featured

Doğal Bir Antibiyotik: Hatay Peyniri | Hatay Peyniri Çeşitleri Nelerdir? Hatay Peyniri Nasıl Yapılır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hatay peyniri çeşitleri ve birbirinden farklı lezzetleri ile adeta damağınızı şenlendiriyor. Hatay yalnızca tarihi ve doğal güzellikleri ile değil, benzersiz yemek kültürü ile de dikkat çekiyor. Hatta bu yönüyle geçtiğimiz yıllarda ülkemizin Gastronomi şehirlerinden biri oldu. Gaziantep’ten sonra 2. Gastronomi şehri ilan edilen Hatay’da hemen her besin kendi el emeği ile üretiliyor. Buda peynirin, zeytinin ve diğer tüm besinlerin lezzetinin katlanarak artmasını sağlıyor. Bilindiği üzere peynir faydaları ile mutlaka tüketilmesi gereken besinler arasında! Sürk peyniri içindekiler sebebiyle bağışıklık sistemini de güçlendirebiliyor. 

Hatay Peyniri Nedir? Hatay Peynirleri Nelerdir?

Hatay peyniri; Hatay’ın organik ürünleri kullanılarak elde edilen bir peynir çeşididir. Ancak bu noktada Antakya ve İskenderun bölgesinde birden fazla peynir üretimi yapıldığını belirtmek gereklidir. Hatay’da en çok bilinen peynir türleri, sürk, carra ve künefe peyniri olarak da bilinen tuzsuz peynirdir. Peki Hatay peynirleri nasıl yapılır?

Hatay Peyniri Sürk | Kahvaltılık Sürk Nedir?

Hatay peyniri Sürk, Arapça’da çökelek anlamına gelir. Ancak bu peynir görünüm açısından çökelekten oldukça farklıdır. Sofraların vazgeçilmezi Kahvaltılık sürk nedir? içerisinde neler bulunuyor derseniz 12 farklı besin içeriğinin yer aldığını söyleyebiliriz. Bir sürk içeriğinde zeytinyağı, acı biber salçası, sarımsak, muskat, kimyon, taze çökelek, karabiber, fesleğen yaprakları, pul biber, yeni bahar, tarçın, zahter bulunmaktadır.

Hatay Sürk Peyniri Nasıl Yapılır | Antakya Usulü Küflü Çökelek Tarifi

Hatay peyniri sürk nasıl yapılır? Sürk peynirini yapmak sanılanın aksine oldukça kolaydır. Antakya yöresine ait Hatay peyniri bu bölgede küflü çökelek olarak da adlandırılmaktadır. Antakya usulü küflü çökelek tarifi için temin etmeniz gereken malzemeler şu şekildedir;

500 gram çökelek,1 yemek kaşığı biber salçası,1 tatlı kaşığı kadar kuru zahter,1 diş sarımsak,Hepsinden 1 çay kaşığı olacak şekilde fesleğen, kimyon, karabiber, yenibahar, pul biber, muskat, tarçın1 çay kaşığı kadar tuz,2 yemek kaşığı kadar zeytinyağı

Yapılışı : Öncelikle çökeleğin üzerine baharatları ekleyin ve elinizde bulunan sarımsağı rendeleyin. Hepsini birbirine yeterince harmanladıktan sonra salça ve yağı ilave ederek, peynirleri hamur gibi yoğurun.

Yoğurduğunuz peynire yumurta görünümleri alacak şekilde şekillendirerek, kağıt havlu üzerine yerleştirin. Daha kuru bir peynir haline geldikten sonra her birini streç filmle sararak Hatay peyniri sürkü bir kutu içerisinde muhafaza edin.

Sürk Peyniri Nasıl Küflendirilir?

Sürk peyniri nasıl küflendirilir? Antakya ve İskenderun yöresinde bu peynir zeytinyağı üzerine ufalayarak tüketilmektedir. Sürk peynirinin küflendirilmesi için iyice kurutulması gereklidir. Kurutulması için ise genellikle saman kağıdı veya gazete kağıdına güzel bir şekilde sarmak gerekebilir. Sarılan peynirler bir kavanoz ortamına yerleştirilerek saklanır. Bir hafta sonra kavanozdan çıkarılır, üzerinde yer alan tabaka temizlenerek bu şekilde tüketilir. Hatay peyniri bu haliyle, kahvaltının vazgeçilmez lezzetlerinden biri haline gelir.

