featured

Stephan King Kimdir? Korku ve Gerilimin Ustası Büyük İsim Stephen King ve Unutulmaz Eserleri!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Stephan King kimdir, hayatı nasıl geçmiştir, eserleri nelerdir öğrenmeye hazır mısınız? Eserlerinin neredeyse tamamı film ya da dizi olarak uyarlanan Stephen King’i tanımayan veya duymayan yoktur. Korku, gerilim, doğaüstü kurgu, suç ve bilimkurgu türlerinde 60’dan fazla roman ve 200’ü aşkın öykü yazan, Amerikalı yazar ve senarist Stephen King’in eserleri dünya çapında 350 milyondan fazla satmıştır ve yazarın neredeyse tüm eserleri dilimize de çevrilmiştir.

YouTube video

Son yüzyılın en büyük fenomenlerinden biri olan Stephen King kimdir sorularınızı yanıtlayacağız. ülkemizde de oldukça fazla sayıda hayrana sahiptir, hatta adına fan kulüpler kurulmuştur. İşte, bu denli ünlü bir isim olan Stephen King kimdir? Ünlü romanları ve hikayeleri nelerdir? Adını unutulmazlar arasına sokan dizi ve filmler hangileridir?

Stephen King Kimdir? İşte Stephan King ve Hayatı

Stephan King kimdir sorusuna hemen bir yanıt verelim. 21 Eylül 1947 tarihinde, ABD – Portland Maine’de hayata gözlerini açan Stephen King henüz iki yaşındayken annesi ve babası boşanır. Oldukça zor bir çocukluk dönemi geçiren King, küçük yaşlarda babasına ait bir kitap sandığı bulur ve bu kitapları okuyarak daha küçük yaşlardan itibaren kendi yazım hayatına ilham olacak eserlerle tanışır.

Daha ilk gençlik yıllarında kendi hikayelerini yazmaya başlayan Stephen King, üniversiteden mezun olduktan sonra yazdığı hikayelerini dergilerde yayınlatmaya başlar ve böylece adı da yavaş yavaş duyulmaya başlar. Şimdi usta yazar Stephan King kimdir daha yakından inceleyeceğiz…

 1- Stephan King Kimdir? İlk Romanı ve Yakaladığı Başarı Nasıl Gelişmiştir?

Stephan King kimdir sorusunu daha yakından tanımak için soruyorsanız şöyle söylemeliyiz. 1971 yılında Main’de bulunan Hamden Koleji bünyesinde öğretmenlik yapmaya başlayan King, 1973 baharında “Carrie (Göz)” adını verdiği ve kendisi için dönüm noktası olan ilk romanını yayımlar. Bu ilk romanı ile oldukça ses getiren ve başarıya ulaşan usta yazar sırasıyla “Shining (Medyum)” ve “The Stand (Mahşer)” isimli romanlarını yazar ve bu sayede hatırı sayılır bir üne kavuşur.

Bu önemli romanlar ile hem sağlam bir kariyer hem de maddi olarak da iyi bir gelir elde eden büyük yazar, kendisini tamamen yazmaya verir. 1980 ve sonrasında “The Dead Zone (Çağrı)”, “Firestarter (Tepki)”, “Kujo”, “Pet Semetary (Hayvan Mezarlığı)”, “The Body (Ceset)”, “Sadist (Misery)”, “The Tommykonockers (Şeffaf)”, “Needful Things (Ruhlar Dükkanı)”, “Rose Madder (Çılgınlığın Ötesi)” gibi çok okunan eserlerini ardı ardına okuyucuyla buluşturur.

Kendi adı ile özdeşleşen ve efsane haline gelen “The Dark Tower (Kara Kule)” serisini ise 1982 ile 2004 yılları arasında kaleme alır.

2- Stephan King’in Film ve Dizi Olan Eserleri Nelerdir? 

Yazdığı eserler belki de Stephen King kadar sinema ve dizi olarak uyarlanan başka bir yazar yoktur. Yazarın kaleme aldığı kendi kitap ve hikayelerinden dizi ya da film haline getirilmiş 70 den fazla proje hayata geçmiştir.

İlk sinema uyarlaması olan Carrie (Göz) dışında, yönetmen koltuğunda Stanley Kubrick’in oturduğu “Shining” ,  1990 yapımı “Misery”,  Dünya sinema tarihine geçen 1994 yapımı “The Shawshank Redemption (Esaretin Bedeli)”, başrolünde Tom Hanks’in yer aldığı 1999 yapımı “Green Mile (Yeşil Yol)”, 2004 yapımı “Secret Window (Gizli Pencere)” gibi filmler ilk akla gelen yazarın eserlerinden uyarlanmış filmlerdir.

Yine usta yazarın eserlerinden uyarlanmış TV dizileri arasında ise akla ilk gelenler olarak, 2010 yılında yayınlanmaya başlanan “Haven”,  2011 yılında yayınlanmaya başlanan “Bag of Bones (Kemik Torbası)” ve 2013 yılında yayınlanmaya başlanan “Under the Dome (Kubbenin Altında)” sayılabilir.

A- Stephan King Kimdir? Stephan King’in Fantastik Eserleri Nelerdir?

Son derece üretken bir yazar olan Stephen King,  “Hayvan Mezarlığı”, “Kujo” , “Mahşer” ve “Sadist” gibi çok sayıda korku romanına imza atmış, “Kara Kule” ve “Ejderha’nın Gözü” gibi fantastik serileri ile de tanınmıştır.

3- Stephan King’in Sinematografik Eserleri Nelerdir? 

Yine “Esaretin Bedeli” ve “Yeşil Yol” gibi sinema dünyasının başyapıtları arasına giren filmlerinde hayat bulduğu kitapları yazan King, “sinematografik roman” tarzı çalışmaları ile benzersiz bir yazar olarak öne çıkar ve büyük saygı görür.

13 sayısına oldukça takıntılı olan usta yazar, kariyeri boyunca sayısız ödüle layık görülmüştür. Ülkemizde de en çok okunan yazarlar arasında yer alan Stephen King ismi, kitap ve film sektörü için adeta bir marka haline gelmiştir.

4- Bonus! Stephan King Hakkında Daha Detaylı Bilgi Edinmek İster misiniz?

YouTube video

Stephan King kimdir umarım öğrenmişsinizdir. Bu tarz kültür sanat içerikleri hoşunuza gidiyorsa, Stephan Zweig hakkında hazırladığımız içeriğe de bakmanızı öneririz… Bir sonraki içeriğimizde görüşmek üzere…

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!