featured

Bağırsak Sağlığını Güçlendiren Besinler Listesi | Bağırsak Dostu 15 Yiyecek

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bağırsak sağlığını güçlendiren besinler, kişilerin aynı zamanda daha güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmasında da etkisini gösteriyor. Özellikle de tüm dünyanın koronavirüs salgını karşısında daha güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmaya çalıştığı bugünlerde bağırsak onarıcı besinler, bağırsak dostu yiyecekler nelerdir, bağırsak sağlığı nasıl korunur merak ettiniz mi?  

Bağırsakların düzenli çalışması için ne yapmalı, bağırsak sağlığı nasıl korunur, bağırsağa iyi gelen yiyecekler hangileridir, bağırsak onarıcı besinler nasıl tüketilmelidir. İşte, bağırsak sağlığını güçlendiren besinler hakkında merak edilenler…

1 – Bağırsak Florasına İyi gelen Yiyecekler İçinde Yoğurt

Fermente bir gıda olan yoğurt her ne kadar değişken probiyotik kapasitesine sahip olsa da bağırsak mikrobiyotasını düzenlemektedir ve bu sebeple bağırsak sağlığını güçlendiren besinler arasında yer alıyor. Sindirim sağlığını geliştirme özelliğine sahip olan yoğurt ayrıca bağışıklığı da desteklemektedir. Bu sebeple de günde 2 kase yoğurt yenmesi tavsiye edilmektedir. Ancak süt alerjinizin olmadığına öncelikle emin olmalısınız.

2 – Bağırsakların Düenli Çalışması için Ne Yapmalı? Enginar Yemeli!

İçeriğinde yüksek oranda lif bulunan enginar ayrıca içeriğinde pek çok mineral ve vitamini barındırmaktadır. Bağırsak sağlığını güçlendiren besinler listemizde yer alan enginarın lifli yapısı, bağırsaklarda yaşayan yararlı mikroorganizmaların da besin kaynağıdır. Bu sebeple de bağırsak sağlığının devam ettirilmesi için enginar yenmesi tavsiye edilmektedir.  

Enginar bağırsak sağlığını desteklemekle birlikte sindirim sistemi için de oldukça faydalıdır. Sindirim hareketlerinin düzenlenmesine, dışkı hacminin artmasına ve bağırsaklardaki toksik unsurların atılmasına enginarın etkisi vardır.

3 – Bağırsak Sağlığını Güçlendiren Besinler Listesinde Kefir Bulunuyor

Bağırsak mikrobiyotasının düzenlenmesinde en etkili olan gıdalardan bir tanesi ve neredeyse ilk sırada geleni; kefirdir. Kefir, içeriğinde bulunan yararlı probiyotik bakteriler sayesinde bağırsaklardaki toksik maddelerin geri emilimini engellemektedir. Bunun için de diyetisyenler tarafından günde bir su bardağı kefir içilmesi tavsiye edilmektedir. Eğer kefir içimi sonrası gaz sıkışması, gerginlik ev şişkinlik gibi rahatsızlıkların söz konusu oluyorsa; laktozsuz sütle yapılmış kefirleri tercih etmelisiniz. Bağırsak sağlığı için kefir oldukça önemli.

4 – Bağırsak Onarıcı Besinler Listesinde Yeşil Çay!

Bağırsa mukozasının daha güçlü olmasını sağlayan, bağırsak sağlığını güçlendiren besinler gıdalardan bir tanesi yeşil çaydır. Yeşil çay, içeriğinde bulunan polifenoller ile anti anflamatuar bir etki yaşanmasını sağlamaktadır. Böylelikle bağırsaklardaki zararlı mikroorganizmalar yönünden bir çoğalma olduğunda bağırsak mikrobiyotasını düzenler.  

Günde 2 fincan yeşil çay, bağırsakları güçlendirmek için tavsiye edilmektedir. Fakat yeşil çay tüketmeden önce de eğer kronik bir hastalığınız söz konusuysa, düzenli olarak ilaç tüketimi yapıyorsanız doktorunuza danışmalısınız.

