featured

Biontech Kurucusu DR. Uğur Şahin, Bilim Kurulu Toplantısı’na Katıldı | Türkiye’ye 120 Milyon Doz Koronavirüs Aşısı Gelecek

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, tam kapanma sonrası ilk Bilim Kurulu toplantısının ardından kameralar karşısına geçti. Bakan Koca, toplantıya BionTech’in kurucu ortağı Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci’nin de katıldığını aktardı. Basın açıklamasına da telekonferans sistemi ile katılan Dr. Uğur Şahin, Türkiye’ye; haziran ayında 30 milyon, eylül ayının sonuna kadar ise 120 milyon doz aşı göndereceklerini söyledi. Fahrettin Koca ise “Haziran ayındaki 30 milyon aşıyla birlikte tedarikte sorun yaşanmazsa 20 yaşa kadar inmek istiyoruz” diyerek düşüncelerini aktardı.

Dr. Uğur Şahin: Temmuz, Ağustos ve Eylül Ayında 120 Milyon Dozu Tamamlamak İstiyoruz

Bilim Kurulu toplantısında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, BionTech aşısı ile ilgili olarak görüşmelere başlandığını ilk zamandan itibaren bilgiler verdi. Ve gelinen noktada BionTech ile toplamda 120 milyon dozluk anlaşma yapıldığını belirtti. Dr. Uğur Şahin ise konu hakkında şu açıklamayı yaptı:

“Burada konuşma imkanımız olduğu için çok mutluyum. Sayın Bakan’ın anlattığı gibi aralıktan beri Türkiye’ye bizim uyguladığımız aşıyı nasıl getirebiliriz diye konuşuyoruz. Aralıkta ilk defa 1,5 milyonu konuştuk ve Sayın Bakan, sağ olsun her 2-3 haftada bir istediği dozları yükseltti. Bugün tamamı 120 milyon doz olarak imza attık. Çok mutluyum. Çünkü Türkiye altıncı ayın sonuna kadar 30 milyon doz getirmek istiyoruz. Temmuz, ağustos ve eylül ayında 120 milyon dozu tamamlamak istiyoruz. Allah’ın izniyle biz de aşıları Türkiye’ye getireceğiz.”

“BionTech Aşısı Mutasyonlara Karşı Güzel Etki Gösteriyor”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, BionTech aşısının mutasyonlar üzerindeki etkisine değindi ve Dr. Uğur Şahin’in aşılama hakkındaki görüşüne başvurdu. Şahin ise görüşlerini şu sözlerle dile getirdi:

“Bugüne kadar aşıyı 30’dan fazla virüs varyantlarına deneyledik. Bizim aşımız, mutasyonlara karşı güzel etki gösteriyor. Kent ve Afrika mutasyonlarına karşı iyi kontrol yapıyor ve şimdi yine bu hafta içinde Hindistan mutasyonunu da deneyden geçirdik ve bu varyanta karşı da bizim aşımız yüzde 25’le 30 oranında etki gösteriyor ve yüzde 70-75 oranında enfeksiyon korumasını bekliyoruz. Ama gelecek haftalarda daha fazla bilgi vereceğiz. Enfeksiyon geçirmiş olan kişilerde gördüğümüze göre ilk dozdan sonra yüksek antikor oluyor ve bu yüksek antikorlar sanki iki aşı yapılmış kişiler gibi aynı oranda oluyor. Düşünüyoruz ki hastalığı geçirmiş olan kişiler için, hastalığı geçirdikten 3 ay sonra bir doz yeterli olabilir. Üçüncü doz en erken 6 ay sonra ama ikinci dozun ardından 9 ay sonra versek yeter. Türkiye’deki aşı kampanyasında en çok kişi altıncı, yedinci, sekizinci ayda aşı olacağı için 2022’de üçüncü aşı yeterli olur.”

Bakan Koca: Yerli Aşının Acil Kullanım Onayı Eylül Ayında Alınabilir

Sağlık Bakanı Koca, gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Yerli aşı geliştirme süreci ile ilgili olarak Koca, şu bilgileri verdi:

“Yerli aşıda Faz-2 kısmının gönüllüler çalışması bitti. Faz-3 çalışmalarına da haziranın başında başlayabileceğimizi düşünüyorum. Bunun dışında 3 aşımız daha var. Bu aşılardan iki tanesi inaktif, bir tanesi VLP aşısı. Orada da Faz-1 safhasındalar. Önümüzdeki 2 veya 3 hafta içerisinde Faz-1 çalışmasının sonuçları görülerek eğer başarılı olursa Faz-2’ye geçme durumu peyderpey başlamış olur”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!