featured

Yatırımın Geleceği Kripto Parada mı? Kripto Para Güvenliği Nasıl Sağlanır ?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son yıllarda, yatırımcılar özellikle paralarını değerlendirebilecekleri yatırım seçeneklerinin artmasıyla bu ortamdan yararlanıyorlar. Peki gerçekten gelecekte sadece kripto paralar mı önemli olacak, kripto para güvenli mi?

Kripto para birimi, esasında kriptografi teknolojisi ile güvence altına alınan sanal para birimlerini ifade eder. En önemli özellikleri taklit edilememeleri ve iki kez harcanamaz olmaları. Ve bu merkezi bir banka sistemi değildir ve mülkiyet hakkı ve bunun kaydı, blok zinciri teknolojisi adı verilen bir bilgisayar ağında saklanır.

Gizlilik ve anonimlik sağladığı için birçok kişi, devlet müdahalesi veya üçüncü şahısların süreçlerine karışmasıyla uğraşmak istemedikleri için kripto para alım satımı yapıyor.

Eğer 10 yıl önce biri size gelse veyahut yatırımınızın bir kısmını kripto para ile yaptığınızı siz söyleseydiniz ve elbette bunun bilgisayar yazılımları ile üretilen ve korunan sanal bir para olduğunu söyleseydiniz, muhtemelen çoğu insan gülerdi. Ancak bu günlerde, tam tersine, hala Bitcoin, Ethereum veya Litecoin almadıysanız, siz sanki eski kafalıymışsınız gibi görünebilirsiniz.

Sadece para birimi algısı değil alışveriş de değişiyor

Kriptonun gerçek kurbanı aslında paranın kendisi değil. Çünkü o da bir para cinsi olduğunu söylüyor. Öte yandan asıl zarar gören taraf bankaların plastik kartları olabilir. On yıllardır nakit para giderek dolaşımdan kalkıyor.

Nakit, kredi kartı ve banka kartları yavaş yavaş geçerliliğini yitiriyor ve kripto paranın kabulü arttıkça alışveriş sırasında bir transfer ve ödeme yöntemi olarak da kullanılıyor.

İster sevin ister sevmeyin, kripto para birimi bugünlerde birçok e-ticaret sitesinde kullanıyor. Yani birçok işletme ve mağaza, kripto para birimi ile ödeme yapmayı bir şekilde platformlarına entegre ediyor. Yani bu alan artık sadece yatırım uzmanlarının ya da kodlama bilenlerin alanı değil.

Örneğin, PayPal kendi üyelerinin kripto para birimi satın almasını, saklamasını ve satmasını ya da 26 milyon farklı satıcıdan bir ürün veya hizmet satın almak için kullanmasını mümkün kılan yeni bir hizmet başlattı.

Kripto Paranın Geleceği için Bütün Bunlar Ne Anlama Geliyor?

Mevcutta birçok kripto para birikim hesabı arasından seçim yapabilirsiniz. Yakın gelecekte, BlockFi tarafından sunulacak olan dünyanın ilk Bitcoin kredi kartına da sahip olabileceksiniz.

Bitcoin Rewards Kredi Kartı, başka bir para birimi yerine Bitcoin‘de yaptığınız her satın alımda %1.5 oranında kazanç sunuyor ve diğer kredi kartları fonksiyonlarına sahip olacak gibi görünüyor. Yakın gelecekte piyasaya sürülmesi bekleniyor.

Giderek daha fazla platform veya müşterilerinin kullanmasına izin vermenin yollarını buldukça, halihazırda olduğundan daha yaygın hale gelecektir. Ancak kripto para birimine yatırım yapmalı mıyız?

Gelin şimdi kripto paraların özelliklerine, avantajlarına ve de biraz da risklerine bakalım.

Kripto Para Borsasında Geri Dönüşler Herkesi Heyecanlandıracak Seviyede

Bu kısa sürede bile, kazanç açısından kripto para cinsleri aşırı karlılık göstererek dikkatleri çekmeyi başardı. ABD’de normalde en yüksek getirisi bile yaklaşık %20 olan hisse senetleri ile kıyaslandığında kripto para biriminden elde edilen kazanç yer yer %100’ün oldukça üzerine bile çıkıyor. Her ne kadar yüksek riskli bir yatırım olsa da, insanlar büyük kazançlar elde etmek için bu durumda risk konusunda iştahlı olmayı seçebiliyor.

