featured

Gerçek Robotlar Koronavirüs Ardından Çoğalacak mı | Robotlar Ekonomik Destek Olabilir mi?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gerçek robotlar koronavirüs ardından değişen ekonomik ve siyasi dengelerin neresinde yer alacak merak ediliyor. ABD’nin savunma sistemlerine odaklanması ile gerçek robotları daha yaygın hale getirmesi arasında bağlantı var gibi duruyor. Robotlu restoranlar da işletmelerde ihtiyaca yönelik beklentileri karşılıyor.

Gerçek Robotlar Arasında Öne Çıkanlar

Biyonik eller, gerçek robot teknolojisi için kırılma noktalarından biridir. Sağlık sektörüne fayda sağlayacak birçok yeni robot gelişmesi biyonik ellerden sonra hız kazanmıştır.

1. İ- Limb Canlı Deriye Sahip Biyonik El | 2007

İlk biyonik el olma özelliği taşıyan İ-Limb, piyasalarda satışa sunulması bakımından da fark yaratmaktadır.  Yüzlerce hastanın kullandığı bu biyonik el doğal görüntüsüyle de işlevsellik sunuyor.

2.  Gerçek Kadın Görünümlü Robotlar | Geminoid F 2010

 

Robotik uzmanı Profesör Hirashi Ishigura’nın geliştirdiği kadın robot, gerçek robotlar kategorisinde en dikkat çekenlerden biridir. İnsana benzerlik açısından epey dikkat çekici görüntüsü olan robot, gülme, mimik yapma, yüz ifadesini değiştirme nitelikleri bulunuyor.

3. Beyin Kontrolü Robotu | 2012

Felç hastaları için zihinde olanları kontrol ederek iyileşmeye fayda amacıyla yapılan bu robotta implant sistemi kullanılmaktadır. Bilgisayar sinirsel sinyalleri gerçek zamanlı şekilde ortaya çıkarmaktadır. Gerçek robotlar içerisinde bu sistem faydası bakımından da epey dikkat çekiyor.

4.  Çita Robot Wildcat | 2013

Dünyanın en hızlı robotu olarak da bilinen Wildcat saatte 45 km hıza ulaşabilmektedir. Koşu bandına bağlı çalışması haricinde saha testleri de devam etmektedir.

5. Uzayda Konuşan Kirabo | 2013

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda sohbet eden konuşan Kirabo, insanlar ve robotlar arası etkileşimde de ilki başarıyor. Duygusal destek açısından bir araştırmanın parçası olan Kirabo’nun yeni versiyonları da gündeme gelmektedir.

6. Dünyanın En Büyük Robotu | 2020

Dünyanın en büyük robotu olma niteliğini taşıyan robot, ebatlarıyla dikkat çekiyor. İlk kez birden çok adım atabilen devasa robot, başını hareket ettirmekten ötesini başarabildi. Kısa mesafelerde yürüyebiliyor. Gundam eğlence parkının bir parçası olacak dünyanın en büyük robotu uzak gelecekle alakalı da fikir veriyor.

7.  Asımo Gerçek İnsan Hareketleri Olan Robot | 2000’den Bugüne Güncelleniyor

Honda’nın tasarladığı Asımo gerçek insan hareketleri yapması ile gündemden düşmeyen robotlardandır. İnsanlara yardım amacıyla üretilen bu robotta özellikle işletmelere birçok destek sunulabileceği düşünülüyor.

54 kilogramağırlığında ve 130 santimetre yüksekliktedir.İnsansı robot olarak üzerinde devamlı bir çalışma sürdürülmektedir.Ayakları üzerinde saatte 6 kilometreye varan hızda yürüyerek koşabilmektedir.  

Koronavirüsle Beraber Yeni Robotlar Ne Olacak? İnanılmaz Robotlar Hata mı Demek?

