featured

e-Fatura nedir? Kimler İçin Zorunludur? e-Fatura Kayıt Sistemi Nasıl Çalışır? A’dan Z’ye e-Fatura Kullanma Klavuzu!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

e-Fatura hakkında önemli bilgiler öğrenmek ister misiniz? Dijital devrim yaratan Endüstri 4.0 teknolojileri ile birlikte muhasebe alanında pek çok yenilik karşımıza çıkıyor.

Dünyada 2000’li yıllarda dijital dönüşüm vizyonu çerçevesinde uygulanmaya başlanan e-Fatura uygulaması, Elektronik Fatura Kayıt Sistemi’nin geliştirilmesi itibarıyla Türkiye’de kullanılıyor. Peki, e-Fatura nedir, e-Fatura kimler için zorunlu? Cevaplar için yazımızı okuyabilirsiniz.

Türkiye’de e-Devlet projesi kapsamında başvuruların elektronik ortamda yapılmasıyla başlayan muhasebede dijitalleşme süreci, faturanın elektronik ortamda oluşturulmasıyla devam etti. e-Fatura uygulaması bazı mükelleflere zorunlu tutuluyor. Zorunluluk kapsamında olmayan mükellefler de e-Faturanın avantajlarından yararlanabilmek için sisteme geçiş yapmayı tercih ediyor.

e-Fatura Nedir?

e-Fatura, 397 Sıra No.lu VUK Genel Tebliği ile hayata geçirilmiştir ve 5 Mart 2010 tarihi itibarıyla uygulanmaya başlanmıştır. En basit şekilde faturaların internet ortamında gönderilip alınması olarak tanımlayabileceğimiz e-Fatura, elektronik belge olmakla birlikte kâğıt fatura ile aynı hukuki niteliği taşıyor.

Veri format ve standardı GİB tarafından belirlenen e-Fatura’da satıcı ve alıcı arasındaki iletim GİB üzerinden gerçekleştiriliyor. 509 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği doğrultusunda e-Fatura uygulaması kullanıcıları, satışını yaptıkları mal ve hizmetler için düzenledikleri faturaları e-Fatura olarak gönderip alabiliyor.

Uygulamaya kayıtlı olmayan mükelleflere mal teslimi ve hizmet ifası yapılması durumunda kâğıt formda fatura düzenleniyor. E-Fatura uygulamasına dâhil olan mükellefler belirli koşullar oluştuğunda istisna olarak kâğıt formda fatura düzenleyebiliyor. E-Faturada hangi bilgiler bulunur sorusunun yanıtı da kritik önem taşıyor. 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümleri kapsamında e-Faturada bulunması gereken bilgiler şunlar: Müşterinin adı soyadı, ticaret unvanı, vergi dairesi ve vergi kimlik numarası, malın veya işin türü, miktarı, fiyatı, vergi türü, oranı ve tutarı, teslim tarihi ve irsaliye numarası, karekod ya da barkod bilgileri.

1- e-Fatura Kimler İçin Zorunludur?

e-Fatura aynı zamanda e-Dönüşüm uygulamaları ile birçok avantaj sağlıyor. 509 Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile e-Fatura uygulaması kullanımına ilişkin düzenlemeler yapıldı. Bu nedenle e-Fatura kimlere zorunlu sorusunun yanıtı merak ediliyor. e-Fatura zorunluluğu olan mükellefler aşağıdaki gibi:

2020 veya müteakip hesap dönemleri brüt satış hasılatı 5 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler (1 Temmuz 2021)4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na ekli 1 ve 3 numaralı listedeki ürünleri üreten şirket sahipleri, internet reklamcılığı hizmet aracıları, internet ortamında ilan yayınlayan firmalar (1 Temmuz 2021 tarihine kadar) Belirtilen tarihten sonra faaliyete başlayanlar ilk 3 ay içinde sisteme geçmekle yükümlü tutuluyor.Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşme imzalayan sağlık hizmeti sunucuları ile medikal malzeme ve ilaç/etken madde temin eden tüm mükellefler (1 Temmuz 2021 tarihi itibarıyla) Belirtilen tarihten sonra Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşme imzalayanların kuruma fatura düzenlemeye başlamadan önce e-Fatura uygulamasına geçiş yapması gerekiyor.

e-Fatura, e-Fatura kullanan veya gönüllü e-Fatura uygulaması kullanmaya başlayan mükellefler arasında kesiliyor. Gelir İdaresinin yayınladığı tebliğlere göre ilgili şartları taşıyan firmalar e-Fatura’ya geçmekle yükümlü tutuluyor. e-Fatura ve e-Arşiv Fatura sistemine gönüllü olarak geçen firmaların, belirtilen limitleri aşmadığı taktirde e-Defter uygulamasına geçme zorunluluğu bulunmuyor.

e-Fatura’ya geçmek için gerçek kişilerin e-İmza almaları; tüzel kişilerin ise Kamu Sertifikasyon Merkezi’nden almaları gerekiyor. Mali mühür alan mükellefler https://portal.efatura.gov.tr/efaturabasvuru/ adresinden e-Fatura başvurusu yapabiliyor.

e-Fatura, kâğıt kullanımının önüne geçerek doğaya katkıda bulunmayı sağlıyor. İş süreçlerini hızlandırarak verimliliği artırıyor. Geriye dönük faturalara çok hızlı ulaşmak mümkün oluyor. e-Fatura, kağıt ve kargo masraflarını azaltarak maliyetin azalmasında da etkili olabiliyor.

e-Fatura ile şirketinizi geleceğe taşımak için daha fazla bilgiye ihtiyaç duyuyorsanız buraya tıklayabilirsiniz.

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!