featured

Plakadan Araç Borç Sorgulama | Trafik Cezası Borcu Nereden ve Nasıl Ödenir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Plakadan araç borç sorgulama işlemlerini çeşitli kanallar üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Sorgulama ve ödeme işlemleri bazı yerlerde aynı anda gerçekleştirilirken bazı kurumlarda yoktur. Önceden yapacağınız sorgulama ile bu ödeme ve diğer işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Plakadan Araç Borç Sorgulama İnternetten Nasıl Yapılır?

Plakadan borç sorgulaması trafik kazaları ile bağdaştırılmaktadır. Fakat ikinci el araç alacaklar da kendi üzerine borç kalmaması için sorgulama işlemi yapmalıdır. İnternet sitelerini kullanarak ve doğrudan bazı noktalara giderek sorgulama-ödeme işlemlerini tamamlayabilirsiniz.

1.  Gelir İdaresi Başkanlığı | GIB üzerinden Plakadan Araç Borç Sorgulama

Plakadan araç borç sorgulama işlemleri GİB üzerinden gerçekleşebilmektedir. Adrese tıkladığınızda karşınıza çıkan sayfada yönlendirmeleri takip etmelisiniz. Plaka yazılırken hiçbir boşluk olmadan gerçekleşmelidir. Plaka özelse kuruma aitse vs. bu gibi hallerde plaka seçeneği özel olarak işaretlenir.

Kimlik numarası ve vergi bölümüne kimlik türüne göre doldurma yapılmalıdır. Eğer gerçek kişi ise, kimlik numarası yeterli olur. Tüzel kişilerde ise TC vatandaşı olmayanlar vergi numaralarını tam girmiş olmalıdır.

Sorgulama yapılacak alan için sıfır araçlarda trafiğe ilk çıkılan tarih temel alınmalıdır. aracınızın ikinci el olması halinde noter bilgilerinizi yanınızda bulundurmalısınız. Satış tescil tarihi ve diğer sözleşme bilgileri sizden talep edilebilir.

2. Telefon SMS İle Borç Sorgulama | Sadece Plakadan Borç Sorgulama

Mesaj üzerinden yapacağınız birkaç adımla plakadan araç borç sorgulama işlemleri gerçekleştirilebilir.

1189’a kısa mesajla araç vergi borcu için: BORC –boşluk – kimlik numarası – boşluk -anne kızlık soyadının ilk iki harfi yazılmalıdır.1189’a kısa mesajla plaka trafik cezası sorgulama için: TPC –boşluk- plaka tescil tarihi –boşluk- kimlik numarası yazılır.

3. E-Devletten Araç Plakasına Yazılan Trafik Cezası Sorgulama 

E devlet adresi üzerinden https://www.turkiye.gov.tr/ sayfasına kimlik bilgileriniz veya banka bilgilerinizle giriş yaparak sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Kimlik doğrulama yapmayanlar mobil uygulama banka üzerinden de kolayca giriş yapabilir Ödeme işlemleri de banka ile bağlantılı şekilde hızlıca gerçekleştirilebilir.

E devlette kendi sayfanız açıldığında plakadan borç araç borç sorgulama yazarak altta çıkan otomatik yazıları takip etmelisiniz. Arama çubuğu kısmına yazılan yazıda karşılık gelen kısmı işaretleyerek devam etmelisiniz.

Yabancı plaka ceza sorgulama işlemleri de e devletten aynı yöntemle bulunabilir.  Karşınıza çıkan sayfadan ödeme yöntemlerini bulabilirsiniz.

Birikmiş olan yabancı plaka araç borçları satın aldığınız yerle alakalı olarak farklı sorunlara neden olabilir. Bu nedenle kullandığınız yer ve satın aldığınız yer ayrımını da göz önünde bulundurmalısınız.

YouTube video

Trafik Cezası Sorgulama EGM | Emniyet Genel Müdürlüğü Üzerinden Sorgulama

Emniyet Genel Müdürlüğü sitesi  üzerinden plaka borç sorgulama işlemleri yapılabilmektedir. 

EGM sayfasında  çeşitli kategoriler için plaka sorgulaması mümkündür. Kurum üzerindeki linkleri takip ederek işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Trafik ceza ve otopark sorgulamaları​Gerçek kişi araç plakasına yazılan cezaGerçek kişi ve tüzel kişiler için otopark sorgulama işlemleriSürücü ceza bilgileri ve trafik kazası sorgulamaları- barkodlu belge

Tüzel kişi araç plakasına yazılan cezaKaza ve ceza bilgileri için doğrulama işlemleri sorgulamaSürücü belgesi ceza sorgulama buradan yapılabilir.

Trafik Cezası Ödemesi Nereye Nasıl Yapılır?

Sorgulama yaptığınız alanların bazılarını anında kullanarak ödeme de yapabilirsiniz.  İş Bankası Garanti BBVA, Akbank PTT şubeleri üzerinden ve e devlet sitesinden trafik cezası ödeme işlemleri yapılabilir. Diğer bankalardan işlem yapılıp yapılmadığını doğrudan sorarak öğrenebilirsiniz. Genelde tüm bankalar ödeme almaktadır.

Mobil Uygulamadan Trafik Cezası Ödenir mi? HGS Ceza Ödemeleri

Çalıştığınız bankanın mobil uygulamasını kullanarak trafik cezası ödeme işlemi yapılabilmektedir. Bankanızdan e devlet giriş de yapıldığı için kolayca ödemeler gerçekleşmektedir. HGS Kurumsal ve HGS Web sayfalarını da kullanabilirsiniz. Otoban geçiş para cezaları için doğrudan kuruma ait siteleri ve PTT’yi kullanmanız önerilir.

1. Trafik Cezası İnternetten Nasıl Ödenir | Gecikmiş Trafik Cezası Ödemesi

Trafik cezası gecikmiş ödemeleri için uzun vadeli dönemde faizler yerine sadece vergisi kalabilir. Geciken trafik cezalarınız e devlet sisteminde vergiye dönmüş halde veya olduğu gibi görüntülenecektir. bu alandaki ödeme işlem sıralamasını takip edebilirsiniz.

2. Borç Yapılandırma ile Araç Trafik Cezası Ödenir mi?

Devlet belirli aralıklarla trafik cezalarında faiz indirimi yapabilmektedir. Bu döneme denk gelirseniz indirimli ödeme seçeneklerini kullanarak eski borçlarınızı da kapatabilirsiniz.  Acil ödenmesi gereken gecikmiş trafik cezaları için bankaların acil ihtiyaç kredilerini değerlendirebilirsiniz. Banka kredi borç erteleme ve kararları hakkında daha çok bilgi edinebilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!