featured

Kira Muafiyeti Geliyor | Pandemi Gibi Zorunlu Dönemleri Kapsayacak Kira Muafiyeti Yasal Hale Gelecek

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yargı kulislerine düşen son haber, milyonlarca kiracıyı yakından ilgilendiriyor. Türk Borçlar Kanunu’nda yapılması düşünülen yeni düzenlemeler vatandaşları heyecanlandırıyor. İşte yaşadığımız pandemi gibi zorunlu dönemlerde, işletmeleri kapalı kalanlara sağlanması düşünülen kira muafiyeti ve diğer yeniliklere ilişkin planlananlar…

Kapalı Kalan İş Yerlerine Kira Muafiyeti Geliyor

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisi ile yeni sosyal hayat da yeniden şekilleniyor.  Modern dünya üzerinde daha önce bir benzeri yaşanmamış olan bu salgın sonucu, yasal düzenlemeler ile bazı konuların yeniden düzenlenmesi de birçok ülkede tartışılıyor. Ülkemizde de Borçlar Kanunu’nda yapılacak yeni düzenlemeler ile pandemi gibi zorunlu dönemlerde vatandaşların yükünü azaltabilecek öneriler üzerinde duruluyor.

Bu kapsamda pandemi ya da benzer zorunlu hallerde kapanmak zorunda kalan ve zor duruma düşen işletmeler açısından, kiralarının zorunlu olarak kapalı kaldıkları süre boyunca ödenmemesine ilişkin yasal düzenleme yoluna gidiliyor. Tartışılan seçenekler arasında kiranın tamamının alınmaması yerine bir kısmının alınmaması önerisi de bulunuyor.

Kira Muafiyeti Salgın ve Benzeri Zorunlu Dönemleri Kapsayacak

Yaşanan pandemi ile ilk kez yaşantımıza giren bazı konulara ilişkin yasal düzenlemelerin, bu süreci kapsayacak şekilde yapılması planlanıyor.  

Bu planlanan yeni düzenlemeler kapsamında, salgın veya benzeri zorunlu durumlarda kapalı kalmasına karar verilen işletmelere ilişkin kira sözleşmeleri ve kira muafiyeti yer alırken, yine dijital bir şekilde gerçekleştirilen sözleşmelerin de geçerli sayılması ve gerçek bir sözleşmeye dair hukuki sonuçları doğurması hedefleniyor.

Kira Sözleşmelerine Yeni Düzenleme Yolda

Türk Borçlar Kanunu üzerinde yapılacak değişiklik ile bundan sonra salgın gibi nedenlerle kapalı kalan iş yerleri ve işletmeler kapalı kaldıkları süre boyunca kira ödemeyecekler.  

Alınan bilgilere göre, salgın döneminde yaşanan sorunlar göz önüne alınarak hükümet tarafından yargısal alanda yeni bir çalışma başlatıldı. Bu çalışmanın ilk etabında kira sözleşmelerini kapsayacak yenilikler yapılması yer alıyor. Buna göre, salgın gibi zorunlu durumlarda kira ödemelerinin nasıl ve ne şekilde yapılacağı, idare tarafından verilen kararlar ile kapalı tutulmalarına karar verilen işletmelerin, kapalı kaldıkları süre boyunca kiralarının durumu gibi konular yasal çerçevede çözüme ulaştırılacak. Kapalı kalan iş yerlerinin kiralarına ilişkin, kapalı kalınan süre boyunca hiç kira ödenmemesi görüşü ağırlık kazanırken, çözüm önerileri arasında kısmi ödeme seçeneği de bulunuyor.  

Bu husus Borçlar Kanunu üzerinde yapılacak değişiklik ile kanun hükmü haline gelecek ve idare tarafından salgın gibi nedenlerle bazı işletmelerin kapatılmasına karar verilmesi durumunda, başkaca hiçbir işleme gerek olmaksızın işletmeler kira muafiyeti uygulamasından otomatikman yararlanabilecekler.

Bugünkü Durum Ne?

Günümüzde söz konusu pandemi nedeniyle alınan tedbirler ile kapalı kalmalarına karar verilen işletmeler yönünden kira muafiyetini kapsayan bir yasal düzenleme bulunmuyor. Bu gibi durumlarda bugün için kira indirimi ya da muafiyeti, ancak mücbir sebep kapsamında mahkemeler tarafından verilecek kararlar ile ya da taraflar arasındaki anlaşmalarla mümkün olabiliyor.

Hangi Durumlar Zorunlu Hal Kapsamında Değerlendirilecek?

Yapılacak yasal düzenlemede zorunlu hallerin çerçevesinin belirlenmesi, özellikle salgın hastalık, terör saldırısı, savaş tehlikesi ve OHAL gibi durumlarda kapalı tutulan iş yerlerinin bu kapsamda değerlendirilmesi planlanıyor.  

Yeni düzenlemenin gerekçesi ise kısaca, “söz konusu işletme kira sözleşmelerinin ticari faaliyet nedeniyle yapıldığı, ticari faaliyetin olamayacağı kapalılık kararı durumunda gelir elde edilemeyeceğinden kira ödemesinin de yapılmaması gerekeceği” anlayışına dayanıyor.

Dijital Ortamlarda Alınan Kararlar ve Yapılan Sözleşmeler Geçerli Kabul Edilecek

Yasal düzenlemeye ilişkin çalışma kapsamında bir diğer konuyu ise dijital ortamda yapılan toplantılar, bu toplantılarda alınan kararlar ve yapılan anlaşmalar oluşturuyor.  

Yapılması planlanan yasal değişiklik ile, online ortamda alınan karar ve yapılan anlaşmaların, Borçlar Kanunu kapsamında yapılan diğer anlaşma ve sözleşmeler gibi geçerli olması ve hukuki sonuçlar doğurması sağlanacak.  

Pandemi gibi zorunlu dönemlerde, uzaktan çalışma ile faaliyet yürüten şirketlerin, online olarak çeşitli görüşme programları ya da tele konferans yöntemi ile yaptıkları toplantılarında alınan kararların ve varılan anlaşmaların da, tıpkı yazılı anlaşma ve sözleşmeler gibi kabul edilmesi sağlanacak. Dijital ortamda alınan karar ve yapılan sözleşmeler de Türk Borçlar Kanunu hükümlerine tabi olacak.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!