featured

10 Maddede Ramazanda Diyet Önerileri | Ramazanda Ketojenik Diyet Kan Şekerini Dengeliyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ramazanda diyet yapmak ayrıca dikkatli olmayı gerektiren bir durumdur. Uzun saatler oruçla aç kalacağınız düşünülürse kan şekeri değerlerinizi odak noktasına almalısınız.   

Ramazanda Zayıflayanlar Sağlıksız mı Kilo Veriyor | “Ramazanda 8 Kilo Verdim” İfadesi Mantıklı mı?

YouTube video

Ramazanda beslenme düzeni ile bir ay boyunca 8 kilo verebilirsiniz. Ancak bu hem Ramazan’da hem de başka zamanlarda sağlıksız bir duruma işaret edecektir. İbadet ederken sağlığınızı da düşünmelisiniz, fakat odak noktasında kilo vermek olmamalıdır.

10 Madde ile Ramazanda Diyet Önerileri

Diyet yemek türleri seçimi doğru yapılmadığında bütünüyle yıpranırsınız. Vücudu fiziksel ve ruhsal açıdan arındırmak için dini bilgilerle beraber Ramazan ayı geçirilebilir. Beslenme düzeni ve kilo verme konusu genel mantık olarak her zaman aynıdır. Bir ay içerisinde genel olarak kilo verme limitiniz 4 -5 olmalıdır.

1 .Ramazanda “Diyet Sahur” Menüsü

Ramazanda diyet yemeklere odaklanmak isteyenler için sabah erken saatlerde yiyebileceğiniz öneriler şöyle sıralanabilir:

Bolca haşlama yumurta tüketebilirsiniz. Baharatlı haşlanmış yumurta uzun süre kan şekerinizi dengede tutacaktır.Sahura başlangıçta çorba çeşitlerini tüketebilirsiniz.Yeşil yapraklı bitkilerden marul, salatalık, maydanoz tüketimi tansiyonuunuz düşmeden günü geçirmenize yardımcı olur.Süt ürünlerinden peyniri tuz oranı az şekilde tüketmelisiniz. Lor peyniri en sağlıklı peynirlerden biridir.Sabah erken saatlerde kızartma tüketimi ödem yapar ve gün boyu midenizi rahatsız edebilir. Bu nedenle yağsız kızartma yöntemlerine odaklanabilirsiniz.Ekmek tüketimi kızarmış olmalıdır. Unlu yiyecekleri yağla kızartmadan pişirmeye özen gösteriniz. Aksi halde tüm gün halsizlik hissi eşlik etmiş olur. Ramazanda diyet süreci de baştan iptal edilmiş olur.

2. Ramazan Diyeti Kadınlar için mi Geçerli?

Ramazan ayı boyunca cinsiyet fark etmeksizin diyet yapabilirsiniz. Diyetin sağlıkla alakalı olduğunu unutmadan kısıtlı beslenme sürecine girebilirsiniz. Tetikleyici etken olarak Ramazan ayı, diyeti daha istekli yapmanıza katkıda bulunabilir.

3. “Ramazanda Diyet” Nasıl Motive Eder?

Normal şartlarda diyet yapmak kolay görünen ama sürdürme kısmında zorlayıcı bir durumdur. Beslenme ve yaşam tarzı olarak yeterli motivasyon elde edilemediği anda sorunlar da beraberinde gelir.  

Hazırda sosyal koşullar uzun süre yemek yememeye müsait olduğu anda kilo verme isteğiniz artabilir. Fakat bu durum da geçici olacaktır. Neticede kendi bünyenize özel bir planlama yaparak yaşamaya devam etmelisiniz.

Ramazanda diyet konusunda kendinizi zorlamadan diğer dönemlere de yayılacak şekilde bir  süreç oluşturmalısınız. Severek yapılacak olan diyet ruh sağlığınız açısından da önemlidir.

4. “Diyet ve Spor” Ramazanda Nasıl Yapılır?

Ramazanda sabah yemek yedikten sonra ve akşam orucu açmanızın ardından 2 saat boyunca spor yapmamalısınız. Gün içinde de yürüyüş dışı ağır sporlar yapılmaması önerilir.

Vücudunuzun fazladan kaybedeceği su kan şekerinizi düşürebilir. Fenalık geçirmeden günü geçirmeniz ibadetin yerine getirilmesi için de ayrıca önemlidir.

