featured

Mavi Gözlü İnsanlar Aynı Atadan mı Geliyor | Mavi Gözlü İnsanların Atası Aynı Mı? Mavi Gözlü İnsanların Karakteri Nasıl Olur?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mavi gözlü insanlar, insanlığın belki de en fazla el üstünde tutulan kişileri konumunda bulunuyor. Her insan elbette ki birbirinden farklı göz renklerine sahip. İnsanlarda kahverengi, yeşil, ela, siyah ve mavi renk seçeneklerin dışında nadiren de olsa göz renkleri ile karşılaşabilmek mümkün.

Tabi ki göz renginin genetik faktörler sebebiyle belirlendiğini söyleyebilmek gerekiyor. Bilim insanları bu konuda türlü açıklamalar yaparak, mavi gözün oluşu hakkında detaylı araştırmalar yapmıştır. Sonuçlarsa tüm insanlık adına oldukça şaşırtıcıdır. Peki mavi gözlü insanlar aynı atadan mı geliyor?

Mavi Gözlü İnsanların Atası Aynı Mı?

Bilim adamları yaptığı araştırmalar sonrasında oldukça nadir olarak görülen mavi gözlülerin, binlerce yıl öncesinde yaşamış olan müstesna bir kişiye dayandırıldığı ortaya çıkmıştır. Bu noktada mavi gözlü insanların atası aynıdır, kanısına varılabilecektir. Araştırmalara göre göz renginin mavi olmasıyla sonuçlanan genetik mutasyonun, OCA2 ve HERC2 adlı genlerden kaynaklandığı ortaya çıkmıştır. Bu noktada mavi gözlü insanların aynı mutasyona sahip olduğu söylenebilecektir. İşte mavi gözlü insanlar, aynı atadan geliyor tezi bu şekilde kanıtlanabilmektedir.

Mavi Gözlü İnsanlar Nasıl Olur?

Mavi gözlü insanlar nasıl olur sorusuna tüm bu bilgiler ışığında yanıt verilebilecektir. Normal standartlarda insanlar tamamen kahverengi göz genine sahiptir. Hücresel ve Moleküler Tıp Bilimi ile yakından ilgilenen Hans Eiberg bilimsel gelişmeler sonucunda bu durumu şu sözlerle açıklamaktadır: ‘

’Aslında tüm insanlığın geni kahverengi göze sahiptir. Ancak kromozomlarda yer alan OCA2 geninin genetik mutasyon geçirmesi sonucu, mavi gözlü insanlar ortaya çıkmaktadır.”

Bu noktada mavi gözden sonra yeşil gözlü insanların, göz renginin nasıl ortaya çıktığını açıklamak gerekecektir. Yeşil göz renginde ise mavi gözden farklı olarak, iristeki melanin miktarının daha az olduğu bilimsel araştırmalarla desteklenmiştir. Bu nedenle Hans Eiberg yalnızca yeşil ve ela rengin melanin eksikliğine bağlı olarak ortaya çıktığını, mavi gözlü genin ise tek bir atadan miras alındığını ifade etmektedir.

Mavi Gözlü İnsanların Karakteri Nasıldır?

Tek bir atadan geldiği bilimsel olarak açıklanan mavi gözlü insanların karakteri benzerlik gösterebilmektedir. Mavi gözlü insanlar daha çekingen ve savunmasız karaktere sahiptir. Özellikle yapılan araştırmalar mavi gözlü çocukların akranlarına göre daha içe kapanık ve ileri görüşlü olduğunu söylüyor. Bunun yanı sıra aynı atadan gelen bu insanların fiziksel açıdan güçlü olduğunu ve daha fazla maneviyata sahip olduğu da söyleniyor.

Ancak kişilerin karakterinin birbirinden bağımsız olduğu bilindiği için, bu noktada karakter farklılıklarının olabileceğini de göz önünde bulundurmak gerekiyor. Ünlü Tıp Bilimci Medical Daily, mavi gözlü insanların diğer insanlara göre daha rekabetçi ve bencil olduklarını ifade etmektedir. Ancak mavi gözlü insanlar için ortaya konulan farklı bir araştırma konusu da bulunuyor. 

Araştırmalara göre mavi gözlü kadınların, diğer göz rengine sahip kadınlara göre ağrı ve acıya daha dayanıklı oldukları sonucuna varılmıştır. Araştırma sırasında her göz rengine sahip belirli sayıdaki kadınlar doğum stresi ve lohusa depresyonu yönünden gözlemlenmiştir. Belirli bir gözlemleme süresi sonrasında ise mavi gözlü kadınların diğer kadınlara göre hem doğum stresini hem de lohusa depresyonu sürecini daha etkin olarak yönettikleri sonucuna ulaşılmıştır.

Mavi Gözlü İnsanlar Hakkında Bilinmesi Gerekenler Neler?

Mavi gözlü insanlar hakkında bilinmesi gereken birkaç önemli bilgi bulunuyor. Öncelikle mavi gözlü insanların dünyada bir azınlık olduğu ve dünya nüfusunun yalnızca %8’ini oluşturduğu bilinmektedir. Bunun yanı sıra mavi gözlü insanlarda iris tabakasında daha fazla kollajen tortusu bulunmaktadır.

Bu sebeple bu insanların diğer insanlara oranla daha net ve keskin gördüğünü söyleyebilmek mümkün olacaktır. Birçok insan mavi gözlü insanların, yalnızca mavi gözlü insanlar tarafından doğabileceğini düşünmektedir. Ancak bu bilinenin aksine mavi gözlü insanlar nadiren de olsa annesi ve babası kahverengi gözlü kişilerden de doğabileceği ortaya konulmuştur. 

Mavi gözlü insanların tamamı diğer göz rengine sahip insanlara nazaran ışığa daha fazla duyarlıdır. Gece görüşleri diğer insanlardan daha iyi olsa da güneş ışığının yoğun olduğu saatlerde ve florasan ışığında oldukça rahatsız olacaklardır. Bu yüzden özellikle güneş ışığının yoğun olduğu saatlerde mutlaka UV koruyuculuğu yüksek olan gözlük kullanmaları önerilmektedir.

YouTube video

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!