featured

Soft Skills Geliştirme Nedir? Hard Skills ve Soft Skills Geliştirme Yöntemleri Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Soft Skills geliştirme yöntemlerini daha önce hiç duydunuz mu? Peki ya Soft Skills nedir sorularını? İşte bu haberimizde Soft Skills eğitimleri, örnekleri ve Hard Skills nedir konusundan bahsedeceğiz. Hazırsanız başlayalım!

Soft Skills Geliştirme Konusunda Ne Kadar İyisiniz Biliyor musunuz? 

Soft Skills geliştirme, iş adayı yada çalışan kişinin işiyle ilgili soyut, teknik olmayan beceri geliştirme yöntemlerini içerir. Soft Skills ile bu beceriler arasında iş hayatında nasıl etkileşim kurulacağı, sorunları nasıl çözüleceği ve nasıl bir iş yapılacağı yer alır. Mevcut pozisyonunuzda veya şirkette yeni bir iş veya yeni bir kariyer fırsatı aramaktaysanız, bu beceriler sizin için şahane olacaktır! 

1- Soft Skills Geliştirme Neleri İçermektedir?

Soft Skills geliştirme ile, işe alım ve mülakat profesyonelleri değişimlere ayak uydurabilen, ayrım yaratabilen ve yalnızca teknik malumat barındırmayan adayların ardında olduğundan bu kriterlere oldukca ehemmiyet vermekte. Soft Skills ve bu becerilerin adaydaki varlığı potansiyel bir başarının habercisidir. Teknik anlamda görkemli okulların bölümlerinden mezun yüzlerce şahıs bulunabilirken bu biçim beceleriler ile alakalı yetkinliği bulunan adaylar sayıca oldukca sınırlıdır.

Tutumlarınız ve sezgilerinizle de alakalı olan Soft Skills yetenekleri kanıtlanması açısından da pek basit değildir. Kendinizi olduğunuzdan fazlası olarak tanıtmaya çalışmanızın sizi itici bir aday konumuna çekeceğini aklınızdan çıkarmamalısınız. Unutmayın ki mülakatınızı oluşturan uzmanlar, ilk günden itibaren bütün Soft Skills geliştirme niteliklerine sahip olmanızı umacaklar. Yine de çalışacağınız rolde bu becerileri öğrenmeye niyetli olduğunuzu bilmeleri onlara da iyi gelecektir. Soft Skills eğitimleri için ilgili habere tıklayarak, fikir edinebilirsiniz.

2- Soft Skills Nedir? 

Soft Skill konusunda kafanızda bir çok parça oturmaya başladıysa, Soft Skills nedir konusuna gelelim mi? Kurumsal basamakları tırmananlar için bu alan kadar kişisel nitelikler de önemlidir. Bunu bilmiyorsanız, önemini hemen anlamalısınız.

Gerçek şu ki: Soft Skills yetenekleri kariyerinizdeki en önemli, sistemleştirilmesi ve otomatikleştirilmesi zor olan becerilerdir. Bu yetenekler aynı zamanda liderliği ve yaratıcılığı da tanımlar. Soft Skills geliştirme yapması ve ölçülmesi zor becerilerdir, başka bir deyişle, Hard Skills dediğimiz beceriler testlerle kolayca ölçülebilmesine rağmen, Soft Skills bu şekilde ölçülemez.

3- Soft Skills Nasıl Geliştirilir? 

Soft Skills nasıl geliştirilir biliyor musunuz? Eğer bir süredir çalışıyorsanız yahut üniversite hayatınızı birtakım toplumsal faaliyetler ve talebe kulüpleriyle geçirdiyseniz yüksek ihtimalle “soft skills” terimi sizde oluşmuş, belli bir miktarda da gelişmiştir. İş dünyasında üzgün bir müşterinizin bir sorununu çözmeye destek olmuş, tüm birimleri ikna etmeye çalıştıysanız sorun çözme ve ikna yeteneklerinizi kullanmışsınızdır. 10 adımda iletişim becerilerinizi geliştirmek isterseniz, daha önce hazırlamış olduğumuz bu habere bakabilirsiniz…

Soft Skills becerileri tecrübelerinizle geliştirebilirsiniz ama size iş hayatınızda idol olarak aldığınız yöneticiniz tarafınca bile seneler sonrasında kazanılabilirler.  Yine de bu becerilerin sizi bir gün gelip zorunlu bırakmasını beklemek yerine geliştirmeniz gerekenleri düşünebilirsiniz. Örneğin problemler ile alakalı müdürünüzle tartışmak yerine siz çözüm üretmeyi deneyebilirsiniz ya da takım arkadaşınızın zorlandığını gördüğünüz noktada ona katılmayı öneri ederek süreçleri iyileştirebilirsiniz.

