featured

10 Soruda Pandemide Hamilelik | Koronavirus Döneminde Hamilelik ile İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Pandemide hamilelik yaşayan kişiler, süreç ile ilgili doğru bilinen yanlışlar nedeniyle zorlu bir dönem yaşıyor. Peki, pandemi döneminde hamilelik hakkında doğru bilinen yanlışlar neler? Koronavirüs olan anneler bebeklerini emzirebilir mi? Covid-19’a yakalanan gebeler nasıl doğum yapabilir? Hamileyken korona olan anne adayları tedavi olabilir mi? Buyurun yanıtlayalım…  

1 – Bütün Hamileler Koronavirüs için Risk Grubunda mı?

Her hamilenin koronavirüs açısından risk grubunda yer aldığı düşünülmektedir ancak bu doğru değildir. Kronik hastalıkları olan ve bazı sağlık sorunu bulunan hamileler risk grubu içinde yer almaktadır. Özellikle yüksek tansiyon, şeker hastalığı, karaciğer yetmezliği, böbrek yetmezliği gibi kronik hastalıkları bulunan hamileler risk grubu içindedir. Hamilelik döneminde şeker hastalığı hakkında bilgi almak isterseniz, yazımızı inceleyebilirsiniz.

2 – Pandemide Hamilelik Yaşayanlar Ek Önlem Almalı mı?

Gebelerin koronavirüsten korunmak için ek önlemler almasına gerek yoktur. Herkesin yapması gerektiği gibi maske, mesafe ve hijyen kurallarına uymak yeterlidir. Ancak solunum sıkıntısı yaşama ya da öksürük gibi belirtiler gözlemlendiğinde vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekiyor.

3 – Covid-19 Pozitif Olan Hamileler Enfeksiyon Tedavisi Olabilir mi?

Bilindiği üzere gebelik döneminde ciddi sağlıksal durumlar söz konusu olmadıkça gebelere bazı ilaçlı tedavileri uygulamak doğru değildir. Pandemide hamilelik sürecinde covid-19 pozitif olan ya da koronavirüs şüphesi bulunan gebelere gerekli durumlarda ilaçlı tedavi uygulanabilmektedir.  

Pandemide hamilelik yaşayan kadınlara genel olarak evlerinde izole olması tavsiye edilmektedir. Ancak koronavirüsü ağır şekilde geçiren hamileler hastaneye yatırılabilmekte, gerekli görüldüğü takdirde sıvı takviyesi, antiviral tedavi alabilmektedir.

4 – Pandemide Hamilelik Yaşayanlar Rutin Kontrollerine Gitmeli mi?

Normal insanlar gibi pandemide hamilelik yaşayan kadınların pek çok genel sağlık kontrollerini, koronavirüs enfeksiyonuna yakalanmamak için aksatmaktadır. Elbette ki hastanede bulaşın gerçekleşme riski var ancak hamilelerin rutin kontrollerine kesintisiz devam etmesi gerekir.  

YouTube video

Özellikle diyabet hastalığı, yüksek tansiyon, kalp hastalığı gibi kronik hastalıkları bulunan hamileler sağlık kontrollerine gitmelidir. Çünkü bu hastalıkların tedavi edilmesi, koronavirüs tedavisinin de kolay geçmesine yardımcı oluyor.

5 – Koronavirüs Anne Karnınındaki Bebeğe Bulaşır mı?

Koronavirüs ile ilgili yapılan araştırma sonuçları oldukça kısıtlı. Fakat yapılan araştırmalara göre; koronavirüs pozitif hamilelerden bebeklerine koronavirüs bulaştığına dair kesin bir bilgi bulunmuyor. Ancak rutin kontroller ile anne karnındaki bebeğin gelişimi ve sağlık durumu kontrol edilmeli.

6 – Koronavirüs Düşük Yapmaya Neden Olur mu?

Pandemide hamilelik yaşayan kadınların cevabını en merak ettikleri sorular arasında, koronavirüsün düşük yapmaya neden olup olmadığı da yer alıyor. Yapılan araştırma sonuçları, koronavirüsün hamilelikte düşük yapmaya ya da erken bebek kaybına neden olmadığını gösteriyor. Fakat riskler arasında erken doğum yapmak bulunuyor. bu sebeple pandemide hamilelik yaşayan kişiler, bebeklerinin erken doğabileceği ihtimalini göz önünde bulundurmalı.

7 – Covid-19 Pozitif Olan Hamileler Nasıl Doğum Yapabilir?

Pandemide hamilelik başlığı altında yanıt bekleyen sorulardan bir tanesi de koronavirüs pozitif olan gebelerin nasıl doğum gerçekleştirebilecekleri. Tıbben hem anne hem de bebek için bir sakınca yoksa doğumun ertelenmesinde bir sakınca bulunmuyor.  

Kısacası; bir gebenin koronavirüs pozitif olması, onun nasıl doğum yapacağını değiştirmiyor ve normal doğum yapabiliyor. Ancak bazı durumlarda sezaryen doğum tıbben gerekli olabilir.

8 – Koronavirüs Pozitif Olan Anneler, Bebeklerini Emzirebilir mi?

Pandemide hamilelik konusunda en sık bilinen yanlışlar arasında, koronavirüs olan annenin, bebeğini emziremeyeceği bilgisi yer alıyor. Ancak bu doğru değil. Bilindiği üzere bebek gelişiminde anne sütü alması oldukça önemli. Dolayısı ile anne koronavirüs pozitif olsa bile bebeğiyle yakın temas kurmalı, bebeğini emzirmeli. Ancak annelerin gerekli önlemleri alması; maske kullanması ve bulundukları ortamı sık sık havalandırası gerekiyor.

9 – Pandemide Hamilelik Yaşayanlar Gerekli Durumlarda Akciğer Filmi Tomografi Çekilebilir mi?

Pandemi döneminde koronavirüs test kiti ile teşhis konulsa da bazı zamanlarda akciğer filmi ya da tomografi çekimi gerekli olabiliyor. Hamileler de eğer gerekliyse akciğer filmi ve tomografi çektirebilir. Bu, ilk tercih edilen değildir ama gerekliyse uygulanmalıdır. Anne karnındaki bebeklerin güvenli radyasyon değeri 5raddır. Bu şartlar altında gerekli durumlarda anne karnına kurşun yelek giydirilerek film ve bilgisayarlı görüntülüme çekimi yapılabilir.

10 – Hamileler Covid-19’u Daha Ağır mı Geçiriyor?

Pandemide hamilelik elbette ki normal zamanlardan biraz daha fazla dikkat gerektiriyor. Ancak bu dönemde psikolojik sağlık da oldukça önemli ve sürekli enfeksiyon korkusuyla yaşanmamalı. Doğru olmayan bilgilere de kulak asmamalı.   Pandeminin başlamasından itibaren yapılan araştırmalar, hamile kişilerin koronavirüsü daha ağır geçirdiğine dair anlamlılık taşımıyor. Yani pandemide hamilelik yaşayanlar da diğer insanlar kadar risk taşıyor.  

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!