Her sene yeni robot türleri yapay zeka odağında daha da çoğalmaktadır.  Koronavirüs salgını nedeniyle küresel etkileri olan robotlar yaşam alanlarımıza girerse ne olacak sorusu akıllara geliyor. Küresel etkileri olan salgın, küresel olarak yeni sektörlerin öne çıkmasına yol açabilir. Tabi devletler kriz çıkarmamak için ulus bazında önlemler alarak ilerlemek durumunda…

Koronavirüs nedeniyle endişelerin odak noktası değişti denebilir. Herkes fiziksel ve ruhsal sağlığa daha çok önem veriyor. Temel zorunluluk olarak hayatta kalma çabası daha öne çıktı.

Genel ekonomik dengeler şekil değiştirirken insansız çalışma alanlara olan talepler de artıyor. Salgının etkileri süreceği için insan çalıştırmaması gereken gıda firmaları konusu bile gündeme gelmektedir.

Salgında Mağduriyet Açısından Robotlu İşletmeler

Bir gıda firmasının salgına karşı aldığı önlemler olsa da virüsün kalıcılığı gibi etkenler nedeniyle endişeler devam edecektir. Her ülkede olmasa da Uzak Doğu ülkelerinde robotla çalışan restoranlar gündeme geldi ve bu yayılacağa benziyor.

Ekonomik açıdan endişelerini aşmış ülkelerde robotla çalıştırılan restoranlar makul bir süreç olacaktır. Ancak birden robotla değişim süreci yaşanırsa şok etkisi nedeniyle insanlar ekonomik krizi daha kötü şekilde hisseder. Ekonomik değişim süreçlerinde, yok olan bir sektör,  görev * meslek tanımının yerine yenisi konulurken mutlaka mağduriyet ortadan kaldırılmalıdır.

Psikolojik Açıdan Konuşan Robotlar Nasıl Destek Olur | Yeni  Yazılımla Psikolojik Tedavi Mümkün mü?

Salgın sürecinde birçok kişinin psikolojik açıdan yıprandı ve yalnızlıkla beraber zor durumda kaldı. İnternetten destek arayanların sayısı da çoğaldığı için online terapilerin yerini yazılımların alabileceği görüşü dikkat çekmektedir.  Online olan etkileşimlerin uygulama mantığında hazırlanması fikri epey tartışmalı denebilir.

Robotlarda yapay zeka ile insanların ruhsal durumuna destek vermenin gerçeklik algısında sorunlara neden olacağı düşünülüyor. Destek alan kişi yüzeysel olarak sorununu çözmüş oluyor, elde edebilirlik, para karşılığı iyileşme konularında zayıflama yaşıyor.

YouTube video

Değer kaybı yaşadığını hisseden insanlarda inanç kaybı yapay zekayla beraber daha da artabilir. Elde edilebilir iyilik, para karşılığı bağımlı iyileşme, ticari amaca odaklandığı ağır basan bir düşüncedir.

Kendisini psikolojik açıdan iyileştirmeye çalışan ve bu sorumluluğu almış olan bir kişide, eğitim amaçlı bir destek yazılım robot uygulanabilir. Eğitim açısından da gerçek robotlar yazılım temelinde doğru şekilde oluşturulmalıdır.

Gerçekçi  Robotlar Ordularda Kullanılır mı | Ordularda Robotlu Savunma Sistemi mi Başlayacak?

Akıllı robotlar ordularda savunma güçlendirebilir niteliklere sahiptir. Robotların ilk ortaya çıkışına bakıldığında askeri savunmaya destek amacı vardı. Yön değiştiren bir alan olarak yeniden devletlere güç veren uygulamalar olabilecektir. ABD’nin silahlar konusunda geri adım atması, savunma odağında bir silah ticaretine girmesi robotlarla savunma sistemlerinin popüler hale geleceğini düşündürmektedir.

Robotlar hakkında detaylı bilgilerin yer aldığı yurt dışı kaynaklı siteyi link üzerinden bulabilirsiniz. İnsansı robot Erica hakkında da bilgi alabilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!