Hatay Sürk Peyniri Nasıl Saklanır?

Hatay sürk peyniri streç filme ya da gazete kağıdına sarılarak tüketilir. Ancak sürekli gazete kağıdında kalması iyice kurumasına sebebiyet vermektedir. Bu nedenle yeteri kadar küflendirildiği düşünüldüğünde üzeri kazınarak, streç filme sarılması önerilir. Böylece bu şekilde buzdolabı koşullarında olmak şartıyla, aylarca taze bir şekilde tüketilebilir.

Sürk Baharatı Nasıl Temin Edilir?

Sürk baharatı dilenirse tekli tekli satın alınarak harmanlanabilecektir. Ancak muskat, kuru fesleğen gibi baharatlar sık sık tüketilmeyen baharatlar arasındadır. Bu nedenle birçok insan karışım şeklinde temin etmek isteyebilir. Hatay’da ya da organik ürünler satan birçok mekanda hazır sürk baharatı karışımı bulabilmek mümkündür.

Sürk Hatay Peyniri Kalori

Sürk hatay peyniri kalori miktarına bakıldığında 1 çorba kaşığı peynirin 26 kcal olduğu görülmektedir. A vitamini, kalsiyum ve fosfor kaynağı olduğu bilinen bu peynir sağlıklı yağlar ve besinler içerdiği için diyet döneminde de rahatlıkla tercih edilebilir.

Hatay Peyniri Toptan Olarak Temin Ediliyor mu? Hatay Sürk Peyniri Fiyatı

Hatay peyniri toptan olarak temin ediliyor mu? Elbette ki bu peyniri yapmaya fırsatı olmayanlar ya da yapamayanlar peyniri hazır olarak satın alma şansı bulabilir. Özellikle toptan alındığında, fiyat açısından da daha ekonomik olacaktır. Toptan almak çoklu alım gerektirse dahi, bu peynir uzun süre dayanıklılık göstereceği için güvenle tercih edilebilecektir. Hatay sürk peyniri fiyatı genellikle 5’li olarak 20-30 TL aralığında değişiklik gösterebilir. Fiyat farkı ağırlıklı olarak gramaj sebebiyle değişiklik göstermektedir. Sürk peyniri Hatay yöresel lezzetler sitesinden temin edebilirsiniz.

Hatay Yaprak Peynir | Carra Peyniri Nedir?

Hatay peyniri denildiğinde akla gelen bir diğer peynir ise Hatay yaprak peynir. Bu peynire ilk baktığınızda yaprak büyüklüğünde ve ince olarak kesilmiş olduğunu görebilirsiniz. Carra peyniri nedir? Carra peyniri ağırlıklı olarak keçi sütünden elde edilen, içerisinde çörek otu barındıran ekşimik diyebileceğimiz bir peynir çeşididir.

Testi Peyniri Nedir? Antakya Carra Peyniri Nasıl Yapılır?

Testi peyniri nedir? Carra peyniri halk arasında testi peyniri olarak da bilinir. Çünkü eski dönemde bu peynir testilerin içerisinde tuzlanarak kullanılırmış. Peki Antakya Carra peyniri nasıl yapılır? Carra peyniri için malzemeler;

1 adet toprak testi ya da kavanoz,Taze çökelek ve ezme peyniri,Çörekotu, kekik,Tuz ve zeytinyağı

Yapılışı : Öncelikle çökelekler bir beze konularak suyundan tamamen arındırılması gereklidir. Hatay peyniri yapımı sırasında ezme ve çökelek peynirinin karıştırılması lazımdır. Karıştırma sonrasında kekik, tuz, zeytinyağı ve çörekotu eklenerek iyice harmanlanması gereklidir. Tuzun iyi yedirilmesi, peynirin lezzetini ve ömrünü arttıracaktır. Hiç boşluk kalmayacak şekilde testi ya da kavanoza peynir basılacaktır. 

Ağzı bezle kapatıldıktan sonra ters çevrilerek suyunu salması sağlanırz. Birkaç gün bekleme sonunda ağız kısmına tereyağı eritilerek dökülür. Üzeri hamurla sıvandıktan sonra bahçeye gömülür. Yaklaşık 6 ay sonunda çıkarılarak peynir tüketime hazır hale getirilir.

Carra Peyniri Nasıl Saklanır? Çömlek Peyniri Ne Kadar Süre Tazeliğini Korur?

