featured

Monoteizm Nedir | Tek Tanrıcılık Konusunda Tartışmalar Neden Yahudilik Üzerinden Yürüyor?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Monoteizm nedir sorusu dini konularla ilgilenenlerin karşısına çıkmaktadır. Tek tanrıcılık, İbraniler, Yahudilik gibi terimler açısından önemli bir ifadedir. Mono kelimesinden üretilen bir ruhsal birlikteliği ifade eder.

Politeizm Nedir | Monoteizm Nedir?

YouTube video

Bazı kelimelerin anlamını net şekilde idrak edebilmek için kelime kökenlerinden yola çıkarak işlem yapılabilir. Politeizm, çokluluk, çeşitlilik anlamına gelir. Bir anlamda farklılıkların uyumunu destekleyen bir anlama gelir.

Etnik köken, inançlar, ırk özellikleri, genetik yapı gibi tüm süreçlerin bir arada sorunsuz varlığını ifade eder. Monoteizm nedir sorusunun yanıtı ise ölüm ve düşmanlık karşısında birlik anlamına gelir. İkisi de birlik türü olmakla beraber anlamları çok defa çarpıtılmıştır.

İnançla alakalı konularda tanımlar yapılırken sosyal koşullar ve bu koşulların çarpıtıldığı durumlar bir arada ele alınmalıdır. Konuyla ilgili benzer görüşlerin özellikle zıt gibi yansıtıldığı haller varsa da form değişikliklerinin arka planında olanlar doğru anlaşılmalıdır.

Politeizm nedir kısaca gibi bir soru için düşünüldüğünde tam olarak hangi temelde anlaşılmaya çalışıldığı iyi okunmalıdır.

1. Teizm ve Monoteizm Nedir Karşılaştırma Açısından Değerlendirme

Monoteizm ve teizm, bir süreçle alakalı olarak dağılan birlik ve değişen birlik süreçlerini ifade etmektedir. Teizm, genellikle en temeldeki tarihsel açıdan başlangıç kısmını ifade eder. Dallandırılan monoteizm, politeizm gibi ifadeler ise kötü süreçlerin düzenlenmesini amaçlamaktadır. Dil, tarih boyunca insanların birliğini savunan yönde ilerlemiştir.

2. Yahudiler Açısından Monoteizm Ne Demek Oluyor?

Dini ifadelerin Yahudilikle ilgili değerlendirmesi yapılırken eskiden bu yana anlatılan ve yaşanan süreçler önemlidir. Yahudilik, Mısır tarihi ile başlayan ve süreç içerisinde Antik Yunan döneminde Doğu Roma ile sekteye uğrayan bir dindir. Toplumsal koşullar açısından monoteist dinler kökeninde Mısır Dönemi’ndeki dinlerin olduğu bilinmektedir. Süreç içerisinde Doğu Roma ardından ciddi bir birlik bozulmuş ve yeniden dini inançlar oluşturulmuştur.

Tarihsel süreç içerisinde dinin sürekli aksamalarla beraber ele alınması dil ve kelime tanımlamaları açısından da önemli değişikliklere neden olmuştur. Ayrıca yeni düzenlemeler üzerinden de dilin suiistimal edildiği süreçler yaşanmıştır. Neticede bugüne gelene kadar birçok tanımda anlam kaymaları görülebilir. Tanımların tarihsel olaylarla birlikte de ele alınarak değerlendirilmesi daha sağlıklı bir bakış açısı yaratacaktır.

3. Politeizm ve Monoteizm Nedir Felsefe Yorumları

Politeizm ve monoteizm tanımları hem birlik hem de çokluk anlamında temelde birbirini beslemektedir. Tarihin farklı dönemlerinde dalgalanmalara bakıldığında amaç anlamında karmaşık durumlara rastlanabilir. Monoteizm nedir sorusunu bu açıdan tek tanrı mı çok tanrı mı şeklinde değil de süreçler kapsamında ele almak mantıklı olabilir.

Tarihin çeşitli dönemlerinde toplum içerisinde aşırılığı savunanlar olduğu için karmaşa da hiçbir dönemde bitmemiştir. İnanma ve yaşama biçimlerinde etki açısından ilk tek tanrı inancı hangi uygarlıkta görülür benzeri sorular da hep tartışmalı şekilde devam etmiştir. Bazı İslam inancı savunan toplumlarda bu sorunun sorgulanması kötü bir şey olarak görünse de arka plandaki amaçlar anlamında düşmanlık beslendiği fark edilebilir.

Dinlerin arka planındaki monoteizm nedir sorusu ile politeizm sorusu amaç olarak benzerliği taşısa da tam tersini savunanlar da bulunabilmektedir.

Bilimsel Açıdan Freud Tek Tanrıcılık Doğru mudur?

YouTube video

Bilimsel açıklamalardaki bölünmeler, sanıldığının aksine birbirinden çok ayrı şekilde düşünülmemelidir. Her bilimsel gelişmenin yönü ve kategorisi farklı olmakla beraber neye hizmet ettiği noktasında asıl tartışmalar başlar. Bu kapsamda şöyle bir çeşitlilik arasında Freud ve tek tanrıcılık konusu düşünülebilir.

Mısır’da tek tanrıcılıkMusa ve tek tanrıcılıkİslam’da tek tanrıcılıkBilimsel gelişmeler açısından tek tanrıcılık

Tek Tanrı Görüşü ve Tek Tanrıcılık Kelimesi Nedir?

Tek tanrıcılık, “tek tanrı görüşünü savunmak”, bu görüşle bağdaştırılan düşüncelere gönderme demektir. Tek tanrıcılık “kelimesi” ise terim olarak bir “bakış açısı”, tarihsel zeminde değerlendirme ifade eder. Bir yanda “bireysel” olarak bir değerlendirme varken diğer yanda geçmişten gelen kapsamlı bir algı vardır. Yaşanan algıların bu derece bölünmüş olması ise ayrıca ele alınması gereken bir konudur.

Çok Tanrıcılık ve Politeizm Aynı mıdır? Toplumsal Koşullar Açısından Yorumlar

https://www.youtube.com/watch?v=2nM9WDNSk30

Bir inanca çok sayıda kişinin bağlanmış olması ve çok sayıda farklı inanca bir toplumun inanması farklı algılar olarak düşünülebilir. Politeizmde çok sayıda inanç türünün üzerinden birlik amacı bulunmaktadır. Çok tanrıcılık düşüncesi bir tanrıya çok sayıda kişinin bağlanması olarak nitelendirilmektedir.  İkisi de en temelde birliktelik amacı taşımaktadır. Toplumsal şartlara bağlı olarak değerlendirme değişebilir.

İnançsızlık, ateistlik nedir ve çok tanrıcılık konusunda çatışmalı düşünceler açısından geniş bir araştırma yapılması önerilir. Monoteizm nedir sorusunun temelde amaçları bakımından bütün dinlerle beraber ele alınması da ayrıca önemlidir. Deizm nedir sorusuna bu açıdan yanıt aranabilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!