featured

Boğaz Reflüsüne Kesin Çözüm | Boğaz Reflüsü Belirtileri ve Tedavisi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Boğaz reflüsüne kesin çözüm arayanlar nedenlere odaklanarak tedavi sürecini uygulamalıdır. Doğru tespitler yapıldığında çözüm de kolayca gerçekleşebilir.

Boğaz Reflüsü Psikolojik mi?

Boğaz reflüsünün nedenlerinden biri psikolojik kökenli sorunlar olabilmektedir. Uzun süren stres nedeniyle vücudun salgıladığı asitlerin yapısı değişebilmektedir. Psikolojik açıdan baskı altında kalan kişilerde mide sorunlarına daha çok rastlanması da bunu destekler niteliktedir. Reflü tedavilerinde olumsuz durumları tetikleyen stresten genel olarak uzak durulması hayati önem taşır.

Mide Reflüsü ve Boğaz Reflüsü | Mide Asidinin Boğazı Tahriş Etmesi

Mide reflüsü ve boğaz reflüsü kaynak açısından aynı olsa da etkilediği alanlar bakımından farklılık göstermektedir. Mideden gelenler yemek borusunun alt kısmına kaçarsa bu mide reflüsü olacaktır. Ancak boğaza, genze ve ses tellerine etki eden mide içeriği boğaz reflüsü olarak tanımlanmaktadır.

Boğaz Reflüsüne Kesin Çözüm için Yenmemesi Gerekenler | Hangi Besinler Zarar Veriyor?

Boğaz reflüsüne kesin çözüm arayanlar için hangi yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalı kısmı en kritik bölümdür. Hastalıklarda nedenlere odaklanarak çözüm bulmak kökten sorunu etkisiz hale getirerek belirleyici olacaktır. İçerisinde kan akış hızını değiştiren, basıncı etkileyen madde olan tüm yiyecek içeceklerden uzak durmalısınız.

1. Boğaz Reflüsüne Faydalı Bilinen Ama Kesin Çözüm Olmayan Yiyecek İçecekler

Zararsız ve faydalı görünen süt ve süt ürünleri,  çiğ soğan, sarımsak, sirke, portakal, mandalina vb. reflüye kötü gelir.

2. Yağlı Yiyecekler Boğaz Reflüsünü Çoğaltır

Kızartma yağları, aşırı yağlı yiyecekler midenizi zorlar ve boğaz reflüsü için kötü bir etki yapar. Mayonez, hardal içerisinde de yağ çok fazladır. Baharatı yoğun ve çok salçalı yiyecekler de aynı şekilde değerlendirilmelidir.

3.  Asitli Kafeinli İçecekler Boğaz Reflüsü Tedavisini Geciktirir

Mideniz ne kadar doğal besin alırsa o kadar az hastalanır. Boğaza yansıma da olmayacağı için zincirleme etkinin kökeninde çözümü bulmuş olursunuz. Alkollü içecekler, çay, kahve, meyve suları, asitli tüm içeceklerden uzak durarak midenizi rahatlatmalısınız.

4.  Şerbetli Ağır Tatlılar ve Çok Tuzlu Yiyecekler

Çok tuzlu veya çok şekerli yiyecekler, şerbetli tatlılar mideyi en çok zorlayan yiyeceklerdir. Yerken zevk veren yapay takviyeli tüm yiyecekler boğaz reflüsünün geçmesini engelleyecektir. Normalde iyileşme süresi daha kısayken zararlı besinleri ısrarla tüketmek kötü sonuçlar verir.