5 – Bağırsakları Güçlendirmek için Elma Yiyin!

Çözünür lifler açısından zengin olan gıda; elma, bu özelliği sayesinde bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine katkıda bulunmaktadır. Bu yönüyle de bağırsak sağlığını güçlendiren besinler listemizde yer almaktadır. Bağırsak mikrobiyatasının düzenlenmesinde etkisi olan elmanın kabuklu olarak tüketilmesi tavsiye edilmektedir çünkü kabuğu ile birlikte tüketildiğinde, insanların tüketeceği lifin miktarı da artış gösterecektir. Kısacası; bağırsak güçlendirici ilaç niyetine günde 1 elmayı kabuğu ile birlikte tüketmekte yarar bulunuyor.

6 – Bağırsağa İyi Gelen Yiyecekler İçinde Avokado da Var

Lif oranı fazla yiyecekler arasına yer alan avokado, E vitamini, magnezyum ve tekli doymamış esansiyel yağ açısından oldukça zengindir ve bağırsak sağlığını güçlendiren besinler arasında yer almaktadır. Sindirim sisteminin düzenlenmesinde etkili olan avokado aynı zamanda kabızlığın önlenmesinde de büyük etki göstermektedir. Bağırsak bozukluğuna ne iyi gelir sorusuna cevap olarak verilebilecek gıdalardan olan avokado, yüksek oranda yağ içerdiğinden fazla miktarda tüketilmemelidir.

7 – Lahana Turşusu

Probiyotik turşu yani fermente turşu olan lahana turşusu, içeriğinde bulunduğu yararlı bakteriler sebebiyle bağırsak sağlığını güçlendiren besinler listesinde yer alıyor. Bu yararlı bakterilerin sayesinde bağırsak mikrobiyotasını korumakta, yüksek orandaki lifi sayesinde de dışkının bağırsaktan geçişini kolaylaştırmaktadır.  

Fermente turşu, bağırsak florasına iyi gelen yiyecekler arasında yer almaktadır. Üstelik K2 vitamini açısından da zengindir. Ancak kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerin turşu tüketim miktarı ile ilgili olarak doktorlarına danışmaları tavsiye edilmektedir.

8 – Bağırsak Güçlendirici İlaç Yerine Hindiba Kökü Tüketin

İnce bağırsakta sindirilmeden direkt olarak kalın bağırsağa geçiş yapan, burada yaşan bakteriler için önemli bir besin kaynağı olan inülini, hindiba kökünde yüksek miktara bulunmaktadır. Böylelikle zengin prebiyotik kaynaklarından biri hindiba köküdür. Beslenme rutininee hindiba kökü eklemek ve düzenli olarak tüketmek, bağırsaktaki yararlı bakterileri beslemek açısından olumlu etki yaratacaktır.

9 – Ceviz

Bağırsak dostu yiyecekler denince akıllara gelen gıdalardan bir tanesi de prebiyotik bakımından oldukça zengin olan cevizdir. Prebiyotik olması sayesinde bağırsaklardaki yararlı bakterileri besleyen ceviz. Yararlı bakterilerin artı göstermesinde oldukça etkilidir. Günlük olarak 2 adet tam ceviz yemek, bağırsak florasına iyi gelmesi açısından gereklidir.

10 – Kurubaklagiller

Yüksek lifli yiyecekler içinde yer alan mercimek, fasulye, nohut gıdalar bağırsak onarıcı besin olarak karşımıza çıkmaktadır. Çünkü bu yiyecekler, yüksek orandaki lifler sayesinde bağırsak hareketliliğini artırmaktadır. Ayrıca kurubaklagiller, sindirilmiş besin artıklarının kalın bağırsakta geçişini arttırdığı için zararlı bakterilerinin oluşmasına da engel olmaktadır.  

