featured

Terk Edilmiş Şehirler ve Hikayeleri | Dünyanın Terkedilmiş 7 Hayalet Şehri Hangisi? Türkiye’de Terk Edilmiş Yerler Var mı?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Terk edilmiş şehirler listesinde güzelliği ve tarihi ile bir dönem hayranlık uyandıran 7 farklı şehir bulunuyor. Geçmişte birçok insanın hayatını idame ettirdiği bazı şehirler, belli başlı nedenlerden dolayı bugün adeta sonsuzluğa kadar terk edildi. Hayalet şehirlere dönüşen bu yerlerin ise bir gün yeniden canlanıp canlanamayacağı büyük merak konusu…

Dünyada Terkedilmiş Şehirler

YouTube video

Dünyada terk edilmiş şehirler nereler? Dünyanın tam 7 farklı noktasında yaşanan bambaşka olaylar, hayatın seyrini değiştirerek bu noktaların terk edilmesine ve buraların ıssız alanlara dönüşmesine sebep oldu. İşte terk edilmiş şehirler listemiz ve terk edilme nedenleri…

1- Ukrayna- Prypiat

Terk edilmiş şehirler listesinin ilk şehri Prypiat… Dünyada 1986 yılında gerçekleşen nükleer kazayı neredeyse herkes bilir. Dünyanın en büyük nükleer kazası diyebileceğimiz bu olay Ukrayna’nın Prypiat şehrinde yaşandı. O dönem oldukça aktif olan bu şehirde, binlerce insan aktif olarak yaşamını sürdürüyordu.

Çernobil Nükleer Santrali bakıma alındığı sırada reaktörlerden birinde meydana gelen patlama, 31 insanın yaşamına mal oldu. İlk zamanlar bu patlama küçük bir olay gibi görünse de, zamanla etkileri pek çok ülkede baş göstermeye başladı. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu çok sayıda ülkede ciddi sağlık sorunları ve ölümler yaşandı. 

Radyasyonun verdiği olumsuz tahribat, Ukrayna’nın ormanlarının %40’ının bile hasar görmesine sebebiyet verdi. Telafisi mümkün olmayan bu kaza sonucunda ise herkes Prypiat şehrinden kaçmaya başladı. Zamanla yapayalnız bırakılan bu şehir, bugünlerde Ukrayna’nın hayalet şehri olarak anılıyor. Terk edilmiş şehirler ve hikayeleri arasında Prypiat’ın en fazla hasarı aldığı söylenebilir.

2- Fukushima, Japonya

2011 yılında Çernobil Nükleer kazasının bir benzeri de Fukushima kentinde yaşanmıştı. Bu kaza çok sayıda alanın tahribat görmesine neden olduğu gibi, birçok insanında ölümüne yol açtı.

Japon kültürü özelliklerinin yansıtıldığı bu şehirde 1971 yılından günümüze faaliyet gösteren bu bölgede 9.0 şiddetinde bir deprem meydana gelmişti. İşte bu deprem devasa kazanın ortaya çıkmasına sebep olmuştu. 

İnsanlar Çernobil ile aynı sonun yaşanmasından korkarak bu bölgeyi terketmiş ve Fukushima’nın hayalet şehir haline gelmesine neden olmuştu. Üstelik Fukushima güzelliği ve Pasifik’e kıyısı bulunan bir şehir olması sebebiyle, oldukça tercih edilebilen bir şehir olabilirdi.

3- San Zhi- Tayvan

Hayalet şehirler listemizde gösterebileceğimiz bu bölge, aslında üstten basık ve yuvarlak formda tasarlanmış ev mimarileri ile ünlüydü. Rengarenk, estetik ve sevimli bir görünümü bulunan San Zhi’nin en ilginç tarafı ise kimse yaşamadan terk edilmiş şehirler arasına girmesi. 

Konuşulanlara göre San Zhi, Tayvanlıların batıl inançları yüzünden yaşanmayan bir şehir haline gelmiş. Bu batıl inançlar yüzünden yüzyıllar sonra bile kimse bu bölgede yaşamaya cesaret edememiş. Peki bu batıl inançlar neymiş? Özellikle şehrin mimarisi insanların batıl inançlar göstermesine sebep olmuş.

Bunun yanı sıra bu bölge diğer ulaşım yerlerinin arasında kaldığı için, insanlar yollarını sıkça kullanıyormuş.Ulaşım açısından San Zhi bölgesinde hemen her gün kazalar meydana geliyormuş. Bu kazalarda ölüm sayısı oldukça fazla olduğu için, lanetli ilan edilmiş. Ülkenin halkı buranın inşası esnasında ülke tarafından önemli bir simge olan ejderha heykelinin yıkıldığını, bunun ise uğursuzluk getirdiğini düşünüyor.

