featured

Güneş Sistemindeki Gezegenler Nelerdir? En Büyük ve En Küçük Güneş Sistemi Gezegeni Hangisidir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İnsanların güneş sistemindeki gezegenler arasında dünyanın evrenin merkezi olduğunu düşündüğü zamanlar vardı. Güneşin, ayın, gezegenlerin ve yıldızların dünyanın etrafında döndüğüne inanılıyor. Yüzyıllar sonra, güneşin etrafında dönen büyük bir gezegen sisteminin parçası olduğumuzu anlamaya başladılar. Güneş sisteminin ne kadar büyük olduğunu ancak geçen yüzyılda anladık. Bu yazıda güneş sisteminin gezegenleri ve özellikleri nelerdir? Sorusuna kısaca cevap vereceğiz.

Güneş Sistemindeki Gezegenler Nelerdir?

Güneş sistemindeki gezegenler, dış uzay galaksisindeki sistemleri oluşturur. Güneş sisteminde güneşin çekiş gücünden dolayı çok sayıda gezegen, uydular ve çok sayıda yıldız vardır. Ayrıca güneş sisteminde yüzlerce gök cismi ve yıldız da bulunmaktadır.

Güneş sisteminde 9 gezegen vardır. Bu gezegenler Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün, Plüton şeklindedir. Güneş sistemindeki dokuz gezegenden bazılarının uydusu olmasa da, bazılarının da düzinelerce uydusu vardır.

1- Güneş’e Yakınlıklarına Göre Güneş Sistemindeki Gezegenler Sıralaması Nasıldır?

Her gezegen güneş sistemi modeli etrafında kendi yörüngesinde hareket eder. Mars ve Jüpiter arasında bir asteroit kuşağı (kaya ve metalden yapılmış asteroit) vardır. Tüm bu gök cisimleri, güneşle aynı düzlemde kabaca dairesel yörüngelerde (ekliptik) bulunur (Plüton bir istisnadır; eliptik yörüngesi güneş tutulmasına 17 ° ‘den fazla eğimlidir).

Gezegenlerin hareketi eliptiktir ve güneşe uzaklıkları yörünge konumlarına göre yaklaşır veya hareket eder. Güneşe en yakın olduklarında günberi olurlar; Güneş’e en yakın olduklarında güneştedirler. Kısaca gezegenlerin güneşe yakınlık sıralaması; Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün, Plüton şeklindedir.

2- Güneş Sistemindeki Gezegenler İçinde En Soğuk Gezegen Hangisidir?

Güneş sisteminde milyonlarca parça vardır. Bunların her birininde bir amacı vardır. Bunlardan biri, dünyamızla aynı temel özelliklere sahip bir gezegendir. Bunlar ortak özelliklere sahip gezegenler olduklarından, her gezegenin de farklı özellikleri vardır. Örneğin bazıları büyük, bazıları küçük, bazılarının uyduları vardır, bazılarının ise yoktur.

Şimdi güneş sistemindeki en soğuk gezegen Uranüs’tür. Uranüs’ün güneşten en uzak gezegen olduğu için en soğuk gezegen olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz çünkü öyle değil. Uranüs, ortalama -224 santigrat derece sıcaklıkla yedinci sırada yer almaktadır. Neden en soğuk gezegen olduğuna dair kesin bir sonuç yok. Bilim adamlarının görüşlerinden biri, bilinmeyen bir nedenle iç ısısını kaybettiği yönündedir. Dünyanın dönüş hızı da bunlara buna etki edebilmektedir.

3- Güneş Sistemindeki Gezegenler Dışında Kalan Gezegen (Ötegezegen) Hangisidir?

Bir dış gezegen veya ötegezegen, güneş sisteminin dışında başka bir yıldızın yörüngesinde dönen bir gezegenin adıdır. 22 Eylül 2020 itibariyle, 4342 güneş dışı gezegen (3208 gezegen sistemi, 711 çoklu gezegen sistemi) tespit edildi ve doğrulandı.

