featured

Auguste Rodin Kimdir? Heykel Sanatının Dev Üstadı “Auguste Rodin” ve Onun Benzersiz Eseri “Düşünen Adam”

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Auguste Rodin kimdir? Dünyanın en çok bilinen sanat eserlerinden biri olan ve birçok farklı ülkede ve yapıda da kopyası bulunan bir heykel, felsefi düşüncenin simgesi olarak kabul görüyor. Düşünen Adam ya da orijinal ismi ile Le Penseur (Fransızca) olarak bilinen bu ünlü eser, sanatseverlerin en çok ilgi gösterdiği modern sanat eserleri arasında yer alıyor. Bu yazımızda büyük heykeltraş Auguste Rodin kimdir hayatına ve onun ünlü yapıtı Düşünen Adam heykeline odaklanacağız.

Auguste Rodin Kimdir?

Auguste Rodin kimdir? 12 Kasım 1840 tarihinde Fransa’nın başkenti Paris’te hayata gözlerini açan François-Auguste-René Rodin ya da bilinen adıyla Auguste Rodin, modern çağ heykel sanatının en büyük ustalarından biri olarak kabul edilir.

1864 yılında ilk atölyesinde çalışmalarını hızlandıran Rodin, “Tunç Çağı”, “Adem”, “Havva”, “Öpüşme”, “Balzac Heykeli”, “Victor Hugo Büstü”, “Yürüyen Adam” gibi tanınmış eserlerini sanat dünyasına kazandırdı. Ancak elbette ki Rodin adı ile özdeşleşen “Düşünen Adam Heykeli” ise ustanın başyapıtı olarak kabul edildi.

Auguste Rodin kimdir ? Modern sanata ve 20. Yüzyıl heykeline büyük etkileri olan Rodin’in üzerinde 10 yıldan fazla çalıştığı bir diğer büyük eseri olan “Cehennem Kapıları” adlı yapıtı ise, Rodin’in kendi tabiri ile “Yaşamının heykelleştirilmiş bir günlüğüdür”.

17 Kasım 1917 yılında hayata gözlerini yuman bu büyük ustanın anısına, 1919 yılında Fransa’nın başkenti Paris’te, Rodin’in ev ve atölye olarak kullandığı binada Rodin Müzesi (Musée Rodin) açılmıştır. Paris’in en popüler müzelerinden biri olan Rodin Müzesinde, büyük Fransız Heykeltıraş Auguste Rodin’in çok sayıda eseri ve çalışmalarından parçalar günümüzde de sergilenmektedir.

Auguste Rodin Kimdir? Düşünen Adam Eseriyle Auguste Rodin…

Auguste Rodin kimdir? Rodin’in başyapıtı olarak kabul edilen “Düşünen Adam” heykeli ilk olarak, “Cehennem Kapıları” adlı tamamlayamadığı eserinin üst kısmına yerleştirilmek üzere alçıdan ve küçük boyutlu olarak Rodin tarafından yapılmıştır. Daha sonra bu figürün büyük boyutlu hali ise Auguste Rodin tarafından bronz döküm olarak 1904 tarihinde tamamlanmıştır. Bu ilk bronz döküm günümüzde de Rodin Müzesinde bulunmaktadır.

Rodin, Cehennem kapıları adlı dev eserini Dante’nin İlahi Komedya isimli yapıtındaki Cehennem betimlemesi üzerinden tasarladığı için, Düşünen Adam isimli bu ünlü heykeli de en başta Dante’yi simgelemek üzere yapmaya başlamış, ancak daha sonra onun kapıda bulunan diğer figürlerden farklı olması için bir kişiyi betimlemesi fikrinden vazgeçmiştir.

Auguste Rodin kimdir? Düşünen Adam heykelinin, dünyanın dört bir tarafındaki çok sayıda önemli yapıda kopyaları bulunmaktadır. Bu kopyalardan biri de Auguste Rodin’in, Meudon’da bulunan mezarı başına yerleştirilmiştir. Ülkemizde ise “Düşünen Adam” heykelinin, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi bahçesinde 1951 yılında hastalar tarafından yapılmış bir kopyası vardır ve ülkemizde bu heykel hem bu hastanenin hem de akıl hastalığının sembolü haline gelmiştir.

Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Bahçesinde Bulunan Düşünen Adam Kopyası

Auguste Rodin kimdir? Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi bahçesinde bulunan “Düşünen Adam” heykelinin kopyasının yapım hikayesi de oldukça ilginçtir. Rodin adını hiç duymayanların bile bildiği bu heykel, Rodin hayranı olan ressam ve heykeltıraş Kemal Künmat’ın, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde kaldığı dönemde, başhekim olan Fahri Celal Göktulga’nın talebi üzerine, Kemal Künmat tarafından hastane bahçesine yapılmaya başlanmıştır. Ancak daha sonra Künmat bu eserini tamamlamamıştır.

Auguste Rodin kimdir? Yalnızca Auguste Rodin Düşünen Adam eserinin çenesinin altına bulunan sağ eli ile kolu tamamlanmayan heykelin bitirilmesi için Kemal Künmat, ikna edilmeye çalışılsa da sonuç alınamamıştır.

YouTube video

Dolayısıyla heykel o haliyle yarım kalmıştır. Bu olaydan 6 ay sonra hastaneye yatan hastalardan olan ve heykel ile hobi olarak ilgilenen Mehmet Pişdar, daha sonra heykelin yarım kalan kısmını yaklaşık 40 günde tamamlamış ve heykelin açılışı da 4 Aralık 1951 tarihinde törenle yapılmıştır. Dünya tarihinde önemli bir yer tutan Leonardo da Vinci kimdir ve eserleri nelerdir yazımızı okumak için tıklayınız

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!