4- Kolmanskop – Namibya

Namibya’nın Kolmanskop şehri de terk edilmiş şehirler listesinde yer alıyor. Çok eski dönemlerse Kolmanskop kumarhaneleri, restoranları, yüzme ve bowling salonları, tiyatrolar, orkestralar ile ünlü cıvıl cıvıl bir kentmiş. O zamanlar Kolmanskop Almanya sömürüsü altındaymış. Demiryolu işçisi olarak bilinen Lewala çalışırken, çöl kumları içerisinde bir şeyin parladığını fark etmiş.

Eline alır almaz bu parlayan şeyin elmas olduğunu fark etmiş. Bu haberin hızlı bir şekilde yayılması ile bölgede var olan tüm elmaslar hızlı bir şekilde toplanmaya başlamış. Bunun üzerine Almanya duruma el koymak için bölgeyi yasaklı şehir ilan etmiş ve halkı Deutsche Diamanten’e devretmiş.

Kolmanskop’ta elmas rezervinin bitmesi sonrasında ise, halktan geri dönen olmamış. Artık devredilen bölgede yaşamını idame ettirmeye çalışan kişiler, Kolmanskop’un terk edilmiş şehirler arasına girmesine neden olmuş. Şimdilerde bu şehir, çöl kumları tarafından yutulan, bir tane bile insanın yaşamını sürdürmediği köhne bir yer halini almış.

5- Hashima Adası

Dünyada terk edilmiş şehirler arasında gösterilen Hashima aslında bilinen bir bölge. Hashima adası bir zamanlar dünyanın en çok kömür çıkarılan yeri olarak biliniyormuş oysa ki…1887 yılında bulunan kömür yatakları sonrasında bölgeye binlerce insan akın ederek burada çalışmak istemiş. 

Birçok insan buraya geldiği için Hashima adası, nüfus yoğunluğu en fazla olan şehirler arasında yer almaya başlamış. Bir süre sonra Mitsubishi firması buraya gelerek adayı satın almış. Bu alım sonrasında kömürden daha fazla verim alınmaya başlanmış ve deniz seviyesi 1100 metrenin altına kadar gerilemiş. 

Ancak işler iyi gitmemiş ve kömür yerine petrol tercih edilmeye başlamış. Mitsubishi 1974 yılında bölgedeki tüm kaynaklarını kapatmış ve adayı tamamen kapatmış. Böylece Hashima adası insanların kaçtığı hayalet şehirler arasına girmek zorunda kalmış.

6- Val Jalbert- Kanada

Kanada’nın Val Jarbert kenti de terk edilmiş şehirler listemizde yer alıyor. Bölgeye 1901 yılında bir kağıt fabrikası kurulmuş. Bu büyük fabrika Val Jalbert’in hızlı bir şekilde gelişmesini sağlamış. 

Fabrika kurulduktan sonra çok sayıda insan burada çalışmaya ve yaşayacakları evleri inşa etmeye başlamış. Ancak 1927 yılına gelindiğinde, kağıt fabrikası kapatılmak zorunda kalmış. Van Jalbert bölgesi de başka bir iş yapabilmek için elverişli bir kent değilmiş. Bu nedenle insanlar hızlı bir şekilde diğer şehirlere göç etmeye başlamış. 

Van Jalbert terk edilmiş şehirler arasında yer alsa da günümüzde 80’den fazla göz dolduran yapısı, ilk günkü gibi saklanmış oluşu ile dikkat çekiyor. En iyi şekilde korunduğu için bölgede yerleşik hayat söz konusu olmasa da, her yıl ziyaretçiler bu bölgeyi görmeye gelebiliyor.

7- Türkiye- Sandima  

Türkiye’de terk edilmiş şehirler bulunmasa da, bazı şehirlerde bulunan köyler adeta kaderine terk edilmiş durumda. Bunlardan bir tanesi olan Sandima köyü, deniz gören manzarası ile büyük hayranlık uyandırsa da bu bölgede kimsenin yaşamaması fazlasıyla dikkat çekiyor. 

Kekik ve kimyon kokularını yoğun olarak hissedebileceğiniz bu köy, aslında oldukça uzun bir süre yerleşim yeri olarak kullanılmış. Bodrum’un Yalıkavak bölgesinde bulunan Sandima, Bodrum’un turistik değer görmediği dönemlerde iş imkanı bulunmaması sebebiyle terk edilmiş. 

Oysaki kayalıkla arasında kurulu bu bölge, yeşili ve maviyi bir araya getiren eşsiz bir doğaya sahipmiş. Şimdilerde ise evler bakımsızlıktan yıkılmaya yüz tutmuş durumda…

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!