featured

MASAK Nedir? Mali Suçları Araştırma Kurulu Görevleri Nelerdir? MASAK Hangi Araştırma ve İncelemeleri Yapar? 

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

MASAK nedir diye sorsak eminiz ki ekonomik ve mali konular ile mali suçlar kapsamında ilk akla gelen kurum ve kurullardan biri olan Mali Suçları Araştırma Kurulu aklınıza gelecektir. MASAK son günlerde kripto para tartışmaları ve kripto para platformları hakkında alınacak tedbirlerden dolayı MASAK nedir soruları ile bir kez daha gündeme geldi.

Kripto para platformlarına ilişkin açıkladığı rehber ile öne çıkan ve merak konusu olan MASAK nedir diye araştıran vatandaşlar, bu kurulun görevlerini ve hangi konularını incelediğini de merak ediyor. Bu yazımızda size MASAK nedir, ne zaman kurulmuştur ve bu kurulun görevleri nelerdir gibi konuları yasal mevzuat çerçevesinde açıklayacağız…

MASAK Nedir?

MASAK nedir diye başlamamız gerekirse,  MASAK açılımı Mali Suçları Araştırma Kurulu’dur. MASAK yani Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı olarak kurulmuş finansal bir istihbarat, inceleme ve araştırma birimidir. MASAK tarafından hazırlanmış olan Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcılar Rehberi hakkında bilgi edinmek isterseniz, ilgili içeriğe göz atmanızı öneririz. 

MASAK, ilk olarak 19.11.1996 tarihli ve 4208 sayılı “Kara paranın Aklanmasının Önlenmesine Dair Kanun” ile kurulmuştur ve faaliyetlerine 17.02.1997 tarihi itibariyle başlamıştır. MASAK’ın görevleri ve yetkileri 18.10.2006 tarihli 5549 sayılı “Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun” ile daha sonra yeniden düzenlenmiş ve son olarak 10.07.2018 tarihinde yayınlanan “1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi” ile  de son şeklini almıştır.

1- MASAK Nedir? MASAK Faaliyet Alanı Neleri Kapsar?

MASAK nedir öğrendiyseniz, MASAK’ın yani Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun başlıca faaliyet alanlarına da bakabiliriz. MASAK faaliyet alanı aşağıdaki gibidir;

Suç gelirlerinin aklanması ve terörizmin finansmanı suçlarının önlenmesi, şüpheli durumlarda Cumhuriyet Savcılıklarına gerekli ihbarların yapılması,Bu suçlar hakkında araştırma yapılması, önlemler geliştirilmesi ve toplanan bilgilerin işlenerek gerekli makamlara sunulması,Alanında bulunan ilgili kurumlar ve kuruluşlar arasında koordinasyonun sağlanması,Görev alanına dair  plan ve stratejilerin geliştirilmesi

2- MASAK Görevleri ve Yetkileri Nelerdir?

MASAK nedir, MASAK görevleri nelerdir diye merak eden okuyucularımız için daha detaylı anlatmak gerekirse, Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığının yani MASAK’ın görev ve yetkileri ise son halini 10.07.2018 tarih ve 30474 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi” ile almıştır.

Söz konusu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 231. Maddesi düzenlemesine göre, Malî Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı’nın yani MASAK görevleri  ise şunlardır:

Suç gelirlerinin aklanması ve terörizmin finansmanının önlenmesi kapsamında veri toplamak, şüpheli işlem bildirimlerini almak, analiz etmek ve bunları kaydetmek, istihbarat üretmek, gerekli görüldüğünde üretilen istihbarat ve analiz sonuçları hakkında ilgili birimleri bilgilendirmek,Suç gelirlerinin aklanması veya terörizmin finansmanı suçlarının işlendiğine dair ciddi şüphelerin mevcut olması durumunda konuyu ilgili Cumhuriyet savcılığına intikal ettirmek,Yapılan analiz, araştırma ve inceleme sonucunda aklama ve terörizmin finansmanı suçunun işlendiği hususunda olguların varlığının tespiti halinde, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu hükümlerine göre gerekli işlemler yapılmak üzere ilgili Cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulunmak,Suç gelirlerinin aklanması ve terörizmin finansmanı suçlarına ilişkin olarak Cumhuriyet savcısı, hâkim veya mahkeme tarafından kendisine intikal ettirilen konuları analiz etmek ve incelemek,Suç gelirlerinin aklanması ile terörizmin finansmanının önlenmesi amacı ile plan, program, strateji, politika hazırlama ve bunların geliştirilmesi sürecine katkıda bulunmak, ilgili kurum ve kuruluşlar arasında ulusal düzeyde gerçekleşen risk değerlendirme çalışmaları da dâhil olmak üzere koordinasyonu sağlamak,Faaliyet alanına ilişkin mevzuat çalışmaları yapmak,Suç gelirlerinin aklanması ile terörizmin finansmanı ve ekonomik güvenliğe yönelmiş risklerin ortaya çıkarılması ve önlenmesi kapsamında tüm gelişmeleri izlemek, önlemler geliştirmek, analiz, araştırma ve inceleme yapmak,Analiz, araştırma ve inceleme sürecinde gerekli hallerde kolluk ve diğer birimlerden kendi görev alanlarında inceleme ve araştırma yapılması talebinde bulunmak,Suç gelirlerinin aklanması ve terörizmin finansmanının önlenmesi amacıyla istihbarat ve kolluk birimleri ile işbirliği yapmak ve bilgi alışverişinde bulunmak,Suç gelirlerinin aklanması ve terörizmin finansmanının önlenmesi kapsamında risk kategorileri belirlemek ve gerekli hallerde yükümlüleri bilgilendirmek,5549 sayılı Kanun ve ilgili mevzuat kapsamında yükümlülük denetimi yapmak veya yapılmasını sağlamak,Görev alanına giren konularda uluslararası ilişkileri yürütmek, yabancı ülkelerdeki muadil kurumlarla görüş ve bilgi alışverişinde bulunmak, bu amaçla uluslararası anlaşma niteliğinde olmayan mutabakat muhtırası imzalamak,Kamu kurum ve kuruluşları, gerçek ve tüzel kişiler ile tüzel kişiliği olmayan kuruluşlardan her türlü bilgi ve belgeyi istemek,Bilgi ve ihtisasına ihtiyaç duyulması halinde, diğer kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanların Başkanlık bünyesinde geçici olarak görevlendirilmelerini talep etmek,Kamuoyu duyarlılığını ve desteğini artırmaya yönelik çalışmalar yapmak.

A- MASAK Nedir? MASAK Kimlik Tespiti Hangi Durumlarda Yapılır?

MASAK tarafından yayımlanan “Suç Gelirlerinin Kara Para Aklanmasının ve Terörizmin Finansmanının Önlenmesine Yönelik Tedbirler Hakkında Yönetmelik” uyarınca, tutar ne olursa olsun kalıcı bir iş ilişkisi kurulması gerektiği için kimlik tespiti yapılması son derece önemlidir. 

B- MASAK Kimlik Tespiti Gerçek Kişiler İçin Nasıl Yapılır?

MASAK kimlik tespiti son derece önemlidir. Mali bir işlem gerçek bir müşteri adına başka bir kişi tarafından gerçekleştiriliyorsa, müşteri ve müşteriyi temsil eden kişi bu prosedüre göre belirlenir. Adına hareket edilen kişinin kimlik tespiti usulüne göre yapılmadığı takdirde, noter onaylı vekaletname istenmektedir. 

3- Bonus! MASAK Nedir? MASAK Hakkında Daha Detaylı Bilgi Edinmek İster misiniz?

YouTube video

MASAK yani Mali Suçları Araştırma Kurulu hakkında daha detaylı bilgi edinmek isteyeceğinizi düşünerek, sizlere faydalı bir içerik getirdik. Bu tarz hukuki haberler hoşunuza gidiyorsa, Hayasızca Hareketler Suçu nedir konulu haberimize de göz atmanızı öneriyoruz! 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!