featured

Müze Gez Keşfet Dönemi Yeniden Geliyor | Dünya Üzerindeki En Sıra Dışı Mimari Yapılardan Biri; İspanya Guggenheim Bilbao Müzesi ve Mimari Sırları…

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Müze gez keşfet dönemi İspanya’daki sıra dışı mimarilerle yeniden gündeme geliyor. Özel binalar ve içerisindekileri dilediğiniz anda görebilirsiniz. Ülkelerin tarihine meraklılar için İspanya müzesi fırsatlarını kaçırmamanız önerilir.

İspanya’da Müze Gez! Sıra Dışı Mimarili Bir Galeri Sizi Bekliyor

Dünya üzerinde bazı öyle binalar vardır ki, bulundukları şehre ve ülkeye önemli ölçüde değer katarlar. Simgesel özellikleri ile bir anlamda bulundukları coğrafyanın da sembolü haline gelen bu yapılar, çok merak edilen ve ziyaretçi çeken mekanlar olarak da öne çıkarlar. İşte, bu yapılardan biri olan ve sıra dışı mimari tarzı ile büyük beğeni toplayan İspanya Guggenheim Bilbao Müzesi… 

Modern Mimarinin Öncü Tasarımlarından Biri Guggenheim Bilbao Müzesi Hakkında

Guggenheim Bilbao Müzesi, ABD kaynaklı bir vakıf olan Solomon R. Guggenheim Vakfına ait beş müzeden biri olarak 1997 yılında, İspanya’nın Bilbao Kentinde tamamlanarak ziyaretçi kabulüne başlamıştır.

Müze nedir sorusuna mimari anlamada değişik bir bakış açısı ile yanıt bulabilirsiniz. Düzensiz ve eğrisel çizgi ve biçimlerin yer aldığı, modern mimarinin öncü yapılarından biri olan Guggenheim Bilbao Müzesi, bir gemi ya da balık biçimine sahip tasarımıyla da dikkat çekmeyi başarıyor.

Dekonstrüktivist mimarinin (1980’li yılların sonlarına doğru ortaya çıkan postmodern mimari akımı) en ünlü yapılarından biri olan bu müze, Bilbao şehir merkezinde ve Nervion Nehri kıyısında yer alıyor. Yapımından itibaren her sene artan bir ilgi ile karşılaşan bu modern sanat müzesi, kısa süre içerisinde İspanya’nın en tanınan yapılarından biri durumuna yükselmiş bulunuyor.

1. İspanya Müze Gez Dolaş Turları | Guggenheim Bilbao Müzesi; Dört Yıl Süren İnşaat Süreci  

Özgün mimarisi ile öne çıkan Guggenheim Bilbao Müzesi, dört yıl süren inşaat süreci sonrasında 1997 yılında tamamlanmıştır. Mimarlık alanındaki en saygın ödül konumunda bulunan Pritzker Mimarlık ödülü sahibi bir mimar olarak büyük saygı toplayan Frank Gehry tarafından tasarımı yapılan müze binası, otoritelerce titanyum, kireç taşı ve cam kullanılarak üretilmiş en güzel yapılardan biri olarak kabul ediliyor.

2.  Hayal Edilenin de Ötesinde Bir Yapı; Guggenheim Bilbao Müzesi Özellikleri

Müze binasında kullanılan eğimli yüzeyler, titanyum, cam ve kireç taşı kullanılarak üretilmiş ve teknolojinin tüm imkanlarının kullanıldığı son derece modern bir tasarım olarak ortaya çıkmıştır. Bu haliyle hayal edilenin de ötesinde bir yapı olarak anılmaya başlanan modern sanat müzesi, kendine özgü bir estetik anlayışının da gelişmesinde rol almıştır. Müze içerisinde bulunan galerilerin daha güzel ışık alması ve havalandırılmasının sağlanması da amaçlanan bu tasarım sayesinde müze, benzersiz yapı tarzını işlevsellik ile de birleştirmiştir. 

Guggenheim Bilbao Müzesi Galerileri 

Kent dokusuna ve mimarisine sihirli bir dokunuş yapan bu müze İspanya sınırlarında toplam 19 galeriye sahip bulunuyor. Yine 32,500 metrekarelik bir alana yayılmış ve 11,000 metrekare sergi alanına sahip bu özgün mimari yapının, odak noktasını ise 20. yüzyılın modern ve çağdaş sanatı oluşturuyor. Bu anlamda modern sanat örnekleri, video, yerleştirme ve benzeri sanat objeleri, klasik tarzda ki heykel ve resim gibi sanat örneklerinden daha çok bu müzede yer buluyor.

İspanya’nın ve dünyanın en büyük ve ünlü müzelerinden biri konumunda bulunan İspanya Bask Bölgesi Guggenheim Bilbao Müzesi’nde, İspanyol sanatçılar yanında uluslararası ünlü sanatçıların da eserleri ziyaretçileri karşılıyor. İspanya müze galerileri içinde bulunan kalıcı sergilerin yanı sıra zaman zaman da geçici sergiler yer alabiliyor.

Bask bölgesinin en gelişmiş şehirlerinden biri olan Bilbao, aynı zamanda İspanya’nın da en önemli sanayi şehirleri arasında yer alır. Bir sanayi şehri olan Bilbao, Guggenheim Müzesi sayesinde bir anlamda yenilenerek kültür ve turizm kenti haline de gelmiş ve önemli ölçüde turist çekmeyi de başarmıştır. Bu anlamda bir müze bir şehrin tüm siluetini değiştirmeye yetmiştir.

Müze nedir ve nasıl gezilir diyenler için İspanya tarihini ön araştırma yaparak daha derinlemesine inceleyebilirsiniz.  

YouTube video

İspanya turları hakkında bilgi öğrenmek için şimdiden kendinizi hazırlayın.  Amerika müzeleri hakkında da araştırma yaparak kültürel araştırmalarınıza devam edebilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!