featured

Birbirinden Ünlü 20 Yemek ve Ait Oldukları Ülkeler

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uluslararası mutfaklar ve sundukları lezzetler, her zaman dünyanın en merak edilen konuları arasında yer alır. Ülkemizin mutfağı da bu açıdan oldukça zengindir. Döner, Kebap, Köfte, Sarma ve Dolma gibi lezzetleri dünyaya sunan mutfağımız yanında, bu yazımızda sizlere tüm dünyaca meşhur uluslararası 20 yemeği ve ait oldukları ülkeleri tanıtacağız… İşte, en sevilen 20 dünya lezzeti…

1 – Pizza Margherita (İtalya Mutfağı)

YouTube video

Margarita pizza ya da İtalyanca Pizza Margherita, domates, mozarella ve fesleğenin ana malzeme olarak kullanıldığı, zeytinyağı ve tuz eklenen Napoli pizzasıdır.

Bu pizzanın kökeninin ise 1889 yılına uzandığı, dönemin ünlü pizza ustası Raddaele Esposito’nun bu pizzayı, İtalya Kraliçesi şerefine ilk olarak yaptığı kabul edilir. Bu anlamda Pizza Margherita’da bulunan domates kırmızı rengiyle, mozarella beyaz rengiyle ve de fesleğen yeşil rengiyle İtalyan bayrağını simgeler.

2 – Ramen (Japonya Mutfağı)

https://www.youtube.com/watch?v=L7Li6kb7sU8

Ramen, Japon mutfağının dünyaya armağan ettiği ve çorba içinde sunulan eriştelerden oluşan bir lezzettir. Genellikle çorba et suyu ile yapılırken, dilimlenmiş et, kurutulmuş deniz yosunu, mısır, yeşil soğan ve kamaboko tarzı üst malzemeleri ile birlikte servis edilir.

Ramen, Japonya’da yöresine göre geniş bir çeşitlilik gösterir. Bu önemli lezzetin yöreye göre değişmeyen iki ana unsuru ise erişte ve çorbadır.

3 – Risotto Alla Milanese (İtalya Mutfağı)

YouTube video

İtalyan mutfağının en bilinen lezzetlerinden biri olan Risotto, et, tavuk ya da sebze suyunda pişirilen ve krema kıvamına getirilen bir çeşit pirinç pilavıdır. İtalyan mutfağının en önemli yemekleri arasında olan ve tüm dünyaca tanınan Risotto, İtalyanların pirinç tüketiminde en yaygın kullandıkları yöntemdir. Risotto yemeğinin adı ise İtalyanca da pirinç manasına gelen riso kökeninden gelir.

4 – Ceviche (Peru Mutfağı)

YouTube video

Ceviche , Peru kökenli bir Güney Amerika yemeğidir ve deniz ürünlerinden oluşur. Genel olarak taze narenciye suları ile kürlenen taze çiğ balıklar kullanılarak yapılır. Bu yemek acı biber, tuz ve kişniş tarzı baharatlarla lezzetlendirilir. Bu ünlü Peru yemeği başta Güney Amerika olmak üzere dünya çapında çok beğenilir ve soğuk olarak servis edilir.

5 – Barbekü Kaburga (Amerika Mutfağı)

YouTube video

Amerika mutfağının tüm dünyaya sunduğu önemli lezzetlerden biri olan Barbekü Kaburga, barbekü sosla hazırlanan ve kaburga eti kullanılan oldukça lezzetli bir et yemeğidir. Özellikle Kansas City Barbekü sos ile lezzetlendirilerek, mangal ateşinde pişirilen Barbekü Kaburga, dünya çapında beğenilen başlıca damak tatlarından biridir.

6 – Haçapuri (Gürcistan Mutfağı)

YouTube video

Haçapuri, Gürcistan mutfağının geleneksel yemeği olarak ünlenen bir çeşit peynir içli pidedir. Denizciler tarafından icat edildiği düşünülen ve genellikle kayık şeklinde yapılan ve üzerine de yumurta sarısı bulunan bu pide de ki malzemelerin ve yapılışının denizi, güneşi ve kayığı temsil ettiği kabul edilir. Eski Sovyet ülkeleri ve İsrail başta olmak üzere tüm dünyaca meşhur bir lezzettir.  

7 – Tavuk Tandoori (Hindistan Mutfağı)

YouTube video

Tandır tavuğu olarak da bilinen Tavuk Tandoori, yoğurt ve baharatlarla marine edilerek lezzetlendirilen bir tavuk yemeğidir. Hint mutfağına ait olan bu popüler lezzette, tavuklar yoğurt ve baharat (acı biber, kırmızı biber tozu, zerdeçal gibi) karışımı olan bir tandır sosunda marine edilir. Marine edilen tavuk parçaları şişe takılarak odun ateşi ile ısıtılan tandır fırınında yüksek ısıda pişirilir.

8 – Lasagne Alla Bolognese (İtalya Mutfağı)

YouTube video

Klasik hali Lasagne alla Bolognese olarak bilinen Lazanya, domates sosu ya da beşamel sos, peynir ve ragu (et sosu) kullanılarak yapılan bir İtalyan yemeğidir.

Lazanya kelimesi,  önceleri pişirme kabının adı olarak bilinse de, günümüzde yemeğin adı haline gelmiştir. Lazanya çeşitlerinde ricotta ve mozzarella gibi farklı tür İtalyan peynirleri kullanılabilirken, klasik olan “Lasagne alla Bolognese” yalnızca Parmesan peyniri ile yapılır.  

