featured

Hakimler ve Savcılar Kurulu Üyeleri Belirlendi… İşte Meclis Tarafından Seçilen 7 Yeni Üye ve Aldıkları Oy Sayısı…

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hakimler ve savcılar kurulu üyeleri kimdir? Uzun zamandır gündemde olan ve partilerin anlaşması ile sonuçlanan, Hakim ve Savcılar Kurulu’na yani HSK’ya Meclis tarafından atanacak üyeler Meclis Genel Kurulunda yapılan seçimle belirlendi. Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda yapılan oylama ile HSK’ya atanacak 7 üye belli oldu.

İşte Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun Yeni Üyeleri

Yeni HSK üyeleri kimler? Konu ile ilgili HSK kararnamesi yayınlandı yazımıza göz atabilirsiniz. TBMM Genel Kurulunda, yapılan seçim sonucu Hakimler ve Savcılar Kurulu üyeleri 4 yıllık süre için seçilmiş oldu. Meclis Başkanvekili Celal Adan başkanlığında toplanan TBMM Genel Kurulunda, Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu tarafından Hakimler ve Savcılar Kuruluna seçilecek üye sayısının (7) üç katı olarak belirlenen toplam 21 aday arasında gizli oylama gerçekleştirildi ve 7 üye belirlendi.

Gerçekleştirilen birinci oylamada seçilen 7 yeni üye, Meclis üye tam sayısının üçte iki çoğunluğunu aldılar ve yeni HSK üyeleri olarak seçildiler. Oylama neticesinde Ömür Topaç,  Sinan Esen, Ergün Şahin, Aysel Demirel, Cumhur Şahin, Bilal Temel ve Hamit Kocabey Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun yeni üyeleri oldular. Yeni seçilen bu üyeler 4 yıl boyunca görev yapacaklar.

Adaylar ve Birinci Turda Aldıkları Oy Sayıları

TBMM Genel Kurulunda, HSK’da boşalacak 7 üyelik için seçim gerçekleştirildi. HSK üyeliği seçiminin, gizli yapılan birinci tur oylamasına toplam 471 milletvekili katıldı. Milletvekillerinin kabinlere girerek oy kullanmaları ve Tasnif Komisyonunun oy pusulası sayımı işlemleri ise yaklaşık olarak 2 saat sürdü.

TBMM Genel Kurulunda yapılan oylama sonucu, Hakimler ve Savcılar kurulu üyeleri adaylarının aldıkları oy sayıları ise şu şekilde tespit edildi;

Yargıtay üyeleri arasından, HSK’ya seçilecek birinci üyelik için aday listesi ve aldıkları oylar;  Ergün Şahin 460 oy, Ahmet Kar 4 oy, Faruk Şener 2 oy.Yargıtay üyeleri arasından, HSK’ya seçilecek ikinci üyelik için aday listesi ve aldıkları oylar; Ömür Topaç 460 oy, Zeynep Şahin 3 oy, Nevzat Özsoy 2 oy.Yargıtay üyeleri arasından, HSK’ya seçilecek üçüncü üyelik için aday listesi ve aldıkları oylar;  Sinan Esen 459 oy, Mehmet Reşat Koparan 3 oy, Sevinç Türközmen 2 oy.Danıştay üyeleri arasından, HSK’ya seçilecek üyelik için aday listesi ve aldıkları oylar; Aysel Demirel 458 oy, Lütfiye Akbulut 4 oy, Musa Heybet 4 oy.Öğretim üyeleri arasından, HSK’ya seçilecek üyelik için aday listesi ve aldıkları oylar; Cumhur Şahin 460 oy, Müslüm Akıncı 4 oy, Mehmet Altunkaya 2 oy.Avukatlar arasından, HSK’ya seçilecek üyelik için aday listesi ve aldıkları oylar; Bilal Temel 460 oy, Önder Ataseven 3 oy, Alaaddin Varol 1 oy.Öğretim üyeleri ile avukatlar arasından, HSK’ya seçilecek üyelik için aday listesi ve aldıkları oylar; Hamit Kocabey 437 oy, Arzu Sonsuz 25 oy, Ali Aydın Akpınar 2 oy.

Boş oy kullanılmayan bu seçimde, 11 oy ise geçersiz sayıldı. Yapılan seçime ve alınan oylara göre, birinci tur oylamada Anayasa’da aranan Meclis üye tam sayısının üçte iki çoğunluğunun (400) üzerinde oy sayısına ulaşan Ömür Topaç, Ergün Şahin, Sinan Esen, Aysel Demirel,  Bilal Temel, Cumhur Şahin ve Hamit Kocabey, Hakimler ve Savcılar Kurulu üyeleri olarak seçildiler.

 Adalet Bakanı Addulhamit Gül’den Teşekkür Mesajı

Hakimler ve Savcılar Kurulu üyeleri belirlendikten sonra Abdullah Gül’den bir mesaj geldi. Adalet Bakanı olan Abdulhamit Gül, Meclis Genel Kurulunda gerçekleştirilen seçimin ardından Twitter hesabından bir açıklama yaptı ve teşekkür mesajı açıkladı:

Bakan Gül açıklamasında, “Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun TBMM kontenjanına ayrılan üyeleri, demokrasi ve uzlaşma zemininde, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı temelinde belirlendi. Bu olumlu tabloya emek ve katkı sunan tüm siyasi partilere ve milletvekillerimize teşekkür ediyorum”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!