featured

Elma Çöpü ve Kabuğundan Mobilya Üretimi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gün geçtikçe popülaritesi artan geri dönüşüm akımı, yeni bir fikirle karşımıza çıkıyor. Vejetaryen Fransız tasarımcı Philippe Starck, hazırladığı mobilya koleksiyonu ile şimdiden büyük ilgi toplamış durumda. Elma çöpü ve kabuğundan mobilya üretimi detayları yazımızda. O zaman buyurun inceleyelim…

Elma Çöpü ve Kabuğundan Mobilya Üretimi Prive Koleksiyonu

Kol desteği inceltilerek tasarımı iyileştirilen Prive koleksiyonu, Volage EX-S kanepe, Capprice ve Passion koltukları da dahil ünlü İtalyan marka Cassina adına hazırlanan 16 parça mobilya, Apple Ten Lork isimli vegan deri ile kaplandı. Apple Ten Lork, elma çekirdekleri ve kabuğundan üretilen geri dönüşümlü bir deri alternatifi. Hazırlanan koleksiyonda turuncu, siyah ve beyaz renkleri tercih edilmiş. Ünlü İtalyan mobilya markası Cassina, değişik ham madde arayışlarında olduklarını yaptıklarını, yeniliklere yenilerini eklemek için elma çöpü ve kabuğundan mobilya üretimi Ar-Ge çalışmalarının devam edeceğini açıkladı. 

Vegan deri üretimi yapan İtalyan şirket Frumat ise, bahsedilen malzemeyi ayakkabı, mobilya ve kitap ciltleme gibi farklı endüstrilerde kullanıyor. Hazırlanan koleksiyonun ana fikri; biyolojik endüstriyel atıklardan yeni bir hammadde elde etmek ve bu hammaddeler sayesinde biyolojik temellere sahip olan öncü materyaller geliştirmektir. Sözü geçen hammaddeler değerlendirilmediğinde çöp depolama alanlarına götürülüyor ya da yakılarak imha ediliyor. 

Endüstride kullanılan malzemelerin geri dönüştürülebilmesi; sürdürülebilir bir malzeme ortaya konularak ekonomik anlamda fayda sağlanması, atık depolama alanlarında yerden tasarruf edilmesi ve organik atıkların kazanımı ile atık sınıfında değerlendirilmemesi gibi artı yönleri bulunmaktadır.  

Elma çöpü ve kabuğundan mobilya üretimi yani organik atık elma çekirdeği ve kabuklarından üretilen elma derisi mobilyalar, elmaların üç hikayesini Paris’teki showroom’da sergiliyor. Birinci hikaye, 1507’de Albrecht Durer’in kağıda döktüğü Adem ve Havva’nın hikayelerini tasvir eden İncil karakterlerinden meydana geliyor. İkinci hikayede kanepe üzerinde asılı olan elma, ağaçtan düşen elmanın Newton’un yer çekimi teorisine ilham kaynağı olmasını betimliyor. Üçüncü hikaye ise, Belçikalı ressam Magritte’nin eseri olan yüzünün önünde yüzmekte olan büyük yeşil bir elma bulunduran bir adamın portresinden oluşmakta.

Elma Çöpü ve Kabuğundan Mobilya Üretimi Farklı Kullanım Alanları

Fransız tasarımcı Starck, hazırladığı bu koleksiyonun insanların tükettiği ürünlerin farklı alanlarda kullanıldığını görmelerinin onları bu konuda düşünmeye sevk edeceğini söyledi ve ekledi: 

“Herkesin gözüne hitap edebilen deri koltukların güzel ve rahat olduğu aşikar. Fakat rahatlık için neden bu malzemeyi kullanmak zorundayız? Birçoğumuzun düşünmediği bu soru, aslında yaşamımızı sürdürdüğümüz dünyamızın geleceği için farklı çözümler sunmaya itiyor. Severek tükettiğimiz bir meyve olan elma, bu büyük soruyu yanıtlama konusunda bizlere yardımı dokunabilecek bir obje. Tıpkı William Tell ve Newton gibi bizler de elmanın gücüne ve potansiyeline inanıyoruz. Çokça faydası bulunan elmayı tüketelim ve hammadesi elma olan Cassina kanepelerinin organik geri dönüşüm serüvenine destek olalım.” 

Paris Rive Gauche’de sergilenen Cassina koleksiyonunu gezip, bu farklı yenilikçi fikri, elma çöpü ve kabuğundan mobilya üretimi fikrini yakından görmenizi tavsiye ederiz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!