Boğaz Reflüsüne Kesin Çözüm Boğaz Reflüsüne Ne İyi Gelir? Boğaz Reflüsü Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Boğaz reflüsü kesin çözüm için uyku, yaşam alanı, beslenme düzeni bütün şekilde ele alarak tedavi süreci oluşturulmalıdır. Sıralanan önerilerde kişilerin durumuna göre değişiklikler olabilir. Doktor önerileri bu açıdan önemli olacaktır. Bireysel tedavilerde boğaz reflüsüne faydalı olduğu düşünülen durumlar şöyle sıralanabilir:

Larengofarengeal reflü tedavisinde ilaçlarınıza ek hayatınızın değişmesi gerektiğine ruhsal açıdan kendinizi hazırlamalısınız.Süreç konusunda kendi çabalarınız son derece önemlidir. Fiziksel ve ruhsal dengenizi olabildiğince sabit tutmalısınız.Çoğu zaman mideyi dolduracak kadar yemek yememelisiniz. Sık yemek yerken az tüketim alışkanlıkları kazanmalısınız. Mide hemen kolayca sindirim yapabilmeli ve asit üretimini sınırlandırmalıdır.Uyku öncesi yemek için 3 saat boşluk bırakmanız gerekir.  Gereken hallerde su ve yoğurt tüketilebilir.Karın bölgesini sıkan türde kıyafetlerle boğaz reflüsü nasıl geçer sorusu alakalıdır. Midenizden boğaza yansıyan durumları engellemek için o bölgeyi rahat bırakmalısınız.Yastık boyu omuz hizanızda olmalıdır.Spor için yemek ardından 3 saat civarı sonra mideniz boş olan dönemleri seçmelisiniz. Hareket ediyorsanız da karın hareketleri dışında bölgelere odaklanabilirsiniz.Yemeklere salatalara limon ve sirke çok sınırlı kullanılmalıdır. Suyla karıştırarak ekleyebilirsiniz.Düzenli olarak spor yapmak ve günde 3 litreye kadar su içmek midenizin temizlenmesine katkıda bulunur.

Reflü Boğaz Tahrişi Nasıl Geçer?

Boğaz acısı ve tahriş reflü kaynaklıysa öncelikle o bölgeyi zorlamamaya gayret ediniz.  Tahriş olan ses telleri ve civarındaki bölümler çok konuşursanız daha da kötü bir hale gelebilir.  Aşırı soğuk-sıcak gıdaları boğaza temas ettirmemek gerekir. Bitki çayı içebilir ve ılık suyla gargara yapabilirsiniz. Size verilen ilaç desteğine ek bu takviyeler ideal olacaktır.

Boğaz Reflüsü Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde ve çocuklarda boğaz reflüsü belirtileri birbirine benzer şekillerde görülebilir:

Kısık sesAstımKilo alamamaKronikleşen öksürükBoğaz temizleme hissinin çok sık gelmesiGeçmeyen yumru hissiNefes almada duraklamalar, sesli nefesTükürük yutkunmada zorluk sıkça görülen belirtilerdir.

Boğaz Reflüsü Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Boğaz reflüsü tedavisi yapılmadığı durumlarda hastalık ilerleyebilir. Seste kalıcı hasarlar oluşabilir. Ses tellerinde ülser, yani açık yaralar olabilir. Hali hazırda amfizem varsa daha kalıcı ve kötü hale gelebilir. Nadir görülen hallerde boğaz reflüsü gırtlak kanserinin ilerlemesine neden olabilir.

Boğaz Reflüsüne Bitkisel Ne İyi Gelir?

Acıyı azaltan etki için boğaz reflüsüne iyi gelen bitkiler düzenli olarak öğünlerinizde yer alabilir:

Alkali özellikleri olan brokoli, salatalık, patates, sebzeler asidi dengelemeye faydalıdır.Hazmı kolaylaştıran zencefil kekik, kimyon gibi baharatlar kullanılabilir.

Boğaz Reflüsü Olanlar Ne Yemeli?

Kuru meyveler, lifli gıdalara bolca yer verebilirsiniz. Lifte asidi azaltıcı etki vardır. Hindi, tavuk etleri de asit azaltan etkenlerdendir. Meyvelerden muz, kavun gibi yerken mideyi zorlamayan ürünler alınabilir. Yağ olarak da zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı kullanılabilir.

YouTube video

Boğaz yanması sorunu ve çözümü için ayrıca bir tedavi süreci gerekecektir. Kulak burun boğaz doktorları genel araştırma yapmak ve kısa sürede kliniğe başvurmak faydalı olacaktır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!