9 – Fajita (Meksika Mutfağı)

YouTube video

Fajita, Meksika mutfağına ait olan ve tüm dünya üzerinde popüler hale gelen nefis bir et yemeğidir. Bu ünlü yemek parmak şeklinde doğranmış et (tavuk ya da kırmızı et) ve sebzelerin (çeşitli renklerde biberler gibi) yüksek sıcaklıkta pişirilmesi ve de salsa ya da guacamole gibi soslarla birlikte servis edilmesi ile oluşur. Genellikle tortilla ile ikram edilir.

10 – Gulaş (Macaristan Mutfağı)

YouTube video

Macaristan’ın geleneksel yemekleri arasında ünlenen Gulaş, genellikle dana eti, kırmızı biber ve soğan kullanılarak yapılır. Bir haşlama yemeği olan Gulaş, Macarcada sığır güden kişi ya da çoban anlamına gelir. Klasik bir tencere yemeği olan gulaşa tamamlayıcı olarak, patates, sarımsak, domates kimyon ve yeşil biber de isteğe bağlı olarak konulur.

11 – Satay (Endonezya Mutfağı)

YouTube video

Endonezya mutfağına ait olan ve oldukça ünlü bir yemek olan Satay, en başta tavuk olmak üzere her türden et ya da tofunun, Asya baharatları ile lezzetlendirilen Satay sos ile kaplanarak şişlere geçirilerek pişirilmesinden oluşur.

12 – Falafel (İsrail Mutfağı)

YouTube video

Tamiya olarak da bilinen Falafel, humus gibi günümüzde tüm Ortadoğu’ya mal olmuş, İsrail mutfağı kaynaklı bir yemektir. Falafel, nohut köftesi ya da bakla ezmesinin farklı baharatlarla lezzetlendirilerek yağda kızartılması ile yapılır.

13 – Tempura (Japonya Mutfağı)

YouTube video

Tempura, parçalar halinde kesilen ve derin yağda kızartılan deniz ürünleri veya sebzelerden yapılan bir Japon yemeğidir. Kızartılacak malzeme önce kızartma hamuruna batırılır ve sonra da genellikle susam yağında kızartılarak, tempura sosu ile servis edilir.

14 – Fondü (İsviçre Mutfağı)

YouTube video

Fondü, İsviçre mutfağına ait olduğu kabul edilmekle beraber Fransa ve İtalya’ya da özgü olan ve eritilmiş peynirle yapılan bir yiyecektir. Tencere içinde eritilen peynirin, uzun çatallara takılı ekmekler yardımıyla yenilmesine dayanan Fondü, günümüzde peynir dışında tencerede sıcak olarak eritilen diğer malzemelerden de (çikolata gibi) yapılmaktadır.

15 – Beef Stroganoff (Rusya Mutfağı)

YouTube video

Beef Stroganoff ya da diğer bir ifade ile Boeuf Stroganoff, et soteden yapılan ünlü bir Rus yemeğidir. İnce şeritler halinde kesilen et, soğan, sarımsak ve mantar ile karıştırılır. Muskat rendesi, hardal, su, tuz ve karabiber ilave edilir. Beef Stroganoff’un yapılışı ve kökeni  19. yüzyıla dek dayanır.

16 – Ratatouille (Fransa Mutfağı)

https://www.youtube.com/watch?v=ntS7vkUhNgw

Son derece popüler olan bir sebze yemeği olan Ratatouille, Fransa mutfağının geleneksel ev yemeklerinden biridir. Bu yemek, ülkemizde yapılan sebze türlüsüne oldukça benzer. Ratatouille, sebzelerin küçük bir şekilde doğranması ve tencerede yavaşça pişirilmesi ile hazırlanır.

17 – Beef Wellington (İngiltere Mutfağı)

YouTube video

Beef Wellington, İngiltere mutfağından tüm dünyaya dağılan son derece özel bir yemektir. Bütün halinde mühürlenen bonfile, kaz ciğeri ya da füme et ve mantarlı iç harçla birleştirilerek, milföy hamuru ile kaplanır. Hem görsel yönden, hem de lezzet bakımından çok sevilen bir yemek olan Beef Wellington, dilim dilim kesilerek servis edilir.

18 – Steak Tartare (Fransa Mutfağı)

https://www.youtube.com/watch?v=XMITvLFNDAA

Fransa mutfağının dünyaya hediyesi olan Steak Tartare, ince çekilen dana kıymasının, farklı malzemelerle lezzetlendirilmesinin ardından pişirilmeden servis edilmesiyle hazırlanır. Kızarmış ekmek ve salata ile servis edilen bu yemek, oldukça popüler bir lezzettir.

19 – Fish and Chips (İngiltere Mutfağı)

YouTube video

Fish and chips, su, un, sirke ve kabartma tozundan oluşan bir harç ile fileto şeklinde doğranan balığın ve yanında patatesin kızartılmasından oluşan bir yemek türüdür. Dünya çapında oldukça fazla tüketilen ve bir o kadar popüler olan Fish and chips, ilk olarak 1860’larda İngiltere’de ortaya çıkmıştır.

20 – Taco (Meksika Mutfağı)

YouTube video

Taco, İspanya, Meksika ve Güney Amerika ülkeleri başta olmak üzere dünya çapında çok tüketilen geleneksel bir Meksika yemeğidir. Et, peynir ya da çeşitli sebzelerin, tortilla adı verilen ince, küçük ve mayasız bir lavaş türü olan ekmek içinde servis edilmesiyle hazırlanan Taco’nun yanında bazı garnitürler de tüketilebilir. Bu ünlü Meksika yemeğine “Taco” ismini ise İspanyollar vermiştir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
1
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!