featured

Mayalı Sodalı Poğaça Tarifi | Kahvaltılarınızı Şenlendirecek, Bayatlamayan Mayalı Sodalı Poğaça Tarifleri

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mayalı sodalı poğaça tarifi, son günlerde denenen ve çok beğenilen hamur işi tarifleri içerisinde yer alıyor.  Poğaça kahvaltılarımızın, 5 çaylarının olmazsa olmaz hamur işlerinden birisi. Poğaça özellikle yumuşak bir hamura sahip olduğunda ağızda dağılıyor ve bambaşka bir lezzet sunuyor. Üstelik yumuşak poğaça, sert poğaçaya göre daha hızlı bir şekilde bayatlıyor. Peki mayalı sodalı pastane poğaçası nasıl yapılır?

Mayalı Sodalı Poğaça Tarifi | Sodalı-Puf Poğaça

Nefis yemek tarifleri deftere en çok eklenen tarifler için yazımızı okuyabilirsiniz. Mayalı sodali poğaça tarifi yapmak sanılanın aksine bazı püf noktalara dikkat edildiğinde oldukça kolaydır. Mayalı bir şekilde poğaça yapmak isterseniz karşınıza birden fazla ölçü ve malzeme içeriğiyle yapılan poğaça tarifleri çıkacaktır. Ancak bu noktada en doğru ve en etkili tarifin tercih edilmesi gereklidir.

1- İnstant Mayalı Sodalı Poğaça Tarifi | Bayatlamayan Poğaça – Nefis Yemek Tarifleri

Kuru mayalı poğaça hamuru nasıl yapılır? Mayalı sodalı poğaça tarifi yapılışında instant maya kullanmak, poğaçada oluşabilecek maya kokusu olasılığını ortadan kaldırabilecektir. Sodalı puf poğaça- nefis yemek tarifleri için gerekli malzemeler ise şu şekilde;

1 şişe maden suyu,1 paket tek kullanımlık instant maya,3 yemek kaşığı şeker,2 su bardağı kadar süt,1 tatlı kaşığı tuz,1 yumurta akı,1 su bardağından bir parmak eksik sıvı yağı,Aldığı kadar un( Kulak memesi kıvamına ulaşana dek)

İçi için; peynir ve maydanoz karışımı

Yapılışı: Öncelikle mayalı sodalı poğaça tarifi için ılık sütü, 1 paket kuru mayayı ve şekerin tamamını bir kabın içerisine boşaltalım ve ağzını kapatalım. Yaklaşık 10 dakika kabarcık oluşturana dek bekleyelim. Sonrasında yumurta akı, soda, un, sıvı yağı ve tuzu ilave edelim. Bu noktada unu yavaş yavaş eklemeniz, poğaçanızın daha yumuşak olmasını sağlayacaktır.

Kulak memesi kıvamına ulaşan hamurun ağzını kapatarak, sıcak bir ortamda mayalamaya bırakın. Ortalama 30-45 dakika içerisinde hamurun yeterince mayalandığını görebilirsiniz. Mayalanma sonunda mandalina büyüklüğünde parçalar koparak içi kısımlarını açın ve harcınızdan ekleyin. Sonrasında kapatıp yağlanmış tepsiye dizin.

Tüm hamuru bu şekilde yaptıktan sonra yumurtanın sarısını fırça yardımıyla sürerek üzerlerine çörek otu ya da susam serpebilirsiniz. İşlem sonunca önceden ısıtılmış 185 derecelik fırında ortalama 25-35 dakika pişirerek mayalı sodalı poğaça tarifi hazır hale getirebilirsiniz.

2- Yaş Mayalı Sodalı Poğaça Tarifi | Sodalı Pamuk Poğaça

İnstant maya hakkında yeterli bilgi sahibi olmayan pek çok kişi yaş mayalı sodalı poğaça tarifi arayışına girebiliyor. Bu tarifi uygulamanız halinde yaş maya kullanımınız önerilmektedir. Sodalı puf poğaça nasıl yapılır sorusunun yanıtı olan bu tarif için gerekli olan malzemeler ise şu şekilde;

1 su bardağı ılık süt,1 su bardağından 2-3 parmak eksik sıvı yağı,1 su bardağı soda,2 çorba kaşığı şeker,1 tatlı kaşığı tuz,Aldığı kadar un

İçi İçin;

PeynirMaydanoz

Üzeri için;

1 yumurta sarısı

Yapılışı: Mayalı sodalı poğaça tarifi için öncelikli olarak şekeri, ılık sütü ve mayayı bir kabın içerisine alarak homojen bir kıvam alana dek karıştırın. Yaklaşık 5 dakika üzeri kapalı bir şekilde beklettikten sonra, kalan tüm malzemeleri içerisine ilave edin. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde ettikten sonra yaklaşık 30-45 dakika sıcak bir ortamda mayalandırın.

Mayalanma süreci sonrasında avuç içi büyüklüğünde bezeler alarak iç kısmına harçtan koyun ve bezeleri kapatın. Yağlanmış tepsiye koyduğunuz poğaçaların üzerine fırça yardımı ile yumurta sarısı sürün. Dilerseniz üzerlerine çörek otu ve susamda serpebilirsiniz. 180 derecelik ısıtılmış fırında yaklaşık 20-35 dakika pişirdikten sonra mayalı sodalı poğaça tarifi, tüketime hazır olacaktır. Bir diğer tarif bayatlamayan mayalı sodalı poğaça tarifi için tıklayınız. 

3- Poğaçaya Maden Suyu Neden Konur?

Poğaçaya maden suyu neden konur? Bayatlamayan sodalı poğaça, daha uzun süre lezzetini koruyabildiği için tercih edilen bir tariftir. Börek ya da poğaça gibi hamur işi türleri genellikle yumuşak olduğunda daha lezzetli ve keyifli şekilde tüketilmektedir. Ancak poğaçalar ilk gün her ne kadar yumuşak olsa da ertesi gün sertleşmeye başlayıp tazeliğini kaybetmektedir. Tazeliğini uzun süre koruyan ve yumuşacık formda poğaça tüketmek isteyenler ise mayalı sodalı poğaça tarifi tercih edebileceklerdir.

4- Mayalı Sodalı Poğaça Kaç Gün Dayanır?

Mayalı sodalı poğaça tarifi yapıldıktan sonra ortalama 3-4 gün taze bir şekilde tüketilebilecektir. Ancak oda ısısı koşullarında 3-4 günden daha fazla saklanabilmesi mümkün değildir. Hazırladığınız poğaçalarınızı taze ve yumuşak bir şekilde tüketmek isterseniz, bu durumda poğaçalarınızı buzluğuna kaldırarak yaklaşık 15 gün saklayabilirsiniz. Buzluğa kaldırdığınız poğaçaları, tüketmekten birkaç saat önce çıkarmanız ve çözüldükten sonra ısıtmanız yeterli olacaktır.

5- Mayalı Sodalı Poğaça Bayatlamaması İçin Nasıl Saklanır?  Mayalı Poğaça Ertesi Güne Nasıl Saklanır?

Mayalı sodalı poğaçanın bayatlamaması için hava almayan bir ortamda saklanması gereklidir. Poğaçaların hava alması sertleşmesine neden olacaktır. Bu nedenle mayalı hamur ile elde edilen tüm hamur işlerinin saklama kaplarına yerleştirilerek, ağzı hiç hava almayacak şekilde kapatılması önerilmektedir.

YouTube video

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!