featured

Spor Tahkim Mahkemesi CAS Nedir | CAS Görevleri Nelerdir? CAS Yapısı ve İşleyişi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Spor tahkim mahkemesi CAS nedir? Futbol ve spor ile ilgili olanların bir şekilde duydukları CAS, merak edilen kurumlar arasında yer alıyor. Uluslararası alanda spor hukuku ile ilgili anlaşmazlıkların çözmek amacıyla kurulan CAS nedir? CAS Mahkemeleri hangi şehirlerde bulunur? İşte, merak edilen tüm yönleriyle Spor Tahkim Mahkemesi CAS nedir sorusunun yanıtı…

Spor Tahkim Mahkemesi (CAS) Nedir?

Tarihin en hızlı 10 futbolcusu hakkında bilgi almak için tıklayınız. Spor Tahkim Mahkemesi nedir? CAS (Court of Arbitration for Sport) spor hukuku ile alakalı anlaşmazlıkları ve hukuki sorunları çözmek amacıyla kurulmuş olan, uluslararası spor tahkim mahkemesidir. İlk olarak 1984 yılında faaliyetlerine başlamıştır.

Spor Tahkim Mahkemesinin yani CAS’ın, ana merkezi İsviçre’nin Lozan kentinde bulunur. Ana merkezin bulunduğu İsviçre Lozan dışında, Amerika Birleşik Devletleri New York ve Avustralya Sidney şehirlerinde de CAS mahkemeleri yer almaktadır. Ayrıca olimpiyatlara ev sahipliği yapacak şehirlerde de geçici olarak mahkemeler kurulur.

Uluslararası Spor Tahkim Konseyi ( ICAS ) Nedir? Spor Tahkim Mahkemesi Kaç Fonksiyonu Vardır?

Uluslararası Spor Tahkim Kurulu kısaltması nedir? Bu kurulun kısaltması yukarıda da belirttiğimiz gibi CAS olarak bilinir. Spor tahkim yargılamasında sportif uyuşmazlıkların çözümü için iki yetkili organ oluşturulmuştur.

Bunlar ise Spor Tahkim Mahkemesi (CAS) ve Spor Tahkim Konseyi (ICAS)’dir. Spor Tahkim Konseyi ICAS bu anlamda spor tahkiminin en üst mercii özelliğini sahip olup Spor Tahkim Mahkemesi CAS in bağımsızlığını sağlamak amacıyla mahkemenin idari ve mali işlerini de yürütür.

CAS’ın Yargılama Yetkisi | CAS Görevleri

CAS görevleri nelerdir? Spor endüstrisi dinamik yapısı ile her geçen gün büyüyen ve gelişen bir alandır. Sporun rekabetçi yapısından da kaynaklı sportif uyuşmazlıkların çözümünde ise tahkim önemli bir rol oynar. Spor Tahkim Mahkemesi de sportif alandaki uyuşmazlıkların, konusunun uzmanı olan kişiler tarafından daha hızlı ve daha şeffaf olarak çözümünü içerir.

Spor Tahkim Mahkemesi CAS nedir? Bu kurum kökenleri itibariyle Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından kurulmuş olsa da bu tahkim kuruluşunun faaliyet alanı yalnızca olimpik sporlarla sınırlı değildir. Spor Tahkim Mahkemesi yani CAS  her tür sportif uyuşmazlıkların tahkim yolu ile çözümü için hizmet sunan bir tahkim kurumudur.

Bağımsız bir yapıya sahip bulunan CAS mahkemesi, iki dereceli bir yapıdan oluşmuştur. Bu kapsamda CAS’ın

İlk Derece Tahkim Dairesi,Temyiz Tahkim Dairesi olmak üzere 2 ana dairesi bulunur. İlk Derece Tahkim Dairesi, hakem heyetleri yoluyla önüne gelen ilk derece uyuşmazlıkları inceler. Temyiz Tahkim Dairesi ise ülke federasyonları ve sportif kurumlarca disiplin uyuşmazlıkları noktasında verilen kararları, temyiz mercii olarak inceler ve karara bağlar. 

Yani Spor Tahkim Mahkemesi CAS nedir sorusuna,

Sportif uyuşmazlıkların ilk ve tek yetkili mercii olarak çözümü ve karara bağlanması,Spor federasyonlarınca alınan disiplin cezalarıyla ilgili temyiz incelemesini yapması,Uyuşmazlıkların arabuluculuk yöntemi ile dostane bir şekilde çözümünü sağlaması,Spor alanına ilişkin hukuki konularda tavsiye niteliğinde görüş bildirmesi,Uluslararası spor müsabakaları ve olimpiyat oyunları esnasında ortaya çıkabilecek uyuşmazlıkları kısa sürede neticeye kavuşturulması gibi ana görevlerinin var olduğu yanıtı verilebilir.

Türkiye’de Spor Tahkim Mahkemesi | CAS Hakem Listesi Nasıl Oluşturulur?  

Türkiye’de spor tahkim mahkemesi CAS yapısı ve işleyişi oldukça merak edilmektedir. Spor Tahkim Mahkemesi bünyesinde görev yapacak hakemler ise, tahkim ve spor hukuku alanlarında uzman olan ve Spor Tahkim Mahkemesi tarafından kullanılan resmi diller olan İngilizce ve Fransızcadan birini çok iyi derecede bilen kişiler arasından seçilir. CAS hakem listesinin dört yılda bir yenilenmesi gerekir ve bu yenileme görevi ise ICAS’a (Spor Tahkim Komisyonu) aittir.

CAS’ın Tahkim Yargılaması ve Temyiz Tahkim Yargılaması İçin Gerekli Olan Koşullar Nelerdir?

Spor Tahkim mahkemesi CAS nedir? CAS tahkiminde yargılama dili İngilizce ya da Fransızca olarak uygulanmakla birlikte, tarafların anlaşması ve hakem heyetinin de onayı ile bu diller dışında başka bir dille tahkim yargılamasının yapılması da mümkündür. CAS tahkiminde tarafların temsili noktasında herhangi bir sınırlama bulunmaz. CAS tahkimine başvuran tarafların yargılamaya bizzat katılımları zorunlu değildir, seçtikleri kişilerce temsil edilebilmeleri mümkündür. Temsilcilerin avukat olma zorunluluğu da yoktur.

CAS davası yargılamasına başvuru yapılabilmesi için iki ana koşul gereklidir. Bu koşullar ise şunlardır;

Ortada sportif bir uyuşmazlık olması gerekir,CAS yetkisinin taraflar tarafından tanındığına ilişkin geçerli bir tahkim anlaşması bulunması gerekir. 

CAS Temyiz Tahkim Yargılamasına başvuru şartları ise şunlardan ibarettir;

Sportif kurum, federasyon veya yapıların statülerinde, tüzüklerinde ya da talimatlarında tahkim şartı yer alması gerekir,Sportif kurum, federasyon ya da yapılarca alınmış temyizi mümkün bir karar olması gerekir,Sportif kurum, federasyon ya da yapının tüzüklerinde ve talimatlarında öngörülen iç başvuru yollarının tüketilmiş olması gerekir. Bu hallerin varlığı durumunda temyiz incelemesi için CAS’a başvurulabilir.

YouTube video

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!