featured

Merkez Bankası Açıklama Yaptı | İhtiyaç Duyulursa Ek Parasal Sıkılaştırma Sağlanacak

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Merkez Bankası, perşembe günü yapılan yatırımcı toplantılarında yapılan sunumu yayımladı. Sunumda dikkat çeken ifadeler arasında “sıkı para politikası göstergeler enflasyonda kalıcı bir düşüşe ve fiyat istikrarına işaret edene kadar sürdürülecek” ile “eğer ihtiyaç olursa ek parasal sıkılaştırma sağlanacak” yer aldı.

Merkez Bankası’nın Enflasyon Üzerindeki Kur Geçişkenliğine Yönelik Mesajlar Verdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), perşembe günü yatırımcı toplantıları gerçekleştirdi ve bu toplantıda yapılan sunum yayımlandı. Yayımlanan sunumda enflasyon üzerindeki kur geçişkenliğine yönelik mesajlar öne çıkartıldı. Merkez Bankası’nın Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun yatırımcılarla gerçekleştirdiği ilk buluşma sunumunda enflasyon, kur ve eğer ihtiyaç olursa ek parasal sıkılaştırma başlıkları dikkat çekildi. Ardından bu toplantıda yapılan sunumun metni bankanın internet sitesi üzerinden yayımlandı. Merkez Bankası tarafından yabancı yatırımcılara yönelik olarak yapılan sunumda kur geçişkenliği açısından son dönemlerde oynaklıkların, enflasyon görünümü açısından risk oluşturduğuna da dikkat çekildi.

Yayımlanan sunumda kur kaynaklı birikimli etkilerin, yılın ikinci yarısında dağılmasının beklendiği belirtildi. Enflasyonla ilgili artan ithalat fiyatlarına da dikkat çekildi. Uluslararası emtia fiyatlarının üretici ve tüketici fiyatları üzerinde yukarı yönlü baskı yaratacağına da dikkat çekildi. 

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu: Enflasyonu Yüzde 5 Seviyesine İndirme Hedefine Sıkı Sıkıya Bağlıyız

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yapılan sunumda, TCMB’nın kanunla belirlenmiş olan görev ve yetkiler çerçevesinde enflasyonun kalıcı düşüşünü sağlama hedefinin bulunduğunu ve para politikası araçlarının da etkili bir şekilde kullanılmaya devam edeceğini belirtti. Kavcıoğlu şu sözlerle enflasyonu yüzde 5 seviyesine indirme hedeflerinin olduğunu ifade etti:

“Fiyat istikrarı şeklinde tanımlanmış ve Hükümetimizle birlikte belirlenmiş olan orta vadeli enflasyonu yüzde 5 seviyesine indirme hedefine sıkı sıkıya bağlıyız. Bu hedefe ulaşmak için para politikası araçlarını uygun bir şekilde kullanacağız” 

 Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu enflasyonla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:

“Ocak Enflasyon Raporu’nda ortaya koyduğumuz orta vadeli çerçeveyle uyumlu şekilde 2023 yılında enflasyonu yüzde 5’e indirmek ve bu seviyeyi kalıcı kılmak konusunda kararlı olduğumuzun altını çizmek isterim. Hedeflediğimiz düşük enflasyon ortamının sürdürülebilir büyüme ve istihdam artışı için bir ön koşul olduğunun farkındayım. Kurumsallığımız, güçlü analiz kapasitemiz ve üzerimize düşen sorumluluğun bilinciyle, bu hedefe varmak için kararlı ve azimli bir tutum içerisinde olacağız.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!