featured

Mutluluk Hormonu Serotonin Nedir | Serotonin Eksikliği Ne Yapar? Serotonin Eksikliği Nasıl Tedavi Edilir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Serotonin nedir? denildiğinde hemen herkesin aklına ilk olarak mutluluk hormonu olduğu geliyor. Duygu ve düşüncelerinizi yönetmemizde bize yol gösterici olan bu hormon, düşüklüğünde ya da yüksekliğinde birbirinden farklı ruh hallerinin ortaya çıkmasına neden oluyor. Özellikle ruh sağlığı belirtileri ile ortaya çıkan bu değişiklik, vücudun tamamında köklü değişimlere yol açabilecektir.

Serotonin Nedir?

Serotonin hormonu nedir? İlk olarak bu hormonun ne olduğunu anlatmakla işe başlayalım. Serotonin beyin ve bağırsaklarda üretilirken, sinir hücrelerine sinyaller gönderdiği bilinen nörotransmitter bir maddedir.  

Fiziksel ve psikolojik işlevler üzerinde oldukça etkili olduğu bilinen bu hormon, kan- beyin bariyerinden geçememektedir. Bu nedenle mutlaka beyin ve bağırsaklarda bulunan sinir hücreleri tarafından üretilmesi gerekecektir.

1- Serotonin Nedir? Serotonin Eksikliği Neden Olur?

Serotonin nedir? Bu konuya yer verildikten sonra Serotonin eksikliği neden olur? Sorusuna yanıt verilmelidir. Bazı durumlarda sinir hücreleri Serotonin salgılamada yetersiz kalabilecektir. Serotonin eksikliği şu nedenlerle ortaya çıkabilir;

Yetersiz beslenme,Depresyon,Motivasyon kayıpları,Güneş ışığı almada yetersizlik,Zevk kaybı, dürtüsellik ve duygusallıklar olarak gösterilebilir.

2- Serotonin Eksikliği Ne Yapar? 

Serotonin eksikliği ne yapar? Kişilerde bu hormon eksikliği görüldüğünde ilk olarak depresif belirtiler ortaya çıkar. Bu nedenle Serotonin eksikliği ve depresyon daima bir arada ilişkilendirilecektir. 

Serotonin nedir? Depresyon belirtileri sebebiyle bu tanıyı almış bir kişinin yalnızca Serotonin eksikliğinin bulunduğunu söylemek doğru olmayacaktır. Ancak bu hormonun yeterli üretilemediği takdirde, kişilerde şu belirtilerin görülmesi beklenecektir;

Hafızada zayıflık ve unutkanlık,Duygu durum bozuklukları,Uyku bozuklukları,Endişe, kaygı ve özgüvende azalma,İştahta azalma ya da artma,Baş ağrıları,Kabızlık,Tatlı ve nişasta içerikli besinlere yönelme,Saldırgan ve sinirli bir ruh hali,Kilo alma veya kilo vermek şeklinde sıralanır.

3- Serotonin Artar mı? Beyindeki Serotonin Nasıl Arttırılır?

Serotonin nedir? Duygular ve fiziksel değişikliklere neden olan Serotonin eksikliğinde ciddi sorunlara yol açabileceği için, bu durum dikkate alınmalıdır. Peki serotonin artar mı? Serotonin hormonu bazı durumlara dikkat edildiğinde arttırılabilecektir. İşte beyindeki Serotonin nasıl arttırılır sorusunun yanıtları;

a) Masaj Yapmak 

Masaj insanların modunu değiştiren en iyi eylemlerden bir tanesidir. Kaslardaki gerginliği ortadan kaldıran masaj, kan akışının kontrol edilmesini ve vücudun rahatlamasını sağlayacaktır. Böylece serotonin hormonu desteklenebilecektir.

b) Serotonin Nedir? Güneş Işığı Almaya Gayret Edin! 

Serotonin nedir? Bu hormonun yeterli oranda arttırılabilmesi için güneş ışığının yeterli oranda alınması gereklidir. Kış ya da yaz fark etmeksizin güneş ışığına maruz kalmak, serotonin üretimini destekleyebilecektir.

c) Magnezyum ve B Vitamini Alımını Arttırın!

Beyindeki Serotonin nasıl arttırılır? Uzmanlara göre bu sorunun yanıtı beslenmeye Magnezyum ve B vitaminin eklenmesidir. Çünkü bu besinler, Serotonin üretimini arttırarak, duygu durum bozukluklarının ortaya çıkışını ortadan kaldıracaktır.

d) Şeker Alımını Azaltın!

Serotonin hormonu şeker alımının azaltılması ile arttırılabilecektir. Bu noktada bilinen bir yanlışa da değinmek gereklidir. Çikolata Serotonin hormonunun üretimini desteklese de fazla tüketildiğinde ters tepki yaratabilecektir.

e) Düzenli Egzersiz Yapın!

Serotonin nedir? Bu hormon nasıl dengede tutulur sorusuna yanıt arıyorsanız kesinlikle düzenli egzersiz yapmaya özen göstermelisiniz. Kalp hızını arttıran ve endorfin hormonunun salgılanmasına neden olan her şey, Serotonin hormonunun üretimini destekleyecektir.

f) Stresten Uzak Durun, Meditasyonu Deneyimleyin!

Stresten uzak durulması, Serotonin eksikliğinin ortadan kaldırılmasını sağlayabilecektir. Bu noktada meditasyon stresi azaltmada en etkili uygulamaların başında gelir. Meditasyon ile ilgili videoları izleyip, bu eylemleri yerine getirerek Serotonin üretimi olumlu yönde desteklenebilir.

g) Pozitif Düşünmeye Çalışın…

Serotonin nedir? Hayati bir önem taşıyan bu hormonun üretiminin arttırılabilmesi için kesinlikle iyimser düşüncelere yer verilmeli, kötümser düşünceler olabildiğince dışlanmalıdır. Kendinizi iyi hissedebileceğiniz aktiviteler içerisinde olmanız, bu konuda yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir.

