featured

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Zorunlu Aşı Konusunda Kararını Verdi! AİHM Zorunlu Aşı Kararı Neleri Kapsıyor?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi zorunlu aşı kararı bir anlamda tüm dünyayı kasıp kavuran koronavirüs salgınını kontrol altına alabilmek için büyük umut olan aşılama çalışmaları sürerken, toplum bağışıklığının sağlanabilmesi amacıyla bu aşının zorunlu yapılıp yapılamayacağı da dünya gündeminde yer alıyor. Avrupa İnsan Hakları zorunlu aşı kararı hangi ülkeleri, kişi ve grupları kapsayacak? 

Bu konuda tartışmalar devam ederken Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi zorunlu aşı kararını verdi. AİHM zorunlu aşı kararı ile emsal teşkil edebilecek nitelikler taşıyor. Peki, AİHM Büyük Dairesi zorunlu aşı kararı neleri kapsıyor? Bu karar zorunlu aşı konusunda ne diyor? İşte konuya dair merak edilenler ve AİHM Büyük Daire zorunlu aşı kararı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Zorunlu Aşı Gerekçesi; Demokratik Toplumda Bir Gereklilik!

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi zorunlu aşı hakkında Çekya’da çocukların kızamık, tetanoz difteri ve Hepatit B’nin de aralarında bulunduğu dokuz ayrı hastalığa karşı zorunlu olarak aşılanması gerekliliği söylenminde bulunuyordu. Çekya’da kendi çocuklarına söz konusu hastalıklardan korunmaları için aşı vurulmasına karşı çıkan bir grup aile ise, yerel mahkemeler önünde sonuç alamayınca konuya dair Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne şikayette bulunmuşlardı.

AİHM zorunlu aşı kapsamında önüne gelen bahse konu davalarda, bir grup Çek aile, Çekya’ya karşı şikayette bulunarak, ideolojik, etik ve dini nedenlerle aşılanmasına izin vermedikleri çocuklarının, aşı şartını kabul etmemeleri nedeniyle ana okuluna kabul edilmemeleri konusunu AİHM önüne taşımışlardı. Daha önce de bu konuyu Koronavirüs aşısı zorunlu olarak yapılabilir mi konulu yazımızda detaylı olarak anlatmıştık. 

AİHM zorunlu aşı hakkında karar vermeden evvel, çocuklarının aşılanmasına izin vermeyen aileler, çocuklarının ana okuluna kabul edilmemesinin AİHS (Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi) 8. Maddesi ile koruma altına alınan aile ve özel yaşama saygı ilkesini ihlal ettiği ve bunun da insan haklarını ihlal eden bir durum olduğu iddiasında bulunmuşlardı. Bu şekilde önüne gelen 6 dosyada konuyu ayrıntılı inceleyen AİHM Büyük Dairesi, zorunlu aşının demokratik bir toplumda gerekli olabileceğinin altını çizdi.

1- Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Zorunlu Aşı Kararı AİHM Büyük Dairesi’nden Çıktı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi zorunlu aşı kararı veren AİHM Büyük Dairesi, Çekya’ya karşı yapılan başvuruları reddederken, aşı zorunluluğunun demokratik bir toplumda gerekliliğine vurgu yaptı ve aynı ülkeden yapılan altı ayrı başvuruyu da bu gerekçeyle kabul etmedi. AİHM Büyük Daire’de görevli 16 yargıç, inceledikleri başvuruların reddi noktasında oy kullanırken yalnızca 1 yargıç yapılan uygulamanın ihlal içerdiği görüşünü savundu. 

AİHM Büyük Dairesi, yapılan başvurular karşısında açıkladığı gerekçeli kararında “Çekya’da, belirlenmiş 9 ayrı hastalığa karşı çocukların aşılanmasının yasal bir zorunluluk olduğu” vurgulayarak haklı herhangi bir gerekçeye dayanmaksızın bu yasal zorunluluğa uymayan Çek ailelerin haksız olduklarına işaret etti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi zorunlu aşı kararını alan Büyük Daire kararında “ aşılama önleminin, demokratik bir toplum için gerekli olduğu, Çekya Hükümetinin sağlık politikalarının çocuk yararına olduğu” ve “ aşılamada amacın her bir çocuğun aşı ile ciddi hastalıklardan korunması olduğu” hususlarını temas ederek, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi  8. Maddesi kapsamında özel hayata ve aile hayatına saygı hakkının korunması konusunda bir ihlal olmadığı tespitini yaptı.

Bu kararın temyiz makamı niteliğine de sahip Büyük Daire tarafından verilmesi, bu karara karşı Çek ailelerin itiraz haklarının da bulunmadığı anlamına geliyor.Açıklanan bu karar ile AİHM, çocuk hastalıklarına karşı zorunlu aşılama ile ilgili en kapsamlı kararını da vermiş oldu.

2- Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Zorunlu Aşı Kararı Koronavirüs Aşıları İçin Emsal Olabilir

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi zorunlu aşı kararı ile, birçok önemli ve saygın hukukçuya göre Koronavirüs aşıları yönünden de emsal teşkil edebilir. Çünkü Kovid 19 salgınına karşı toplum bağışıklığının kazanılabilmesi için, toplumun büyük bir kesiminin aşılanması önem arz ediyor. Bu bağlamda, zorunlu aşı konusundaki AİHM Büyük Dairesinin bu kararının ülkelerde devam eden aşılama çalışmalarına yansımalarının da olması bekleniyor.

Bakalım koronavirüs salgınının önlenmesi noktasında büyük bir umut olan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi zorunlu aşı kararı ve aşılama çalışmaları nasıl seyredecek? Gerekli miktarda aşı tüm ülkelerce temin edilip, toplum bağışıklığı için gereken sayıda aşı uygulaması kısa sürede yapılabilecek mi? Bu aşı çalışmalarında zorunlu aşı uygulaması gündeme gelecek mi? Bunları bize zaman gösterecek… Covid-19 aşıları hakkında merak edilenler ve tüm soruların cevaplarını ilgili makalede de bulabilirsiniz…

3- Bonus! Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Nedir, Nasıl Çalışır, Hangi Konuları Kapsar Öğrenmek İster misiniz?

YouTube video

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi zorunlu aşı kararı nerde, nasıl verildi, üyeleri kimlerden oluşur ve daha fazlasını merak ediyorsanız, sizler için faydalı olabileceğini düşündüğümüz bir içerik getirdik. İyi seyirler…

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!