featured

Geleceğin Mesleği Siber Güvenlik Uzmanlığı Nedir? Siber Güvenlik Uzmanı Nasıl Olunur?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Siber güvenlik uzmanlığı hizmeti veren kişiler, büyük firmalardan en küçük esnafa kadar herkese yardımcı olabilir. Siber güvenlik uzmanı olan kişi, çalıştığı kuruma ya da şirkete güvenli bir çalışma alanı sağlar ve olası saldırılara karşı korur.

Yine,de bu saldırılar sadece bilgisayarları ve sunucuları hedef almıyor. Şimdi bu saldırıların hedefi nelerdir, engellemek için neler yapılabilir hep birlikte bakalım… 

Siber Güvenlik Uzmanlığı Nedir?

Siber güvenlik uzmanlığı, yapan kişi çalıştığı / hizmet verdiği kuruluşun elektronik bilgi sisteminin korunmasını sağlamaktan sorumlu kişidir. Özel veya kamu kurumlarında çalışabilir. Ağ ve bilgisayar teknolojisinin hızlı gelişmesi nedeniyle bu alanda kalifiye eleman talebi oldukça fazlalaşmıştır.

Şirketler, verileri karmaşık İnternet protokolleri ve ağları aracılığıyla depolamak için çeşitli yazılımlar kullanır. Online dünyanın gelişmesiyle birlikte ağlar ve protokoller ortadan kalkmış ve yerini yeni algoritmalara sahip programlara bırakmıştır.

Bir çok kişisel verinin başkaları tarafından ele geçirilmesi hiç kimse için hoş olmaz ancak siber güvenliği uzmanları sandığınız hackerlardan değildir. Daha çok devlet güvenliği için yapılmaktadır. Sosyal medya zararları ve bu tarz durumdan uzak kalmak isteyen insanlar, siber güvenliği uzmanı kişilerden de yardım istemektedir. 

Yeni algoritmalar için yeni programlar üreten siber saldırganlar, bu verileri koruyacak siber güvenlik uzmanlarının ortaya çıkmasına neden oldu. Siber güvenlik uzmanlığının gelecekteki bir kariyer olarak hatırlanmasının nedeni budur. 

1- Siber Güvenlik Uzmanlığı Görevleri Nelerdir?

Siber güvenlik uzmanları, mevcut saldırı senaryoları ve yöntemleri hakkında oldukça bilgili olduklarından, şirket veri ağlarını ve kişisel verileri bu saldırı senaryolarından korumayı hedeflerler. 

Siber güvenlik uzmanlığı eğitimi almış kişiler, özel dosyaları ve durum bilgilerini koruyup, şirket dosyalarını DDOS gibi programlar tarafından saldırıya uğramasını önlemek için veritabanını korur. Ülkenin savaş sistemini korumak için de, birçok savunma mekanizması ekleyebilir. 

Siber güvenlik uzmanları;

Yeni bir algoritma kurar.Koruduğu sistemin güvenlik açıklarını tespit edip kapatır.Saldırı sırasında oluşabilecek kayıpları en aza indirir.Siber saldırılara karşı yeni yazılımlar üretir ve bu yazılımları optimum performansla kullanır.

2- Siber Güvenlik Uzmanlığı Nasıl Olunur? 

Siber güvenlik uzmanlığı yapan kişiler, “eğitimli bir bilgisayar korsanı” olarak adlandırılabilir. Siber ve ağ güvenliği uzmanlığı eğitimi almış kişilerde hacker unvanına sahiptir. TCP / IP internet protokolünü, Linux komutlarını, Python ve diğer programlama dillerini, işletim sistemi mantığını anlayanlar ve bu bilgileri sürekli güncelleyenler siber ve ağ güvenliği uzmanı olacaklar. Teknik lise ve endüstri meslek lisesi bilişim bölümünden mezun olanlara, üniversiteye girişlerinde sınav puanlarına ve yerlerine göre öncelik tanınır. Teknik eğitim almamış olanlar da mesleğin gerektirdiği alt yapı ve sertifikaları özel kurslarla alabilirler.

Siber güvenlik uzmanı kişilerin programlama, BT destek uzmanları, yazılım geliştirme ve veritabanı yönetimi gibi çeşitli alanlarda ortalamanın üzerinde bilgiye sahip olması beklenmektedir. Çok dikkatli, ileri görüşlü, analitik düşünen ve her anlamda eleştirel olma gibi kişisel nitelikler de esastır.

3- Siber Güvenlik Uzmanlığı Maaşları Nedir?

Siber güvenlik uzmanı maaşları son zamanlarda yükseldi. Bir siber güvenlik uzmanlığı ortalama maaşı 10.000 ila 50.000 liradir. Bu sayı her şirkette ve pozisyon farklılıklarında değişiklik göstermektedir. 

4- Siber Güvenlik Uzmanlığı İçin Hangi Eğitimleri Almak Gerekir?

Siber güvenlik uzmanlığı için bilgisayar, yazılım mühendisliği, matematik, veri analizi ve bilgisayar teknolojisi gibi konularda eğitim alınmalıdır. Ek olarak, aşağıdaki eğitim ve sertifikaları da gereklidir:

Veritabanı Yönetimi,Yazılım geliştirmeBilgisayar destek uzmanlığı ve bilgi sistemleriEC-Council Onaylı Etik Hacker (CEH)ISO 27001EC Konseyi Sertifikalı Siber Savunma (CND)

5- Siber Güvenlik Uzmanlığı İş İlanları Nelerdir?

Hiç şüphe yok ki, siber güvenlik endüstrisi dünyanın en popüler iş piyasalarından biridir. Forbes dergisi, 2016’da yayınlanan bir makalede, 2020 yılına kadar siber güvenlik uzmanı pazarının 75 milyar ABD dolarından 170 milyar ABD dolarına çıkacağını öngördü. Benzer şekilde, irili ufaklı şirketler, ağlarını, müşterilerini ve ortaklarını korumaya yardımcı olabilecek nitelikli siber güvenlik uzmanına ihtiyaç duyduklarını fark etmeye başladılar ve siber güvenlik uzmanlığı iş ilanları yayınlamaya başladılar. 

Güncel olarak, siber güvenlik uzmanı iş ilanları için örnekler de aşağıda ki gibidir:

Bonus! Siber güvelik uzmanı nasıl olunur daha yakından öğrenmek ister misiniz?

YouTube video

Siber güvenlik eğitimi için nereden başlamanız, nasıl ilerlemeniz ve hangi eğitimleri tamamlamanız gerektiğini öğrenmeniz için, sizlere güzel bir video getirdik. İyi seyirler… 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!