YouTube video

Dolayısı ile bağırsakların düzenli çalışması için ne yapmalı, bağırsak sağlığını güçlendiren besinler nelerdir diyorsanız kurubaklagiller açısından zengin tüketim gerçekleştirmelisiniz. Bağırsakları güçlendirmek istiyorsanız ve bağırsak dostu yiyecekler tüketmek istiyorsanız haftada en az iki günün menüsünde kurubaklagiller olmasına özen gösterin.

11 – Keten Unu ve Keten Tohumu

Keten tohumunda ve keten ununda yüksek oranda omega 3, 6, 9 bulunmaktadır. Ve sadece bu yönüyle bile olukça sağlıklıdır. Barsak sorunlarını düzenlemesi ile birlikte mide sorunlarına karşı da keten tohumu ve keten unu iyi gelmektedir. Eğer bağırsak onarıcı besinler açısından zengin beslemek istiyorsanız, beslenme alışkanlıklarınıza keten tohumu ile keten ununu da eklemelisiniz.

12 – Bağırsak Dostu Yiyecekler İçinde Tam Tahıl Ürünleri

Tam tahıl ürünleri içeriğindeki yüksek lifler, bağırsak dostudur ve bağırsak sağlığı açsısından oldukça önemlidir. Beyaz un yerine tan tahıl ürünlerinin tüketilmesi, her zaman için bağırsak sağlığı için tavsiye edilmektedir. İçeriğinde nişasta bulunmayan tam tahıllar, midenin boşaltılmasında da oldukça etkilidir.

13 – Bezelye

Bağırsak sağlığını güçlendiren besinler arasında bezelye de bulunmaktadır. Çünkü bezelye tam bir lif kaynağıdır ve C vitamini açısından da zengindir. Bezelye, tüm sindirim sistemi organlarını olumlu desteklemektedir. Başta mide olmak üzere bağırsak sağlığına da olumlu katkıda bulunmaktadır. Ayrıca uzun süreli tokluk hissi sağladığı için de kilo kontrolünü sağlamak isteyen kişilerce sık tercih edilmektedir. 

14 – Bağırsak Bozukluğuna Ne İyi Gelir: Yeşil Salata

Bağırsak sorunu yaşayan kişilere ya da daha genel olarak; sindirim sistemi sorunu yaşayan kişilere bol salata yemesi tavsiye edilmektedir. Çünkü yeşil salata malzemeleri için yüksek oranda lif bulunmaktadır ve sebzelerin posaları, bağırsak sağlığımızın desteklenmesinde oldukça etkilidir. Bu nedenle günde en azından bir akse salata yenmesi, bağırsakları güçlendirmek için önemlidir.

15 – Karnabahar, Brokoli ve Lahana

Akut bağırsak hastalığı bulunan kişilere genel olarak sıklıkla karnabahar, brokoli, lahana gibi bağırsak sağlığına iyi gelen yiyecekler tavsiye edilmektedir. Bu besinler, hem folik asit açısından hem de C vitamini açısından zengin olduğu için bağışıklık sistemini güçlendiren besinler arasında yer almaktadır. Bu besinleri düzenli olarak tüketmek, bağırsak sağlığı için oldukça yararlı olmakla birlikte çeşitli kronik hastalıklara yakalanmayı da büyük oranda engellemektedir.

Bonus: Bağırsaktaki Zararlı Maddeler Nasıl Temizlenir?

YouTube video

Sağlıklı bir sağırsak ev sindirim sistemi için bağırsak sağlığını güçlendiren besinler açısından zengin beslenmek önemlidir. Ancak bunu yaparken e bağırsaktaki zararlı maddelerin temizlenmesine de önem verilmelidir. Bunun için de bağırsak florasına iyi gelen yiyecekler tüketmek dışında yapılması gerekenler şunlardır:

Sigara kullanımından uzak durmakAlkol kullanımından uzak durmakUyku problemlerini aşmak ev uyku düzeni oluşturmakStresle baş etme yöntemlerini öğrenerek stres düzeyini azaltmakSuni tatlandırıcılar kullanmamakGereksiz antibiyotik kullanımından uzak durmak

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!