featured

Bebeklerde Görülen Altıncı Hastalık Nedir | Altıncı Hastalık Belirtileri Nelerdir? Altıncı Hastalık Nasıl İyileşir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Altıncı hastalık nedir? Bebeklerde sık sık karşılaşılan altıncı hastalık, ebeveynlerin gereksiz yere tedirgin olmasına neden olabiliyor. Roseola İnfantum adlı virüsün neden olduğu bu hastalık çoğunlukla, 6 ay ila 24 aylık bebeklerde sıkça karşımıza çıkar. Büyük çocuklarda ve yetişkinlerde görülme olasılığı oldukça düşüktür. Peki altıncı hastalık nedir ve altıncı hastalık nasıl iyileşir? İşte konu ile ilgili tüm merak ettiğiniz soruların yanıtları…

Altıncı Hastalık Nedir? Altıncı Hastalık Ne Demek?

Altıncı hastalık ne demek sorusuna yukarıda belirttiğimiz gibi Roseola İnfantum adlı virüsün sebep olduğunu söyleyebiliriz. Herpes Simplex ailesinin bir üyesi olan bu virüs, çoğunlukla yılın belirli aylarında ortaya çıkar. İlkbahar ve yaz ayları hastalığın en sık görüldüğü dönemdir. Belirtileri hafif olarak seyreden ve çocukların sağlığını önemli ölçüde tehdit etmeyen bu hastalık belirli bir süre sonrasında tamamen vücuttan atılabilecektir. Aylara göre bebek boy kilo değişimi hakkında bilgi almak için yazımızı okuyabilirsiniz. 

1- Altıncı Hastalık Belirtileri Nelerdir? 6. Hastalık Huysuzluk Yapar mı?

Altıncı hastalık nedir konusunda genel bilgileri verdikten sonra, belirtilerin neler olduğuna değinmekte fayda var. Altıncı hastalığın en tipik semptomu kırmızı döküntülerin varlığıdır. Ebeveynler bebeklerin yüz çevresi ve vücudunda belli-belirsiz kırmızı döküntüler fark edecektir. Diğer altıncı hastalık belirtileri ise şunlardır;

Öksürük,Ateş,Boğaz ağrısı,Burun akıntısı,Boyundaki lenf düğümlerinde şişkinlik,Cilt döküntüleri,Hafif ishal,İştahsızlık,Göz kapaklarında şişkinlik şeklindedir.

Yukarıdaki belirtilerin hemen hepsi bebeklerde görülmeyebilir. Var olan bu belirtiler bebeklerin aşırı huysuzlaşmasına sebep olur. Altıncı hastalığın getirdiği bu huysuzluk, bebeklerin uykuya dalamamasına ve normalden daha az uyku uyumasına neden olabilecektir.

2- 6. Hastalık Döküntüsü Kaç Gün Sürer? 6 Hastalık Banyo Yaptırılır mı?

6 gün hastalığı ne kadar sürer? Bebeği altıncı hastalığa yakalamış pek çok ebeveyn, bebeğinin huzursuzluğu karşısında oldukça çaresiz kalabilecektir. Ancak altıncı hastalık çok kısa sürede atlatılabilecek bir hastalıktır. Genel olarak döküntülerin 3. Günün sonrasında tamamen kaybolması beklenir. Bunun dışında ateş, burun akıntısı ve boğaz ağrısı gibi belirtilerin tamamen yok olması için 6-7 güne ihtiyaç vardır. Altıncı hastalık geçiren bebeklere banyo yaptırmakta hiçbir sakınca yoktur. Özellikle yüksek ateş yaşayan bebeklere ılık su ile duş aldırmak, ateşini düşürme konusunda etkili bir çözüm olabilir. Altıncı hastalıkta bir hafta sonunda hastalık ortadan kalkmamış, ateş ve diğer belirtiler halen devam ediyorsa mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.

3- 6. Hastalık El Ayak Hastalığı Ne Zaman Sona Erer?

Altıncı hastalık nedir? Altıncı hastalıkta döküntüler elde ve ayakta daha sık bir şekilde görüldüğü için hastalık, halk arasında el-ayak hastalığı olarak da bilinir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi el- ayak hastalığı 1 hafta sonunda geçmiş olmalıdır. Semptomların devam etmesi, komplikasyon riskini düşündüreceği için mutlaka doktor muayenesine gidilmelidir.

