featured

5 Maddede Çocuklarda Doğru Okul Seçimi | Çocuklarımızın Okul Seçimini Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çocuklarda doğru okul seçimi oldukça önemli. Bahar aylarına girdiğimiz şu günlerde okulların erken kayıt dönemleri de yavaş yavaş başlıyor. İlköğretim, lise, üniversite derken iyi birer meslek sahibi olmak için çocuklarımız uzun bir eğitim hayatından geçiyor. Tüm bu eğitim hayatının belki de en önemli olduğu aşama, temellerin atıldığı yer elbette ki ilköğretim.

Eğitim hayatına yeni giriş yapan veya bir süredir okula devam eden bir çocuğunuz var ve okul seçimi yapmakta zorlanıyor musunuz? O zaman doğru yerdesiniz. Pek de kolay olmayan bu süreçte nasıl karar vermelisiniz, çocuklarda doğru okul seçimi nasıl yapılır, okul seçimi yaparken hangi kriterlere dikkat etmelisiniz sorularının yanıtını bu yazımızda bulabilirsiniz.

1 – Devlet Okulu mu Özel Okul mu?

Okul seçimi yaparken çocuğunuzun eğitim hayatını büyük ölçüde şekillendireceğinizi bilmeniz gerekir. Bu seçimi yaparken kendinize sormanız gereken ilk soru çocuğunuzu devlet okulunda mı yoksa özel okulda mı okumasını istiyorsunuz?

Çocuklarda doğru okul seçimi için kendi bütçenize göre belirleyeceğiniz bu sorunun ardından ikamet ettiğiniz bölgede çocuğunuz için uygun bir okul olmadığını araştırmalısınız. Eğer çocuğunuzu devlet okuluna yazdırmayı düşünüyorsanız işiniz nispeten daha kolay. Çünkü çocuk belli bir yaşa geldiğinde okuyacağı okul devlet tarafından belirleniyor ve böylece akademik süreç ile ilgili bir seçim yapmana gerek kalmıyor.

Çocuğunuzun özel bir okulda okumasını istiyorsanız kafanız biraz karışabilir. Oturduğunuz bölgedeki özel okullardan hangisini seçeceğinize karar vermek için doğrudan bir yol haritası maalesef bulunmuyor. Ancak birkaç küçük tüyo ile işinizi biraz kolaylaştırabiliriz.

2 – Okuldan Beklentilerimiz Neler?

Öncelikle okul seçiminin çok dikkatli bir şekilde karar vermeniz gereken bir konu olduğunu bilmelisiniz. Karar verdikten sonra bile bir kez daha düşünüp değerlendirmeniz sizin ve çocuklarda doğru okul seçimi için önemlidir, çocuğunuzun yararına olacaktır. Okuldan beklentilerinizi düşünerek, eşinizle ortak bir karara varmalı ve araştırmalarınıza o şekilde devam etmelisiniz. Özel okulu seçerken hangi ölçütler olmalı? Çocuğunuzu yazdırmak istediğiniz okulun çocuğa verdiği değer mi sizin için daha önemli yoksa akademik anlamda verdiği eğitim mi?

3 – Çocuklarda Doğru Okul Seçimi için Çocuğun İlgi Alanları ve Yetenekleri Nedir Belirleyin

Yılın özellikle bu dönemleri bir çocuk için ve çocuklarının iyi bir eğitim almasını isteyen velilerin okul arayışı süreçleri başlar. Elbette her anne baba çocuğunun iyi bir geleceğe sahip olması için onlara en iyi okulu, en iyi öğretmenleri ve en iyi yabancı dil eğitimini veren okulunu bulmak, ancak günümüzde okul seçeneği o kadar fazladır ki birçok okulla görüşerek kafaları karışan ebeveynler karar vermekte zorlanıyor. İşte tam da bu noktada dikkat etmeniz gereken birkaç faktörden bahsedeceğiz. Öncelikle çocuklar için doğru karar vermek adına, çocuğunuzu çok iyi tanıyor olmanız gerekiyor.

Akademik anlamda başarılı olsa da çocuk kimi zaman yaşamda başarı gösteremeyebiliyor. Yani okul seçerken yalnızca akademik eğitiminin çok üst düzeyde olması seçim yapmanız için yeterli değil. Okulun akademik eğitiminin yanında ilerleyen zamanda ne gibi durumlarla karşılaşabileceğinizi ön görmeniz gerekebilir.

4 – Çocuğunuzun Karakteri ve Yetişme Tarzı

Her anne babanın çocuğunu yetiştirme tarzı farklıdır. Seçeceğiniz okulun disiplin yaklaşımı ve vizyonu sizin çocuğunuzu yetiştirme tarzınızla uyuşuyor mu buna bakmalısınız. Okulun yönetilme şekli, ilkeleri, sosyal ortamı veya öğretmen profili çocuğunuz için uygun mu? Özellikle çocuğunuz ilk kez okul kavramıyla tanışacak ise bu soruların cevabı daha da önemli oluyor.

Anaokulu veya ilköğretim okulu olması fark etmez, çocuğunuzun eğitim hayatına ilk adımlarını atacağı bu okulun ona sevimli gelmesi oldukça mühimdir. Okula devamlılığının sağlanabilmesi, oraya gitmek için heyecanlanması gerekmektedir ki gördüğü eğitimden faydalanabilsin. Bunu sağlayabilmek için çocuklarda doğru okul seçimi için okulları değerlendirirken çocuğunuzu da yanınızda götürmelisiniz ve okul hakkında izlenimlerini sizinle paylaşmasını sağlamalısınız.

5 – Okula Ulaşım Durumu

Son olarak okul seçiminde dikkat edilmesi gereken unsurlar arasında ulaşım konusu da önem arz eden başka bir husus. Özellikle İstanbul gibi büyük ve kalabalık bir şehirde yaşıyorsanız trafikte geçen uzun saatlerin can sıkıcı olduğunu muhtemelen deneyimlemişsinizdir. Bu trafikte harcanan boş vakitlerin çocuğunuzu olumsuz etkileyebileceğini göz önünde bulundurarak evinize daha yakın okulları değerlendirmelisiniz.

Ayrıca okulun fiziki imkanlarını -kütüphane, spor salonu, yemekhane- ve sosyal faaliyetlerini de değerlendirerek çocuğunuzun iyi bir eğitim almasının yanında sosyal anlamda da kendini geliştirmesine katkıda bulunabilirsiniz. İyi bir kolej bu sosyal alanları mutlaka bünyesinde barındırmaktadır. Bu nedenle çocuklar için çok önemli olan okul seçiminde bunlara da dikkat edilmelidir.

Yaşam Blogumuzu Takip Edin

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!