Geçtiğimiz 25 yılda, güneş sisteminin dışında keşfedilen gezegenlerin sayısı, Dünya ve Uzay teleskoplarının çalışması nedeniyle önemli ölçüde arttı. Bu aynı zamanda Samanyolu’ndaki hemen hemen her yıldızın çevresinde en az bir Dünya benzeri gezegen olduğunu da göstermektedir.

A) Güneş Sistemindeki Gezegenler Dışında Alpha Centauri Bb Gezegeni

Dünya’ya yakın olduğu düşünülebilecek bir yıldız sisteminde bu gezegen sadece 4,37 ışıkyılı uzaklıkta bulunuyor.

B) Güneş Sistemindeki Gezegenler Dışında Kepler-10b Gezegeni

Kepler-10b gezegeni Güneş Sistemi’nde 2011 yılında keşfedilmiştir ve bilinen en küçük dış gezegen olma özelliğini korumaktadır.

C) Güneş Sistemindeki Gezegenler Dışında Gliese581 g Gezegeni

Yeryüzünden 20 ışıkyılı uzaklıkta olan bu kayalık gezegen, yaşanabilir bir tarla niteliği taşıyor.

D) Güneş Sistemindeki Gezegenler Dışında Kepler -22b Gezegeni

Bu gezegene ilk süper Dünya denildi ve güneş benzeri bir yıldıza da sahip olması oldukça ilgi uyandırdı.

E) Güneş Sistemi’ndeki Gezegenler Dışında Kepler-62f Gezegeni

1200 ışıkyılı uzaklıktaki bu gezegen, Dünya’dakilere benzer özelliklere sahiptir.

F) Güneş Sistemi’ndeki Gezegenler Dışında Gliese 667C’s Gezegeni

Dünyadan 22 ışıkyılı uzaklıkta bulunan ve Haziran ayında keşfedilen bu üç gezegen, yaşamı şekillendirme özelliğine sahiptir.

G) Güneş Sistemi’ndeki Gezegenler Dışında Surprise Exoplanet HD 95086 b Gezegeni

Dünya’dan 300 ışıkyılı uzaklıkta olan bu gezegen de Haziran ayında keşfedildi ve Jüpiter’den 4 ila 5 kat daha büyük.

4- Güneş Sistemindeki Gezegenler Arasında Asteroid Kuşağı Hangi Gezegenler Arasında Yer Alır?

Genellikle karbon ve oksijenden oluşan ve belirli bir yörüngeyi takip etmeyen gök cisimlerine asteroitler denir. Asteroid kelimesinin sözlük anlamı asteroiddir.

Asteroit kuşağı, Güneş Sistemi’nin Mars ve Jüpiter’in yörüngeleri arasındadır. Burada asteroitlerin yörüngeleri en yoğun nüfusludur ve güneş sisteminin oluşumundan kalan toz ve asteroitlerden oluşur. Şimdiye kadar burada yaklaşık 600.000 asteroit ve cüce gezegen keşfedilmiştir.

5- Güneş Sistemindeki Gezegenler İçinde En Fazla Uydu Hangi Gezegendedir? 

Satürn artık dünyanın adı ve güneş sistemindeki en büyük uydusudur. Bilim adamları yakın zamanda toplamda Satürn’ün etrafında 20 yeni uydu keşfettiler. Bu nedenle Satürn’ün etrafındaki uydu sayısı 82’ye yükselmiştir. Daha önce liderlik 79 uydu ile güneş sistemindeki en büyük gezegen olan Jüpiter’e aitti. 

6- Bonus! Güneş Sistemindeki Gezegenler Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?

YouTube video

Güneş sistemi ve gezegenler hakkında daha fazla bilgi edinmeniz için sizlere faydalı bir içerik getirdik. İyi seyirler! 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!