4- Serotonin Takviyesi Nasıl Yapılır? Serotonin İçeren Besinler Hangileri?

Serotonin takviyesi nasıl yapılır? Deneyimlediğiniz bütün yollar sonuçsuz kalmışsa, Serotonin seviyesinin arttırılabilmesi için takviyelere başvurabilirsiniz. Ancak takviye söz konusu olduğunda ilk olarak doğal besinlere yönelmeniz, çözümsüz kaldığınızda ilaç tercih etmeniz önerilebilecektir. 

Serotonin hormonu ilaç tedavisi dışında direkt alınabilen bir madde değildir. Ancak Triptofan gıdaların tüketilmesi ile beyin be bağırsaklar hızlı bir şekilde Serotonin üretimi gerçekleştirebilir. Serotonin üretimini arttıran gıdalar şunlardır;

Soya Peyniri,Ananas,Peynir,Yumurta,Somon,Fındık ve Yağlı Tohumlar,Hindi ve tavuk eti,Koyu renkli yeşil yapraklı sebzeler( Pazı ve Ispanak)Prebiyotik içeren besinlerdir.

5- Serotonin İçeren İlaçlar Var mı?

Serotonin içeren ilaçlar var mı? Bazı ilaçlar direkt Serotonin ilacı olmayıp, içerisinde eser miktarda bu hormona sahip olabilir. Bu ilaçlar genellikle Antidepresanlardır.

Serotonin eksikliği ve depresyon birbiri ile ilişkilendirildiği için Antidepresanların tamamında serotonin yer alır. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken önemli bir detay bulunuyor. Her serotonin eksikliği depresyon tanılı olamayacağı için, doktor muayenesi olmadan Antidepresan kullanımı önerilmez.

6- Serotonin Hapı Kullanılmalı mı?

Doğal yöntemlerin sonuç vermediği durumlarda ilaç kullanımı ile bu eksikliğin giderilebilmesi söz konusudur. Ancak uzmanlar Serotonin eksikliği yaşayan kişilere ilk olarak yaşam biçimi değişiklikleri önermektedir. Ancak Serotonin eksikliğinin çok ciddi boyutlara ulaştığı dönemler, kişinin fiziksel ve ruh sağlığı tehdit altında olacağı için mutlaka Serotonin hapı kullanımı gereklidir.

7- En İyi Serotonin İlacı Hangisi? Serotonin İlaçlarının Yan Etkisi Var mı? 

Serotonin ilacı kullanılması için kişinin bu eksikliğin bulunduğu yönünde bir tanı alması gereklidir. Serotonin eksikliği bir belirti olan ve ‘’Depresyon’’ tanısı alan kişiler Antidepresan kullanımı ile sağlığına kavuşabilir. 

SSMI grubu ilaçların tamamı, Serotonin düzeyinin dengelenmesini sağlayabilmekte ve neden olduğu belirtileri ortadan kaldırabilmektedir. Serotonin nedir? SSMI grubunda en çok tercih edilen ilaçlar; fluoksetin, sertralin, paroksetin, fluvoksamin, sitalopram ve essitalopramı olarak söylenebilecektir.  Serotonin ilaçları nadiren uyku bozuklukları, halsizlik, baş dönmesi, baş ağrısı, terleme, titreme, ağız kuruluğu, iştahsızlık, kabızlık ve cinsel bozukluklara yol açabilir.

8- Serotonin İlacı Nasıl Kullanılır? 

Serotonin ilacı nasıl kullanılır? Serotonin ilaçları reçete edildiği şekilde alınmaktadır. İlaçların miligramı ve etken maddesi farklı olduğu için ne sıklıkla alınacağı değişiklik gösterebilir. Ancak SSMI grubu ilaçlar tablet formunda olduğu için su yardımıyla kolayca alınabilir.

9- İlaç Kullanmak Serotonin Fazlalığına Neden Olur mu?

Serotonin nedir? İlaç kullanmak serotonin fazlalığına neden olur mu? İlaç kullanmak ancak doz aşımı söz konusu olduğunda serotonin fazlalığına neden olabilecektir.

Doktor muayenesi sırasında rutin testler yapılacağı ve doz miktarı belirleneceği için düzenli kullanımlarda serotonin fazlalığının görülmesi olanaksızdır. Ancak düzensiz kullanımlar, birden fazla ilaç kullanımı ve doz aşımı yapmak serotonin fazlalığı yaratabilir.

10- Serotonin Sendromu Nedir? Serotonin Fazlalığı Belirtileri Nasıl Anlaşılır?

Serotonin fazlalığı nadiren de olsa görülme potansiyeli bulunan bir durumdur. Bu hormonun vücutta fazla olmasına tıp dilinde Serotonin Sendromu adı verilir. Vücutta Serotonin fazlalığına rastlandığında şu gibi belirtiler ortaya çıkabilir;

Kas seyirmeleri,Titreme,Kalp ritminde yükselme,Aşırı terleme ve ısı değişimleri,Bilinç bulanıklığı,Gergin, heyecanlı ve sıkıntılı ruh hali,Tansiyonda düşme ya da yükselmeGöz bebeklerinde büyüme

Bu belirtilerin görülmesi halinde kişilerin ilk olarak klinik muayene için en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gereklidir. İlaç değişikliği, doz düzenlemesi gibi değişiklikler yapılarak serotonin dengesi normale getirilebilecektir.

YouTube video

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!