1- Yüksek Volatilite (Oynaklık)

Kripto para birimlerinin piyasa değeri oldukça değişken. Her ne kadar bu durum her zaman güvenli limana gitmek isteyenler açısından biraz olumsuz görünse de deneyimli yatırımcılar bu piyasadaki oynaklıklara geçici bir çözüm yaklaşımı uygulayabilir ve daha büyük karlar elde etmek için kendi avantajlarına kullanabilirler.

2- Devletin Müdahalesini ve Regülasyonunu Tanımıyor

Kripto para birimlerinin bir diğer faydası ise, ulusal para birimleri gibi hükümetler tarafından kontrol edilmemelidir. Decentralized yani merkeziyetsiz finans konsepti de tahmin edebileceğimiz gibi, giderek daha fazla insanı kripto para birimine yatırım yapmaya teşvik etti.

Ulusal para birimleri ya da ülke içerisindeki dinamiklerle değişen ve dezavantajları olan para birimlerinde birikim yapmak istemeyenler de kripto paraya yöneldi.Anonim bir şekilde kullanım sunmaya ek olarak, kripto para birimleri çok çeşitli para birimlerinden kolayca dönüştürülebilir. Kripto kullanırken deniz aşırı bir şekilde para transferi yapmak da daha kolay ve daha zahmetsiz hale gelmektedir.

3- Özgürlük İmkanı

Kripto para birimleri, tüketicilere yaşadıkları ülkenin, ekonominin ve sosyal dinamiklerin getirdiği para biriktirme ve kazanma süreçlerinden daha fazla bağımsızlık ve fırsat sunar ve bir önceki maddede belirttiğimiz gibi merkeziyetsiz yapısı sayesinde mevcut bankacılık hizmetlerinin zayıf noktalarından korunacak ya da mecbur kalarak kullandığımız hizmetlerden başka seçenekler de olduğunu gösterir.

4- Yenilikçilik

Birçok kripto ticaret aracı ve çevrimiçi platform, AI ve makine öğrenimi teknolojisini kullanmaya çalışıyor. Bu da çoğu kişiye kendi borsa yatırım danışmanlığını kendi yapması imkanını sunuyor.

5- Güvenlik Tehdidi

Kripto para yatırımcısıysanız dijital cüzdanlarınız için en büyük tehdit bilgisayar korsanlığıdır diyebiliriz. Çevrimiçi borsalar, kripto para birikimlerinizi mobil uygulamalarda ve web sitelerin kendi platformları üzerinden alıp satmanıza ya da takas etmenize izin verir ve bu online işlemler aslında sizi yatırımınızı çalabilecek bilgisayar korsanlarına görünür ve hassas bir konuma getirir.

Kripto paraların bir banka tarafından güvencesi olmadığı için çalınması durumunda da başvuracak merkezi bir kurum yoktur. Yani kripto para güvenliği için kendi güvenliğinizi kendiniz yaratmalısınız.

Güvenlik önlemi olarak VPN kullanmak

Kripto para güvenliği için bir Sanal Özel Ağ (VPN) yazılımı kullanarak bağlantınızı anonim ve gizli hale getirebilirsiniz. Çünkü sizin kripto para işlemleriniz İnternet Sağlayıcınız ile ve de dolayısıyla onun izin verdiği üçüncü şahıs ve kurumlarla paylaşılabiliyor veya istenildiği taktirde görüntülenebiliyor olabilir. Bu durum tüm kişisel verilerimiz için de geçerli.

İnternet bağlantınızı ekstra güvenli bir katman oluşturup başka sunucular üzerinden yönlendirmek ve tam gizlilik sağlamak için bu hizmetleri sunan en iyi Türkiye VPN’lerine göz atabilir, yazılımı indirip kurduktan sonra, güvenli ve tam gizlilik içerisinde kripto para borsa websitelerini tarayıcıdan ziyaret edebilirsiniz.

Telefonunuzdan kripto para ya da dijital cüzdan mobil uygulamaları kullanıyorsanız, mobil VPN versiyonlarını da aynı şekilde kurup çalıştırabilirsiniz.

Son olarak, kripto para birimleri yüksek likidite oranına sahiptir. Yani istediğiniz zaman kripto alıp satmak oldukça kolay ve hızlıdır. Otomatik ticaret özelliği olduğu için bir sabah uyandığınızda her şeyin tepe taklak olması ihtimali (örneğin ABD’li bakanın açıklaması ile değer kaybetme gibi) de kenarda dururken, size bir yandan uykunuzda dahi para kazanma fırsatı veriyor!

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!