ilgili bilgi sahibi olunabilecek.

Bulunulan konumla ilgili rüzgar hızı, sıcaklık ve nem miktarı raporlanabilecek. Elde edilen bu bilgiler gelecek nesillere ışık tutacak.

Perseverance’nin bulunduğu noktanın altında buz veya yer altı suyu bulunup bulunmadığı, yere nüfuz eden bir radar sayesinde öğrenilebilecek. Bu kadar gelişmiş özelliklere sahip bir uzay aracı Mars’a ilk defa gönderiliyor.

Perseverance, araştırdığı bölgedeki yüzey özelliklerini inceleyebilmek için kameralar bulunduruyor. Jeologların ilgisini çeken bu kameralar sayesinde dokular, kayalar ve renkler kaydedilebilecek. Böylece resmin tamamı hakkında detaylı bilgi sahibi olunabilecek.

Nasa Mars Görevi Son Dönem Bulguları

Yüzey araştırma aracının bu iki yıllık görevini tamamlaması sonrasında farklı bir hedefe gönderilmesi planlanıyor. Şimdilerde Jezero Krateri üzerinde bulunan Perseverance, buradaki görevi bitince yakınlarında bulunan “Orta Yol” adı verilen bir bölgeye konumlanabilir.

Orta Yol, volkanik hareketler sonucunda eski maden kaynaklarının civarında oluşmuş, Mars’ta yaşam konusunda güzel ipuçları verecek özelliklere sahip bir bölge. Şimdiden Kızıl Gezegen’in yüzeyinde zamanında yaşam belirtileri olduğu düşündüren kanıtlar bulunmaya başlandı.

Sıra, herhangi bir yaşam belirtisi gören canlının Mars’ta hayatta kalıp kalamayacağını öğrenmeye geliyor. Eğer bu konuyla ilgili işaretler elde edersek evrende yalnız olmadığımız kanısına varabileceğiz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!