4- Hard Skills Nedir? 

Hard Skills nedir diyecek olursanız, Soft Skills’in  yumuşak becerilerin tam tersidir diyebiliriz. Bu, bir kişinin işi tamamlamak için ihtiyaç duyduğu bir dizi ölçülebilir ve kanıtlanabilir becerinin adıdır. Diploma, sertifika veya eğitim gibi mesleki beceri örneklerini tanımlayabiliriz. Bunlar bariz becerilerdir.

Belirli bir beceri için aldığınız “Soft Skills” sertifikası ise zor bir beceridir. Zor becerilerin duygu veya iletişim becerileriyle hiçbir ilgisi yoktur. Tam bir öğretim çerçevesinde bariz becerileri kapsar. Sağlam beceriler, belirli ve ölçülebilir becerileri tanımlar. Kariyeriniz boyunca sahip olduğunuz iş, deneyim ve statü de yüksek becerilerin bir parçası olarak kabul edilebilir.

5- Soft Skills Örnekleri Nelerdir? 

Soft Skills örnekleri nelerdir öğrenmek ister misiniz? Bazı Soft Skills örnekleri, aşağıdaki başlıklar ile elde edilebilir. Bu başlıklar aynı zamanda duyusal becerilerinizin de bir parçasıdır. İş hayatınızın önemli bir bölümünü kapsar. Sizde Soft Skills geliştirme örneklerini yaptıktan sonra, şirketin liderlerinden biri olabilirsiniz…

A- Soft Skills Geliştirme Örnekleri | İletişim yetenekleri

Soft Skilss örnekleri konusunda iletişim, ucu bucağı olmayan bir sonsuzluktur. Sözlü, sözsüz yazışma, görüşme becerisi, ikna yeteneği, sunum becerileri, camia önünde konuşma, hikâye anlatma, gövde dili kullanımı, okuma, yazma, idrak etme benzer biçimde becerilerin tamamını kapsar. Soft Skills, iş yaşamının da belirleyici öğelerinden biridir aynı zamanda. Çünkü ne kadar eğitiminiz olsa da günün sonunda iletişim birçok şey kazandırıyor. 

B- Pozitif Yaklaşım

Soft Skills geliştirme yolları engellerle dolu bir dünyadır. Bazen işler iyi gittiğinde büyük dalgalanmalar olabilir. Bu durumda karamsarlık sadece başınızı belaya sokar. Olayları aktif bir şekilde ele alarak, en zor şeyleri bile kolaylaştırabilirsiniz. Unutulmamalıdır ki panik hatalara, hatalar da başka hatalara yol açar. İş dünyasındaki en önemli becerilerden biri kriz yönetimidir. Kriz yönetimi, sosyal becerilerinizin en önemli kısımlarından biridir.

C- Soft Skills Geliştirme Örnekleri | Liderlik özellikleri

Soft Skills eğitimleri, liderlik için oldukça önemlidir. Liderlik ancak istenileni yaptırmak değil insanlara dokunabilmek ve esin olabilmektir aynı zamanda. Bu da Soft Skils örnekleri içinde önde gelen diplomalar ve eğitimlerle olmaz. Bu noktada devreye sizin yetenekleriniz ve zekânız girer. Özgüven ve vizyon sahibi olmak liderliğin olmazsa olmazlarındandır. Lider ve idareci birbirinden ayrı iki terimi ifade ederler. Liderlik için Soft Skills eğitimleri alarak kendinizi geliştirmelisiniz. 

6- Soft Skills Türkçesi Nedir? 

Soft Skills türkçesi nedir diye soranlar oldukça fazla! Aslına bakarsanız Soft Skills’in Türkçe’ye çevrilmesi zordur. Bazı makalelerde, bu kelimeyi “mükemmel beceri” olarak tercüme edilmiş şekilde bulabilirsiniz, ancak bu uygun bir terim değildir. Soft Skills hakkında konuşmak için Türkçe isimler kullanmaya çalışmalısınız. ”Destekleyici nitelikler” olarak kullanabilirsiniz. Evet, sanıyoruz ki artık Soft Skills nedir, ne değildir, Soft Skills geliştirme yolları nelerdir biliyorsunuz..

7- Bonus! Soft Skills Örnekleri Hakkında Daha Fazla Bilgi Edinmek İster misiniz?

YouTube video

Soft Skills örnekleri hakkında daha fazla bilgi edinmek ve Soft Skills geliştirme yapabilmek için araştırmaya devam ediyorsanız, sizlere çok faydalı bir içerik getirdik! İyi seyirler 🙂

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!