featured

5 Soruda Yumurta Dondurma | Bekarlarda Yumurta Dondurma Nasıl Yapılır | Yumurta Dondurma Fiyatı 2021

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yumurta dondurma işlemi, son zamanlarda adından sıklıkla bahsedilen bir işlem. Çeşitli nedenlerden dolayı ebeveyn olmayı erteleyen kadınlar tarafından tercih ediliyor. Peki; yumurta dondurmak için gereken şartlar nelerdir? Yumurta dondurma işlemi nasıl yapılır? Yumurta dondurma ücretleri ne kadar?

5 Soruda Yumurta Dondurma İşlemi Hakkında Her Şey

Yumurta dondurma işlemi son zamanlarda oldukça popüler. Çünkü giderek kadınların anne olma yaşı artış gösteriyor. Anne olmayı erteleyen kadınların sağlıklı bir şekilde gebe kalabilmesi için sağlıklı bir seçenek olarak da yumurta dondurmak karşımıza çıkıyor. İşte, 5 soruda yumurta dondurma hakkında merak edilenlerin cevapları…

1 – Yumurta Dondurma İşlemi Nedir Nasıl Yapılır ?

Kadın yumurtalığından alınan yumurtanın yani oosit’in uygun koşullarda saklanması işlemine yumurta dondurma denmektedir. Bu yumurtalar uygun koşullarda, kadınların kendisi tarafından ileride kullanılıncaya kadar saklanmaktadır.   Kadın yumurtalıklarında yumurta rezervini esas olarak oluşturan follikül isimli kesecikler yer almaktadır. Bu kesecikler içinde de yumurtalar yer almaktadır. Dolayısı işe kadınlarda yumurta toplama işlemi, tıbbi ekipmanlarla bu keseciklerden gerçekleştirilmektedir.  

YouTube video

Keseciklerden toplanan yumurtalar daha sonra laboratuar ortamında dondurulup saklanmaktadır. Yumurtaların dondurulması işleminin nedeni ise; ileride kullanılabilmek üzere yumurtanın özelliğini korumasını sağlamaktır.  

Dondurulmak üzere toplanacak olan yumurtaların alım işlemi, tüp bebek tedavisinde olduğu gibidir. Ve alınan yumurta hücre dondurulduğunda, kadının o anki yaşının özelliklerini taşımaktadır. Yani, bir kadından 30 yaşında yumurta toplama işlemi yapılıyorsa, yumurta hücresinin özellikleri de kadının 30 yaşındaki gibidir.

2 – Hamilelik için Yumurta Toplama İşlemi Nasıl Yapılır?

Öncelikle belirtmek gerekir ki; yumurta dondurma ve yumurta toplama işlemi nasıl ki sadece bunun için özel yerlerde yapılması gerekli ise; yumurtanın çözdürülmesi ve anneye verilmesi de güvenilir ve deneyimli tüp bebek merkezlerinde yapılmalıdır. Kadınlara regl döneminin başlamasıyla yaklaşık olarak 15 gün süren hormon tedavisi uygulanmaktadır. Daha sonrasında da hormon tedavisinin sonunda kadınlardan yumurta toplama işlemi gerçekleştirilir. Ve bu yumurtalar, laboratuvar koşullarında vitrifikasyon tekniği ile dondurulmaktadır.

Vitrifikasyon tekniği, en gelişmiş olan dondurma tekniği olarak önem taşımaktadır. Çünkü bu teknik sayesinde yumurta hücresinin dondurulması ve çözdürülmesinde en az hasar yaşanmakta, yumurta hücresinin sağlığı korunmaktadır. Diğer tekniklere göre vitrifikasyon tekniği en güvenlisidir.

3 – Kimler Yumurta Dondurma İşlemi Yaptırabilir ?

Anne olmak için yumurta dondurmayı tercih edecek kadınların bazı koşulları sağlaması gerekmektedir. Yumurta dondurmak için aranan ilk şart ise adet görüyor olmak ve menopoza girmemiş olmak. 

Yumurta dondurmanın ilk ilk uygulandığı zamanlarda amaç; kanser ve benzeri gibi hastalıklar sebebiyle yumurtalık cerrahisi geçirecek olan kadınların sağlıklı yumurtalarını korumak ve kadınların sağlıklı gebelik yaşamasını sağlamaktı. Ancak günümüzde gerekli koşulları sağlayan evli veya bekar her kadından yumurta toplanabilmektedir. 

YouTube video

Günümüzde bekalarda yumurta dondurma da yapılabilmektedir. Henüz evli olmayan ya da partneri olmayan, yumurta kapasitesi azalmaya başlayan kadınlar da yumurtalarını toplatabilmekte ve dondurabilmektedir. Böylelikle doğurganlık korunabilmektedir.

4 – Kimler Yumurta Dondurma İşlemi Yaptıramaz ?

Yumurta dondurmak için kadınların regl olması gerekmektedir. Dolayısı ile menopoz dönemine girerek adetten kesilmiş kadınlardan yumurta toplama yapılamamaktadır. Ayrıca yumurtalık kapasitesinin de ileri derecede azalmamış olması gerekmektedir. Çünkü ileri derecede azalan yumurtalık kapasitesi durumunda sağlıklı ve kaliteli yumurtalar toplanamamaktadır.

5 – Yumurta Dondurma Fiyat 2021

Yumurta dondurma ücretleri, işlemin gerçekleştirileceği yere göre değişkenlik göstermektedir. Günümüzde sağlıksal sorunları olan kadınlara devlet hastanelerinde de yumurta toplama ve dondurma hizmeti verilmektedir ancak özel bir işlem olduğu için sigorta kapsamı dışındadır. Ancak özel hastanelere göre devlet hastanelerinde yumurta dondurma maliyeti daha azdır. 

Hem özel hastanelerde hem de devlet hastanelerinde yapılan yumurta toplama ve dondurma işlemi değişken fiyatlara sahiptir. Bu sebeple yumurta dondurma ücretleri hakkında net bilgi verilememektedir. 

Yumurta toplama ve dondurma işlemi iki ayrı işlemdir. Dolayısı ile iki farklı fiyat söz konusudur. Hem yumurtanın toplanması hem de dondurulması iki farklı maliyete neden olmaktadır. Yumurtanın toplanması tek seferlik maliyete neden olurken, dondurulmuş yumurtanın saklanması ise genellikle her yıl farklı maliyete neden olmaktadır.    

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!