featured

Tıbbi Malpraktis Nedir | Doktor Uygulama Hatası Sonucu Tazminat İstemi Nasıl Yapılabilir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Doktorlar tarafından yapılan tıbbi uygulama hataları zaman zaman gündeme geliyor. Bu bağlamda zarar gören hasta ya da hasta yakınlarının sahip olduğu haklar konusu da vatandaşlar tarafından çok merak ediliyor. İşte, bilinmesi gereken konular arasında bulunan tıbbi Malpraktis konusu ve merak edilenler…

Malpraktis Ne Demektir?

En basit tanımı ile tıbbi malpraktis, doktorun ya da sağlık kuruluşunun tıbbi uygulama hatası, deneyimsizlik, ihmal, bilgisizlik ya da yanlış teşhis ve tedavisi nedeniyle hastanın zarar görmesidir. Bu anlamda hastaya teşhis konulmasından tedaviye, bakımından yapılan uygulamalara dek tıbbi olarak olması gereken standartlara aykırı gerçekleştirilen işlemler malpraktis kavramı içindedir.  

Türk Tabipler Birliği yani TTB tarafından ortaya konulan “Hekimlik Meslek Etiği Kuralları” 13. Maddesinde ise hekimliğin kötü uygulanması şu şekilde tanımlanmıştır:

“Bilgisizlik, deneyimsizlik ya da ilgisizlik nedeniyle bir hastanın zarar görmesi ‘hekimliğin kötü uygulaması’ anlamına gelir”

Yargıtay Kabulüne Göre Tıbbi Malpraktis

Yerleşik Yargıtay uygulama ve kabulüne göre ise Malpraktis; Tıp biliminin gerektirdiği standart ve tecrübelere kıyasen gereken özenin bulunmadığı hekim müdahalesi olarak tanımlanmıştır. Bu bağlamda, hastaya tanı konması ve tedavi aşamasında standart uygulanması gereken uygulamaların gerektiği gibi yapılmaması, bilgi veya beceri eksikliği ile uygun tedavi ya da girişimin yapılmaması gibi nedenlerle söz konusu olabilir.

Malpraktis Sorumluluğunun Hukuki Dayanakları Nelerdir?

Malpraktis sonucu doğacak sorumluluk esas olarak kusura dayalı genel sorumluluk bağlamında değerlendirilmelidir. Bu noktada bir hekimin sorumluluğunun ölçütü de, tecrübeli bir uzman hekimden beklenecek standarttır. Bu aynı zamanda hekimin “Özen Yükümlülüğü” olarak da tanımlanabilir. Özen yükümlülüğü kapsamında hekimin, hastayı aydınlatması, doğru teşhis ve uygun tedavi seçimi yapması gereklidir.  

Tıbbi malpraktis, doktorun teşhis aşamasında, hastasının muayenesini gerektiği gibi yapmaması, yapılması gereken tetkikleri eksik yapması, hastalık öyküsünü gereği gibi almaması ve benzeri durumlar ile tedavi aşamasında, hastaya gereken tıbbi müdahalenin hiç yapılmaması, ameliyat ya da cerrahi operasyon esnasında hastanın vücudunda yabancı madde unutulması, yanlış ilaç verilmesi veya tedavi yöntemi seçilmesi, hijyen kurallarına dikkat edilmemesi gibi durumlarda ortaya çıkar. Hekimin tıbbi malpraktis nedeniyle sorumluluğunun başlıca hukuki dayanakları ise şu şekilde sıralanabilir;

Haksız fiil nedeniyle: Hekimin hastasına gereken standartlara aykırı şekilde gerçekleştirdiği her tür müdahale aslında haksız fiil kapsamında değerlendirilir. Bu anlamda haksız fiil sorumluluğuna göre, doktor kusurlu hareketi ile hastasına verdiği zararı karşılamalıdır.Sözleşmeye aykırılık nedeniyle: Hasta ile doktor ya da sağlık kuruluşu arasında sözleşme yapıldığında (Vekalet Sözleşmesi ya da Eser Sözleşmesi) hekimin eylem, işlem ve uygulamalarının özenli olmamasından doğan zararlardan da sorumluluğu bulunur.

Hasta, tıbbi malpraktis sebebine dayalı tazminat davasını eğer koşulları varsa haksız fiil ya da sözleşmeye aykırılık nedenlerinden herhangi birine dayanarak açabilir.

Malpraktis Sebebiyle Tazminat Davası Koşulları Nelerdir?

Malpraktis nedeniyle tazminat davası açılabilmesi için öncelikle, doktorun kasıtlı veya ihmali şekilde bir kusurunun bulunması gereklidir. Örneğin, gereken hijyen kurallarına uymayan hekimin operasyonu neticesinde hastanın bir zararının oluşması kusurlu bir hareket olarak kabul edilir. Kusurun tespit edilmesinde ise, ortalama bir hekiminden, aynı koşullarda göstermesi beklenen davranış biçimleri esas alınır.  

Tazminat istemi için aynı zamanda hastanın bir zararının da oluşması gerekli başka bir koşuldur. Malpraktise dayalı tazminat için gereken diğer bir koşul ise,  hastada gerçekleşen zarar ile doktorun kusurlu eylemi arasında uygun bir nedensellik bağının yani diğer bir ifade ile sebep-sonuç ilişkisinin bulunması gerekir.  

Bu koşulların varlığı durumunda, tıbbi uygulama hatası nedeniyle hasta hukuki dava yoluyla tazminat davası açarak zararlarının karşılanmasını talep edebilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!