featured

Stresle Başa Çıkma Yolu Ayrım Yapmakla Başlıyor | Sosyal ve Fiziksel Stresle Baş Etme Yöntemleri

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Stresle başa çıkma yolu geneli ilgilendiren bir sorun olarak sıkça gündeme gelebilmektedir. Kişisel ve toplumsal açılardan neden-sonuçları ele almak hayatınızın kolaylaşmasında etkili olur. Var olan sorunu daha da çoğaltmamak için birtakım önerileri dikkate alabilirsiniz.

Stres Nedir | Belirtileri Nelerdir? Psikolojide ve Günlük Hayatta Yapılan Stres Tanımı

Sorun çıkacağı durumlarda oluşan gerilim stres şeklinde tanımlanabilir. Gerilimden daha yoğun bir rahatsızlık hissi olarak nitelendirilen streste temel amaç savunma yapmaktır. Psikolojik açıdan ve günlük tanımlamalarda gerilim, depresyon ve stres terimleri karşılaştırılabilmektedir.

Bir konu veya durum için yaşanan gerilim stresin öncesindeki karar aşaması gibi düşünülebilir. Bu yaşanan durum strese neden olabilir mi yoksa güzel bir şey mi demek oluyor diye beyniniz karar verecektir. Zarar verme olasılığı varsa, strese dönüşür ve uzun süren üzüntü stres depresyona dönebilir. Uzun süren depresyon da stresle başa çıkma yolu dışı daha ciddi bir tedavi süreci anlamına gelmektedir.

Stres Seviyesi Nedir? Stres Olumlu Etkileri | Stresle Başa Çıkma Yolu Bulmak Zorunluluk mu?

Zarar verecek olan bir duruma karşı kendi savunmanızı oluşturmak için stres gerekli bir histir. Dozunda ve amaca yönelik uygulamayı tetikleyen stres sayesinde birçok sorunla baş etmeniz için gereken enerjiyi almış olursunuz. Uzun süren stresin zarar vermeye başlayacağını unutmamak gerekiyor.

YouTube video

Stresle Başa Çıkma Stratejileri | Psikolojik Açıdan Stresin Sosyal Alanda Zararları Neler

Sosyal alanda stresin zararları hayatınızın nasıl devam ettiğini önemli ölçüde etkiler. Ruhsal durumu belirleyen stres faktörü çevreyle ve en başta kendinizle kuracağınız bağlar için önem teşkil eder.

1. Yaşam Alanı Sorunlarında Stresle Başa Çıkma Yolu

Hayatın devam ettiği ev, otel, çadır, konteyner vs. gibi yerlerde sorunla mücadele etmek için sorunun kaynağına odaklanmalısınız. En iyi stresle başa çıkma yolu yaşam alanında istemediğiniz duruma karşı bakış açınızı değiştirmek olacaktır.

Biri sizin alanınızda istemediğiniz şeyler yapıyorsa düzgün bir şekilde konuşma yapabilirsiniz. Açık olmak en azından kendinize karşı sorumluluk yapmanız demektir. İçinizde tutmamanız gerekenleri doğru bir şekilde karşı tarafa aktarın. Yine de sorun çözülmediyse yeni çözümler için liste oluşturun. Özellikle çözüm için zaman harcamalısınız. Çünkü kendinizi gerçekleştireceğiniz alan güvenli olmalıdır.

2. Okulda Stresle Baş Etme | Sınav Kaygıları

Bir süredir salgın nedeniyle aksama yaşansa da okulda stresle baş etme yolu sağlık endişeleriyle beraber görülmektedir. Maskeyle okulda eğitim almak, yeni kuralları benimsemek vs. zorlayıcı olabilir. Önce kendi sağlığınız ve önlemleriniz doğrultusunda okul hayatınızı şekillendirmelisiniz. Sınavlar başlayacağında da aktarılan kuralları doğru anlamaya özen gösteriniz.

3. Salgın ve Sokaklarda Stresle Başa Çıkma Yolu

Sokakta ve gittiğiniz yerlerde salgın stresini bolca yaşayabilirsiniz. Koronavirüs önlemlerine karşı belirli bir davranış kalıbı oturmadığında stresiniz daha da artar. Otobüslerde, sıra beklediğiniz alanlarda olasılıkları önceden düşünmeli ve göz ardı etmelisiniz. Herkes birbirini önlemler konusunda uyarırsa işler daha büyük kavgalara dönüşecektir.

4. İşte Stresle Baş Etme 

Çalışma ortamı stresle baş etme durumunu gerektiriyorsa genellikle sevmediğiniz durumlar söz konusu demektir. Belirli bir düzen olmayan işletmelerde kurumsal işleyiş iç çatışmalara neden olabileceği için bu insan ilişkilerine de yansır. Ailesinde sorun olan kişi, iş yerinde karşılaştığı düzensiz ortam nedeniyle katlanarak sorun yaşar. İşe aile sorunlarını götürmeme çabaları hayatı çekilmez hale getirecektir.

İş yeri kaynaklı sorunlarda iletişim eksiklikleri ve kasıtlı yapılan sorunların çözümü için yasal açıdan doğru olan çözümlere odaklanabilirsiniz. Konuyla alakalı sorunu çözme yetkisi olan kişiye açık şekilde sıkıntınızı anlatmalısınız. İş yerlerinde amaç sapması durumlarında kendi öz savunmanızı yapmak için de yetkili kurumlara başvurmalısınız. Cinsel taciz gibi travma içeren konuların üzerini kapatmamalısınız.

