featured

Yasak Şehir Neresidir? Çin’in İmparatorluk Sarayı Yasak Şehir Hikayesi Nedir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yasak Şehir, Çin’in başkenti Pekin’de (Beijing) bulunmaktadır. 720 bin metrekareyi bulan devasa yüz ölçümü ile tam beş yüzyıl boyunca Çin İmparatorlarına ve Çin Hanedanına ev sahipliği yapmış olan saray kompleksidir. Köklü Çin İmparatorluğunun hem politik hem de idari merkezi olan bu saray, 1406 ile 1420 yıllarında yüz binlerce işçi tarafından tüm Çin coğrafyasından getirilen malzemelerle inşası tamamlanmış ahşap yapılardan oluşur.

İsterseniz şimdi bu gizemli şehre daha yakından bakalım…

Yasak Şehir Ne Zaman İnşa Edilmiştir?

Yasak Şehir, 980 yapı ve 8707 odadan oluşan bir  İmparatorluk Sarayı’dır ve Ming Hanedanlığı döneminde inşa edilmiştir. Geçmişten günümüze ulaşan en görkemli eserler arasında yerini alan bu muazzam yapılar bütünü, Çin İmparatorluk tarihine ve kültürüne ait bir milyondan fazla eseri bünyesinde barındırır. Ayrıca bu kompleks yapılar içinde 1925 yılından bugüne bir Saray Müzesi de bulunmaktadır.

1- Yasak Şehir Dünya Kültür Mirası Listesine Ne Zaman Eklenmiştir?

Pekin’de bulunan Yasak Şehir, 1987 yılında “Dünya Kültür Mirası” listesine eklenmiş ve korunan yapılar arasına alınmıştır. Bu eşsiz saray, UNESCO tarafından korunarak günümüze ulaşan en geniş ahşap yapılar bütünü olarak tescil edilmiştir.

Çin Hanedanından, 24 ayrı hükümdara ve ailesine ev sahipliği yapan Yasak Şehir (Çince Zijincheng), aslında tam çeviri ile Mor Yasak Şehir anlamını taşır. Çin kültürüne göre mor renk ise yalnızca İmparator tarafından kullanılabilen ve İmparatorluk rengi olarak kabul edilen bir renktir. Bu eşsiz yapılar bütününün Yasak Şehir olarak anılmasının nedeniyse İmparatorun izni olmaksızın herhangi bir kimsenin saraya girememesinden ve bu saraydan ayrılamamasından kaynaklanmaktadır.

2- Yasak Şehir ve Güvenlik Önlemleri Nasıl Alınmıştır?

Dünyada halen daha var olan en geniş saray kompleksi niteliğine sahip olan ve etrafı yaklaşık 8 metreye ulaşan şehir duvarlarıyla çevrelenen Yasak Şehir, etrafında Hükümdarların güvenliğini sağlamak için inşa edilen su kanalları ile de ayrıca çevrilmiştir. Bu kanalların genişliği 30 ile 50 metre arasında değişmektedir. Kanalların derinliği ise 6 metreye ulaşır. Bu su kanalları sayesinde giriş ve çıkış kapıları dışında Yasak Şehir’in kara ile bağlantısı kesilmiş durumdadır. Tarihi kentlere karşı ilgi duyuyorsanız Matera şehrini araştırabilir, tarihi kent Matera hakkında yazdığımız yazıyı okuyabilirsiniz…

Ayrıca Yasak Şehir, taban kısmını kaplayan ve bir buçuk metre uzunluğa kadar ulaşan taş bloklar üzerinde yükselir. Toprağın kazılarak saraya girilmesinin engellenmesi için oluşturulan bu taş bloklarla yerin altı da birkaç metre doldurulmuştur. Çin İmparatorların yüksek duvarların ardından ülkelerini yönettikleri Yasak Şehir’in kuzey, güney, doğu ve batı bölümlerinde dört ana kapısı ve gözetleme kuleleri yer alır.

Güney cephede bulunan ‘Meridyen Kapısı’ yalnızca İmparator tarafından kullanılabilirken, ‘Batı Zafer Kapısı’, ‘Doğu Zafer Kapısı’ ve kuzey cephede yer alan ‘İlahi Kudret Kapısı’ ise saraya giriş izni bulunan diğer kişiler ve halk tarafından kullanılırdı.  

2- Yasak Şehir Efsanesi’nin Ünlü Hayvan Figürleri Nelerdir?

Yasak Şehir hikayesi içinde de geçen, Çin kültüründe güç ve statünün en belirgin simgesi olan ejderha figürü, şehirde bulunan çok sayıda yapıda yer alır. Bunun yanında yine yapıların üzerinde hayvan figürleri bulunur. Binaların çatılarında bulunan hayvan figürlerinin sayısı, bu kompleks içinde yer alan hanedanın rütbesine göre değişirken İmparatora ait ana binanın çatısında on ayrı hayvan figürü bulunur. Yasak Şehir hayvan figürleri arasında ağırlık ejderha figürlerinde olmakla birlikte aslan ve mitolojik hayvan figürleri de sıklıkla kullanılmıştır.

3- Yasak Şehir Hikayesi Nedir?

Yasak Şehir hikayesi fazlaca ilgi görmektedir ve bundan dolayı merkezinde, Pekin’in merkezinde bulunan ünlü Tiananmen Meydanı’na bakan bu eşsiz ve görkemli saray kompleksi, mükemmel ahşap işçiliği, benzersiz inşa tarzı, büyük yeşil alanları ve çiçek bahçeleri ile her yıl milyonlarca ziyaretçiye ev sahipliği yapmaktadır. Yasak Şehir Çin gezi rehberi muhakkak gerekmektedir…

4- Yasak Şehir Ulaşım Nasıl Yapılmaktadır?

Yasak Şehir ulaşım sanıldığı kadar zor değildir. Pekin’in de yer alan metro hatlarının bir anlamda kesişme noktasında bulunan ve Çin’in politik tarihine olduğu gibi mimari geçmişine de ışık tutan Yasak Şehir’e ulaşımda, bu sayede olukça kolaydır.

5- Yasak Şehir ve Cennet Tapınağı Nerededir?

Cennet Tapınağı, Çin’in başkenti Pekin’in merkezinde bulunan bir ortaçağ dini kompleksidir. Taocu bir tapınak olarak inşa edilmiştir. Cennet Tapınağı Yasak Şehir olarak bilinen hükümdarlıktan büyüktür. Tapınak 2 milyonluk bir alanı kaplıyor ve 700.000 metrekarelik bir alanı kapsıyor. Bu da  “dünyanın en büyük ve en güvenli sarayı” olarak bilinen 720.000 metrekarelik Yasak Şehir’in üç katı büyüklüğünde olduğunu göstermektedir..Tapınağın merkezinde ibadet için kullanılan üçgen piramit şeklindeki tapınak 38 metre yüksekliğinde ve 30 metre genişliğindedir.

6- Bonus! Yasak Şehir Hakkında Daha Fazla Bilgi Edinmek İster misiniz?

https://www.youtube.com/watch?v=hhh_HIpl03M

Tarihe daha yakından tanık olmak isterseniz, sizler için güzel bir içerik getirdik. İyi seyirler 🙂

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!