featured

Malta Vatandaşlığı Koşulları Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2004 yılında Avrupa Birliği’ne katılan Malta 2015 yılından beri vatandaşlık programı ile ikinci pasaport imkanı sunuyor. Malta vatandaşı olunduğunda tüm AB üyesi ülkelerde yaşama hakkının yanında ABD’de dahil 160’dan fazla ülkeye vizesiz seyahat edebilme hakkı elde ediliyor.

Türkiye’den de başvuruların olduğu programla bugüne kadar tüm dünyadan 1,700’ün üzerinde başvuru yapılmış durumda. Malta Hükümeti tarafından Malta vatandaşlık ve oturum programlarına başvuru için yetkilendirilen firmalar arasında yer alan Yeni Bir Hayat danışmanlık firması tarafından yapılan açıklama da pandemi döneminde de başvuruların devam ettiği vurgulanıyor. 2021 yılında revize edilen Malta vatandaşlığı programına artık yılda 200 kişilik başvuru kabul ediliyor. Yeni program gereğince devlete €750,000’luk hibe yapılması, 5 yıl süresince konut kiralanması veya satın alınması ve 5 yıl süresince geçerli sağlık sigortası yapılması Malta vatandaşlığı koşulları arasında yer alıyor. Başvuru sahibi dışındaki aile üyeleri içinse hibe tutarı €50,000 olarak belirlenmiş durumda. Bu koşulların tümüne yerine getiren kişiler ise aileleri ile birlikte 12 aylık bir değerlendirme süresi sonunda Malta vatandaşı oluyorlar. Kişinin temiz bir sicile sahip olması, serveti ve gelirlerini açıklayabilmesi ise aranılan diğer şartlar arasında yer almakta.

Yeni Bir Hayat yetkilileri tarafından yapılan açıklama da vatandaşlık programı dışında Malta oturum izni içinde her yıl artan sayıda başvuru yapıldığı vurgulanıyor. Oturma iznine başvuru yapabilmek için kişinin vatandaşlık programında olduğu gibi temiz bir sicile sahip olması ve gelirlerinin kaynağını açıklamayabilmesi ön koşulları aranıyor. Bu koşulları yerine getiren kişilerin başvuruları kabul edildiğinde Malta’da en az €300,000 tutarında bir konut satın almaları veya minimum €10,000 yıllık kira bedelli bir yer kiralamaları isteniyor. Bunlara ek olarak Malta hükümetine €68,000 ile €98,000 tutarında bir defaya mahsus bir bağış yapılması gerekiyor. Bunları yerine getiren kişiler aileleri ile birlikte süresiz Malta oturum izni alıyorlar. Alınan oturum izni ile dilerlerse Malta’ya yerleşerek iş, sağlık ve eğitim gibi Malta vatandaşlarına sunulan tüm haklardan yararlanabiliyorlar. Malta oturum kartları ile tüm Schengen ülkelerinde vizesiz seyahat etme ayrıcalığı da programın sunduğu imkanlar arasında.

Malta oturum programı ileri de Malta vatandaşlığı imkanı sunmuyor. Bu nedenle bazı aileler hem ekonomik olması, hem de ikinci pasaport vermesi açısından Karayip ülkelerini tercih ediyorlar. Yeni Bir Hayat yetkilileri hibe veya gayrimenkul alımı ile yaklaşık 6 gibi kısa bir süre de Dominica’dan ikinci vatandaşlığın alınabildiğini belirtiyorlar. Dominica vatandaşları İngiltere dahil tüm Avrupa ülkelerinde vizesiz olarak seyahat edebiliyorlar. Bu nedenle özellikle iş adamları tarafından çok tercih ediliyor. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!