featured

The Forbidden Planet: Uzay Hakkında Tüm Bilinenleri Yerle Bir Eden Aykırı Bir Gezegen | Neptün Çölünde Keşfedilen Yasak Gezegen…

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

The forbidden planet bu aralar hemen herkesin dilinde bir gezegen. İnsanlığın keşif ve araştırma merakı, dünya üzerinde var oluşundan beri sürüyor. Bu dindirilemez merakın ve keşif tutkusunun bir sonucu olarak yüzyıllardır uzayı ve gök cisimlerini gözlemleyen insanlık son yüzyıl içinde ise, öncelikle uydumuz olan Ay’dan başlamak üzere uzaya olan keşif yolculuğuna ara vermeksizin devam ediyor. 

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’ne yani bilinen ifadeyle NASA’ya ait “Perseverance” adı verilen keşif aracının 2021 yılı Şubat ayında Mars yüzeyine yaptığı başarılı iniş ile ivme kazanan evrenin keşfi hız kesmeden sürüyor. Bu yazımızda şu ana dek uzay hakkında bütün bilinenleri yerle bir eden bir gezegenden bahsedeceğiz; İşte, gizemleri ile herkesi şaşkına çeviren “The Forbidden Planet” yani “Yasak Gezegen”…Uzay hakkında bunları hiç duymadınız yazımıza da göz atmayı unutmayın!

The Forbidden Planet (Yasak Gezegen) 

2019 yılında yapılan bir uzay keşfi, uzay hakkında tüm bilinenlerin bir kez daha sorgulanmasına neden oldu. Devasa yıldızına çok yakın bir mesafede bulunmasına karşın yörüngede kalabilen ve yok olmayan bir gezegen gökbilimcileri şaşkına çevirdi. Çünkü ölçülen mesafe ve hesaplamalara göre normalde yok olması gereken bir gezegen keşfedilmişti ve ilginç olanı ise bu gezegen atmosferini koruyordu.

Keşfedilmesinden sonra bilimsel olarak “NGTS-4b” adı verilen bu gezegen, bilinen tüm uzay yasalarını ihlal ediyordu.  Hatta bu esrarengiz gezegen o derece sıra dışıydı ki, bilim insanları ve gök bilimciler tarafından “Yasak Gezegen” yani “The Forbidden Planet” adı bu gezegene layık görülmüştü.

Neptün Çölünde Uzay Bilim Yasalarına Başkaldıran Bir Garip Gezegen

Avrupa Güney Gözlemevi bünyesinde çalışan gökbilimciler tarafından 2019 yılında, en yeni gözlem teknolojileri sayesinde keşfedilen bu The Forbidden planet (NGTS-4b), boyut gibi bazı özellikleri ile Güneş Sistemimizde yer alan “Neptün” gezegeni ile benzerlikler gösteriyor. Bu nedenle söz konusu gezegenin keşfedildiği uzay bölgesine de Neptün Çölü (devasa yıldıza çok yakın olan bu bölgede gezegen bulunamayacağı düşünüldüğünden dolayı çöl tabiri kullanılıyor) adı verilmiş bulunuyor.

The Forbidden Planet Bu Denli Benzersiz Kılan Özelliği Ne?

Yasak Gezegen, bağlı olduğu sistemdeki kendi yıldızına çok yakın bir mesafede bulunuyor. Bu yakınlık o kadar çok ki bu gezegen, bir anlamda yıldızının yörüngesinde hareketlerine devam ediyor. Oysa şu ana kadar uzay hakkında yapılan çalışmalara ve edinilen bilgilere göre kendi yıldızlarına bu denli yakın konumda olan gezegenler, yıldızlarından kaynaklı devasa enerji sebebiyle (radyasyon nedeniyle) atmosferlerini kaybediyorlar ve küçük kaya parçalarına dönüşüyorlar. 

Daha somut bir örnekle The Forbidden Planet gezegenini, kendi yıldızı etrafındaki yörüngesini tamamlaması, iki dünya gününden bile kısa sürüyor. Oysa gezegenimiz olan Dünya, sistemimizin yıldızı olan Güneş etrafındaki yörüngesini 365 gün 6 saatte tamamlıyor. Bizim sistemimizde Güneş’e en yakın gezegen konumunda olan Merkür dahi, Güneş yörüngesindeki dönüşünü 88 dünya gününde tamamlıyor.

İşte bu akıl almaz verilere karşın The Forbidden Planet (NGTS-4b) ise bilim insanlarını şaşkına çeviren bir istisna olarak varlığını koruyor ve bu gizemli gezegenin atmosferi de bozulmamış bir halde bulunuyor. Yapılan çalışmalara göre Yasak Gezegen’in yüzey sıcaklığının ise 1000 dereceden fazla olduğu tahmin ediliyor.

Araştırmalar ve Gözlemler Aralıksız Sürüyor

Yapılan bilimsel açıklamalara ve gökbilimcilerin ifadelerine göre, Neptün Çölü adı verilen bölgede bir gezegen bulunması ve bu gezegenin de böylesi bir konumda varlığını koruyabilmesi şu ana kadar uzay hakkında bilinenlere göre imkansız olarak tabir ediliyor.

Bu bilinen tüm bilimsel verilere aykırı olarak varlığını muhafaza edebilen gezegenin sırrının çözülebilmesi için The Forbidden Planet (NGTS-4b) üzerinde yapılan araştırmalar ve gözlemler tüm hızıyla sürüyor. Bakalım bu sıra dışı gezegen bize, sonsuz evren hakkında hangi bilinmeyen ve yeni bilgileri öğretecek…  

YouTube video

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!