5. Aile ve Evlilikte Stresle Başa Çıkma Yolu

Aile bağları, sizin varlığınızı oluşturan kişiler açısından stres yaşadığınızda var olan sorun daha büyük hale gelecektir. Stresle başa çıkma yolu olarak kendi ruh halinize odaklanmak ve kendinizi iyileştirmek sorunların büyük kısmını çözer. Gereken hallerde size dışarıdan bakan uzmanlardan destek almalısınız.

Stres Çözüm Eğitimleri ve İnternette Doğru Kaynak Seçimi

Sanal ortamın faydalarını kendi sorunlarınızı çözmek için kullanabilirsiniz. Yoğun stres altında kalanlar için bunu kontrol edeceğiniz eğitim setleri ücretsiz-ücretli biçimde yer almaktadır. Birçok güvenilir kaynak üzerinden yüzeysel de olsa doğru bir bakış açısı edinebilirsiniz.

Aşırı Stres Belirtileri Neler?

Stresle başa çıkmanın yolları ararken aşırı stres içinde mi yüzeysel bir streste mi olduğunuzu kendiniz keşfedebilirsiniz. Kendinizi sürekli takip etmek kötü bir alışkanlıktır, ancak stres seviyenizin çok olduğunu hissedince rahatsızlık da yoğunlaşır. Kriz hissine dönerek çıkmaz duygusuna girdiğiniz anda kalp çarpıntısı, elde terleme, yüz kızarması ve panik atak krizi yaşayabilirsiniz. Temiz hava kaynakları bularak acilen derin nefes almalısınız.

Hamilelikte Cerrahi Stres Mekanizması

Tıbbi açıdan bazen yapay stres oluşturmak zorunlu hale gelebilir. Bir doğum olayının gerçekleşmesi için kaslarınızın tetiklenmesi adına mekanizma kullanılmaktadır. Doğumu başlatan bu stres mekanizması sayesinde kasılmalar başlar ve rahim açılarak doğum gerçekleşir.

YouTube video

Stresin Fiziksel Etkileri Neler? Stresin Zararlarına Çözüm Önerileri

Stresin zararları fiziksel olarak sıkça kendisini belli eder. Tükettiğiniz gıda ve sıvılar, hareketler, ortam şartları vs. konusunda önerileri dikkate alabilirsiniz.

1. Strese Bağlı Baş Ağrısı Çözümü

Tıbbi sorunların genelinde ruhsal ve fiziksel etkiler bir arada görülmektedir. Stresin kas yapısını germesi, sinirlerinizde baskı oluşturur. Kan akışınız yavaşladıkça beyne kan daha az gider ve bu da ağrı yapar. Baş ağrınız olduğunda stresli ortamdan uygun şekilde uzaklaşmalısınız. Bolca su içmek ve oksijeni artırmak önemlidir. İlaç en son başvurulacak çözüm olmalıdır. Yine de geçmeyen streslerde mutlaka uzmana başvurun.

2. Cinsel İstekte Azalma

Cinsel isteğin normal seviyelerde devam etmesi için güven ve endişe olmayan bir alan olmalıdır. Stres, bu güven hissini geçici süre donduran bir histir. Dolayısıyla öncelikleriniz değişerek artık savunma ve hayatta kalma davranışlarınızı baskın hale getirirsiniz. Kendini içinizde güvenli ortamı yarattığınızda cinsel isteğiniz de artacaktır.

Stresi yok etmek için hislerinizi suçlamamalı ve doğru bilgi edinmeye odaklanmalısınız. Stres bazen cinsel bilgisizlik nedeniyle de yaşanabilir. Toplumun genelinde güvenli cinsel bilgi temeli olmadığını unutmamakta fayda bulunuyor.

3. Strese Bağlı Uyku Sorunları

Uykusuzluk sorunlarının arka planında cinsellikle benzer bir neden vardır. Vücudunuz uyku için güvenli ortamı arar ve rahatladığında derinlemesine dinlenir. Koşullar gereği uyumanız mümkün değilse kendinize öncelik sıralaması yapın ve kısa aralıklı uyku izinleri verin.

4. Mide Ağrısı

Vücutta yoğun stres mide ağrısı ortaya çıkarabilir. Stresle beraber salgılanan asitler çoğalır ve midede baskı yapar. Bu baskı zaman içerisinde yaraya neden olacaktır. Tıbbi destek gerekmediğini düşünüyorsanız stres nedeni üzerinde düşünerek baskıyı hafifletmelisiniz.

5. Stres ve Saç Dökülmesi Birbiriyle Nasıl Alakalı?

Vücuda aldığınız vitamin mineraller, derideki gözeneklere işler ve buradaki sistemi besler. Yoğun stres hallerinde saç köklerinde beslenme eksikliği yaşanır. Kökleri yeterince beslenmeyen saçlar kolayca dökülebilir.

6. Cilt Hastalıkları ve Stresle Başa Çıkma Yolu

Yapılan araştırmalara göre stres ve sedef, sivilce gibi dermatolojik sorunlar arasında doğrudan bağlantı bulunuyor. Cilt toleransını azaltan durumlara karşı stresle başa çıkma yolu olarak bolca su tüketmek ve kafeinli içecekleri azaltmak öneriliyor.

7. Fazla Kiloları Atarak Stresle Başa Çıkma Yöntemleri

Normal kilonuz estetik kaygılar haricinde sizin stres seviyenizin dengede kalması için etkilidir. Doğum ve ilaç kaynaklı nedenler dışında stres çözümü kilo vermek ile sağlanabilir. Fazla yağlar, vücudun daha çok sorunla mücadele etmesi anlamına geldiği için bu düz mantık yürütülebilir.

Strese iyi gelen müzikler dinlemek günlük hayatınızı kolaylaştırmada etkili olabilir. Travma bozukluğu konusu depresyon süreci açısından önemli olabilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!