4- Altıncı Hastalık Nasıl Bulaşır? 6 Hastalık Nereden Bulaşır?

Altıncı hastalık nedir? Altıncı hastalık bulaşıcı bir hastalıktır. Özellikle bebeklerde yayılma olasılığı oldukça fazladır. Peki altıncı hastalık nasıl bulaşır? Altıncı hastalık kreş ortamı gibi bebek ve çocukların fazla bulunduğu ortamlarda yayılabilir. Hastalık suçiçeği gibi tensel temas, salgılar ve solunum yoluyla bulaştığı için, hastalığın bulunduğu çocukların ortamda yer almaması gereklidir. Hastalığın en önemli noktası ise döküntüler başlamadan bulaşıcılığın söz konusu olmasıdır. Hastalığı yapan virüsü vücudunda barındıran bir çocuk, hastalığın bitişine dek bulaştırabilir. Hastalık bulaştıktan 1 ya da 2 hafta sonrasında semptomlarını göstermeye başlayacaktır.

5- 6. Hastalık Yetişkinlere Bulaşır mı?

Altıncı hastalık nedir? Bu hastalığın yetişkinlere bulaşma olasılığı çok çok düşüktür. Ancak nadiren de olsa büyük çocuklara ve yetişkinlere yayıldığı gözlenmiştir.

6- Altıncı Hastalık Tedavisi Nasıldır? 6. Hastalık Reçete Edilen İlaçlar Neler?

Altıncı hastalık bağışıklık sistemini oldukça yoran bir rahatsızlık olarak öne çıkmaktadır. Bu nedenle henüz bağışıklık sistemi yeterli gelişmemiş, bebekler virüse karşı antikor üretmekte yetersiz kalabilir. Buda hastalığın semptomlarının şiddetlenmesine ve tablonun kötüleşmesi ile sonuçlanabilir.

Ebeveynlerin bebeklerinde bir ya da birden fazla semptomu görmesi durumunda, ilk olarak doktor muayenesine gitmesi gerekecektir. Hastalık ağırlıklı olarak iyi huylu seyrettiği için tedavisinin hızlı ve başarılı geçtiği söylenebilir. Tedavide antibiyotik kullanımı yerine, semptomlara yönelik ilaç kullanımı önerilir. Hastalıkta amaç belirtileri kontrol altına alabilmektir. 6. Hastalık reçete edilen ilaçlar arasında çoğunlukla ateş düşürücüler yer alır. Günde 2 defa içirilmesi önerilen ateş düşürücüler, yüksek ateş problemini ortadan kaldıracaktır.

7- 6. Hastalık Geçirenler Bebeği İçin Neler Yapıyor?

Altıncı hastalık nedir? Bebeği 6. hastalık geçirenler, bakım yönünden oldukça titiz bir yaklaşım sergilemelidir. Altıncı hastalıkta yatak istirahati büyük önem taşımaktadır. Yine bol sıvı alımı virüsün hızlı bir şekilde vücuttan atılmasını sağlayacaktır. 6. Hastalık geçiren bebeklerin anneleri, bebekleri emiyorsa sık sık emzirerek bağışıklık sistemini güçlendirmelidir. Buhar makinesi kullanmak ortamın nemli kalmasını sağlar ve öksürük ya da balgam problemini ortadan kaldırır.

Yüksek ateşi düşürmek için günlük duş aldırılabilir. Döküntüler için yapılabilecek herhangi bir şey yoktur. Hastalığın ortadan kaldırılması ile döküntülerde yok olacaktır. Çalışan annelerin ya da çocuğunu kreşte bırakmak durumunda kalan annelerin, çocukları için ayrı özel eşyalar temin etmesi önerilebilir. Çocukların özel eşyaları birlikte kullanması, bulaşma riskini attırır. Yaşam alanların hijyenik tutulması, virüsün ortamda üremesini ve bebeklere bulaşmasını önleyebilir. Çocuğunuzun sıvı ihtiyacı ne kadar sorusuna yanıt bulabilmek için bu yazıyı okuyabilirsiniz. 

YouTube video

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!