Carra peyniri bekleme süresinden sonra alınarak, güneş almayan bir yerde saklanabilecektir. Güneş almayan, serin ve kuru yerde saklandığı takdirde 6 ay kadar tazeliğini koruyabildiği test edilmiştir.

Hatay Peyniri Künefe | Hatay Künefe Peyniri Özelliği

Hatay peyniri künefe için kullanılan bir çeşide de sahiptir. Künefe, farklı bir tada sahip olması sebebiyle ünü Hatay’ı aşmış, bütün Türkiye’ye ulaşmıştır. Şerbet, peynir ve kadayıfı buluşturan bu nefis lezzette özel bir peynir türü kullanılmaktadır. Sünme özelliği bulunan bu peynirin tuzlu olması tatlı-tuzlu dengesini ortadan kaldıracağı için tamamen tuzsuz formda üretilmesi gereklidir. Yani Hatay künefe peyniri tamamen tuzsuz olma özelliğine sahiptir.

Künefe Peyniri Hangi Peynirdir? Künefe Peyniri Nasıl Olur? 

Künefe peynirinin herhangi bir ismi bulunmuyor. Özel olarak üretilen bu peynir geçmişten günümüze Künefe peyniri olarak adlandırılmıştır. Künefe peyniri görünüm bakımından beyaz peynirine oldukça benzemektedir. Erimeye başladığında sünmeye başlayan bu peynir, tatlı tüketimi aşamasında lezzetinin yanı sıra kusursuz bir görünüm sunabilmektedir.

Künefe Peyniri Nasıl Yapılır?

Künefe peyniri nasıl yapılır? Künefe peyniri keçi yahut inek sütü kullanılarak yapılabilecektir. Özellikle keçi sütü tercih edildiğini söyleyebilmek mümkündür.  Künefe peynirinin mayalanacağı süt, mutlaka taze olmalıdır. Aksi halde istenilen lezzetin alınabilmesi söz konusu olamayacaktır. Künefe peyniri yapabilmek için öncelikle organik ürünler satan yerlerden peynir mayası temin edilmesi gereklidir. Peynir mayası temin ettikten sonra süt yoğurt mayalayacak şekilde kaynatılarak 35 dereceye kadar düşürülmelidir. 

Bu ısı yakalandığında Künefe peyniri mayası eklenerek, sütün kıvam alması sağlanmalıdır. Kıvam aldıktan sonra 2 saat burada bekletilerek, jölemsi bir kıvama ulaştırılır. Daha sonra çıkarılan peynir, tülbente sarılarak fazla suyunu salması sağlanır. Bu su protein ve kalsiyum kaynağı olduğu için çorbalarda ya da yemeklerde kullanımı önerilmektedir. Künefe Hatay peyniri suyunu saldıktan sonra yuvarlak şekil verilerek, saklama haline getirilmelidir.

Hatay Künefe Peyniri Nasıl Saklanır?

Hatay künefe peyniri, beyaz peynir ve diğer peynir türleri gibi buzdolabında saklanabilecektir. İstenirse buzluğa yerleştirilerek de ömrünün daha fazla uzatılabilmesi mümkün olabilecektir.

Künefe Peyniri Nereden Temin Edilir?

Hatay peyniri, birçok yerden kolayca temin edilebilecektir. Künefe tatlısı şu an tüm Türkiye’de sıklıkla yapılan bir tatlı türüdür. Bu nedenle peyniri de Hatay dışında hemen her ilde zincir marketlerde bulunabilecektir.

Bimde Künefe Peyniri Var mı? Künefe Peyniri A101 Mağazasında Bulunur mu?

Künefe tatlısı yapmak isteyenler Bimde künefe peyniri var mı? Künefe peyniri A101 de bulunur mu? Gibi sorulara yanıt arayabilir. BİM’de ya da A101’de direkt künefe peyniri bulabilmek oldukça zordur. Ancak bu marketlerde en az tuz içeriğine sahip peynir dil peyniridir. Bu yüzden dil peyniri alınarak da lezzetli bir Künefe tatlısı yapılabilecektir.

Künefe Peyniri Fiyat | Hatay Peyniri Fiyat

Hatay peyniri fiyatları değişiklik göstermektedir. Hatay peyniri fiyat bilgisi, gramaj ağırlıklarına göre farklılık gösterebilmektedir. Künefe peyniri fiyatı kilogram başına 40 ila 50 TL aralığındadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!