Diyet esnasında sahurda ve iftar döneminde aç kalmamalısınız. Bolca protein içeren yemekler tüketmeli, tatlı ihtiyaçlarınızı genelde meyvelerden almalısınız. Bunun haricinde de tatlı isteğinizi kakao ve Hindistan cevizi, hurma gibi besinlerle beraber giderebilirsiniz. Hurmayı şeker yerine genelde de kullanabilirsiniz.

5. Ramazanda “Diyet İftar” Menüsü

Ramazanda diyet yaparken iftar menüsü ağır yemeklerden oluşmamalıdır. Damak zevki ve kendi taleplerinize göre yapacağınız yemeklerde aynı mantıkla kan şekerinizi birden yükseltmemelisiniz.

Tuz ve şeker içeren gıda veya içeceklerle iftar yemeğine başlanmamalıdır. Mümkünse öncelikle su içerek dengenizi kazanmaya çalışınız. Su içmenizin ardından birkaç dakika beklemelisiniz.Proteinli bir yemekle başlamalısınız. Bu mercimek çorbası olabilir, bakliyat ile yapılan bir yemek de olabilir. Et yemeklerini ikinci planda seçmelisiniz. Çünkü etteki ağır yağ vücuda başlangıçta zor gelecektir. Et yemeğini birinci tabak ardından alternatif olarak tüketebilirsiniz.Proteinli yemeklerin yanında yeşil salata mutlaka olmalıdır. Yoğurt yerine yeşillik tüketmelisiniz.Sebze yemekleri yerken yoğurt tüketimi kan şekerinizin hızlı biçimde yerine gelmesini sağlar.Hızlı bir iftar yemeği hazırlayacaksanız makarna haşlaması ve salata bir arada epey iyi bir sonuç verecektir. Yağ ve tuz olmayan makarnayı Ramazanda diyet harici de özellikle spor ardından tüketebilirsiniz. İftarda mümkün olduğu kadar hafif yemeklerle başlamanız öneriilir.

6. Ramazan Diyeti ile Kilo Verenler Diyetisyene Gitmeli mi? 

Ramazan ayında diyet yapanlar öncesinde kan değerlerini ölçtürerek kendi fiziksel özelliklerine göre bir sürece başlayabilir. Diyetisyenle oluşturulan listeler her zaman, daha sağlıklı olacaktır.

7. Diyete Ramazanda da Devam Etmek!

Başladığınız diyeti sürdürmekte zorlandığınızda bir süre ara verin ve nasıl devam ettirebileceğinize yönelik özellikle çalışma yapın. Oluşan bir sorunun üzerinde durmadığınızda o sorun çözülmeyebilir. Ertelenen ve sağlıklı bir temele oturmamış diyetlerde sıkça başarısızlık görülmektedir.

8. Kilo Vermek için Ramazanda Diyet Yapılır mı?

Ramazanda diyet yapılır mı sorusu kişiden kişiye göre değişebilir. Anlık geçici bir karar gibi görünmekle beraber kalıcı bir düzene doğru da yol alabilirsiniz. Severek yapacağınız bir diyet ve spor olursa elbette uzun vadede başarılı sonuçlar alacağınız diyete başlamış olursunuz.

9. “Ketojenik Diyet” Yaparak Ramazanda Nasıl Zayıflanır?

Yağ yakmak isteyenlerin özellikle üzerinde durduğu diyet türü ketojenik diyettir.  Ramazan ayında ketojenik diyet uygulanabilir ve etkili de olacaktır.

Bolca su tüketimi ve doğru spor hareketleri ekleyerek istediğiniz kiloyu verebilirsiniz. Ramazanda, yemekten 2 saat sonra olması kaydıyla, yapılabilen spor hareketleri şöyle sıralanabilir:

Isınma, 20 dakika yürüyüş ve ağırlık çalışması400+ ip atlama40 dakika tempo değiştirerek koşu30 dakika yüzme50 dakika fitness hareketleriIsınma ve ardından 30-40 dakika müzikli hareketler, zumba, tae bo, fitness veya diğer hareketler

10. Şok Diyet Zararları | Ramazanda Kilo Verme Sakıncalı mı?

Ramazanda diyet yapanlar şok diyet ve tek tip diyet uygulamalarından kaçınmalıdır.  Ani kan değerlerinizi değiştiren beslenme düzeni nedeniyle günlük hayatınız ciddi anlamda olumsuz etkilenebilir.

Sabah sahurda beslenmeniz tüm gün boyunca kan şekerinizi dengede tutacak kadar sağlam olmalıdır. Farklı nedenlerle bir rahatsızlığınız varsa da uzun süre aç kalmamalısınız.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!