featured

Güzellik Genetik Olarak Geçiyor | Güzelliğin Genleri Bulundu

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Güzellik genetik olarak insandan insana geçiyor. UCL’de Kurulan bu ekip dudak, burun, kaş şekli ve çene gibi özelliklerde değişkenlik sağlayan 32 gen bölgesi buldular. Keşfedilen bölgelerin 9’u henüz bulunurken diğerleri hakkındaki ön görüler bu çalışmayla beraber onaylanmış oldu. Böylelikle yapılan çalışmalar ilerledikçe güzelliğin genleri hakkında elde edilen bilgiler de çoğalıyor. İşte, güzellik genetik mi sorusunun cevabı niteliğindeki yazımız…

Latin Amerika Güzellik Genetik Çalışması

Güzellik algısı herkes için elbette farklı olabiliyor ancak bu konuda bilimsel çalışamlar da yapılıyor. Latin Amerika ülkelerindeki yaklaşık 6 binden gönüllünün katılımıyla gerçekleştirilen güzellik genetik üzerine çalışmada toplanan verilerin değerlendirilmesine Science Advances dergisinde yer verildi. Bu konuda araştırma yapan ekip, Aix-Marseille, İngiltere Açık Üniversitesi ve UCL bilim insanlarından oluşuyor. 

Keşfettikleri genlerden bir tanesinin on binlerce yıl öncesinde nesli tükenen Denisova insanlarından aktarıldığı öğrenildi. TBX15 isimli gen, dudak şeklini belirlemede görevine sahip. Denisova insanlarında bulunan genetik bilgilerle uyuşması, TBX15 geniyle kaynağıyla ilgili önemli ipuçları sağlıyor.

Orta Asya’da Güzelliğin Genleri

Orta Asya’da yaşamış oldukları tahmin edilen Denisova insanlarının DNA’larına Amerika yerlileri ve Pasifik Adaları halkında da rastlanmıştır. Yani Denisovalıların modern insanlarla karıştıkları düşünülüyor.  Dolayısıyla güzelliğin genleri gittikçe çeşitlenmiş. UCL Genetik Mühendisliği ve Evrimbilim araştırmacısı Dr. Kaustubh Adhikari, bu konuyla ilgili şu ifadelerde bulundu:

“Araştırmalar sonucunda bulduğumuz yüz şekli genlerinin, eski insanların çevreyle adaptasyonu sonrasında oluşan evrimin bir ürünü olabileceğini düşünüyoruz. Keşfettiğimiz bu genin Denisova insanının dudak şeklini veren versiyonu yüksek bir ihtimalle vücuttaki yağ paylaşımında etkiliydi. Bu sayede Orta Asya’da yaşanan soğuk iklim şartlarına adaptasyonu kolaylaştırdı. Bahsettiğimiz bu iki grup insan karıştıklarında modern insanlara da bazı genlerin kalıtımı gerçekleşti. Dr. Pierre Faux, eski insanlardan kalıtılan gen çeşitliliğinin modern insandaki yüz özelliklerinde değişiklik meydana getirmesi ilk kez bu çalışmayla birlikte keşfedildi. Avrupa merkezli bir araştırmanın dışına çıkılabildiği için bu başarıya ulaşabildik. Amerika yerlilerinde Denisova insanlarından aktarılan DNA bulunurken, modern Avrupalılarda böyle bir durum söz konusu değil”  

Aix-Marseille Üniversitesi’nde görev yapan Betty Bonfante ise, yaptıkları çalışmanın Avrupalı olmayan insanların yüz özelliklerini inceleyen nadir çalışmalardan biri olduğunu söyledi ve ekledi: “Araştırmamız aynı zamanda sadece yüz profilinde çalışan ilk araştırma niteliğine sahip.” dedi.

Genom Haritası ile Güzellik Genetik Çalışmaları Yapılıyor

Binlerce insanın karmaşık genomlarını tek seferde çözümleyebilmeyi ancak 20 yıldır yapılabiliyor. Genom haritasının çıkarılabilmesi sayesinde genler ve özellikler arasındaki bağlantı kolayca çözümlenebiliyor. Bununla birlikte güzellik genetik hakkında da bilgilere ulaşılabiliyor. Yapılan bu araştırmanın işleyişi ise şöyle; çalışmaya gönüllü olarak katılan kişilerin yüz özelliklerine ilişkin genetik bilgileri kıyaslanıyor ve profilden çekilen fotoğraflarda 59 farklı şekilde ölçüm gerçekleştiriliyor. 

Bu 59 ölçüm açı, mesafe, saptanmış bazı noktaların birbirleriyle oranı gibi faktörleri kapsıyor. UCL Genetik Bölümü’nde görev yapan Prof. Dr. Andrez Ruiz-Linares, bu tür çalışmaların önemli bir alan olan biyomedikal alanında ciddi öngörüler kazanmamıza katkıda bulunabileceğini söyledi ve ekledi: ”İnsanın evrimini daha iyi anlamamıza olanak sağlayabilir.”

Burnun Şekillenmesinde Etkili Olan Güzellik Genetik Geni; VPS13B

Yapılan bu araştırmadan elde edilen veriler sayesinde yüz özellikleri belirlenerek, yüzde anormalliğe neden olan genetik sorunların analizi yapılabilecek. Ayrıca bilim dünyasının önemli konularından biri olan evrim konusunda da soru işaretlerini giderecek. VPS13B, son keşfedilen genlerden biri. Burnun şekillenmesinde etkili olan VPS13B geni, araştırmalara göre farelerin de burun şeklini etkiliyor. Buradan “Birbirine yakın akraba olmayan memelilerin bile ortak genleri olabilir” sonucunu çıkarabiliriz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!