featured

Fahri Trafik Müfettişi Nedir? Nasıl Fahri Trafik Müfettişi Olunur?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mutlaka herkesin bir şekilde adını duyduğu fahri trafik müfettişi nedir? Fahri trafik müfettişi ne iş yapar? Trafik düzeninin sağlanmasına nasıl katkı sunar? Nasıl fahri trafik müfettişi olunur? Bu yazımızda vatandaşlar tarafından merak edilen konular arasında yer alan fahri trafik müfettişliği nedir hakkında merak edilenleri sizler için bir araya getirdik.

Fahri Trafik Müfettişi Nedir?

Fahri Trafik müfettişi nedir? 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’na, 17/10/1996 tarihinde 4199 sayılı Kanun’un 43. Maddesi ile eklenen Ek- 6’ıncı madde uyarınca Fahri Trafik Müfettişliği ülkemiz için kabul edilmiştir. Sürücülerin trafik kurallarına uygun davranıp davranmadıklarını denetlemekle sorumlu olan görevlilere yardımcı olmaları amacıyla fahri trafik müfettişlerine bu yasal düzenleme ile görev verilmiştir.

Yani fahri trafik müfettişleri, araç sürücülerinin kurallara uyup uymadıklarını denetleme görev ve yetkisi bulunan polis ve jandarma trafik görevlilerine yardımcı olmak üzere çalışan ve trafik düzenini sağlamaya katkı sunan gönüllü görevlilerdir.

Fahri Trafik müfettişi nedir? Karayolu Trafik Güvenliği Kurulunca önerilen ve Karayolu Trafik Güvenliği Üst Kurulunca uygun görülen kişilere, valiler tarafından fahri trafik müfettişi görevi verilir. Bu görev kapsamında fahri trafik müfettişleri de tamamen gönüllülük esası ile hareket ederek trafik güvenliğinin geliştirilmesine yardımcı olurlar.

Kimler Fahri Trafik Müfettişi Olarak Görev Alabilir? Fahri Trafik Müfettişi Nasıl Olunur?

Fahri Trafik müfettişi nedir? Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan kişiler, gönüllülük esasına dayalı olarak Fahri Trafik Müfettişliği görevi için gereken koşulları taşımaları halinde, kendi ikametlerinin bulundukları illerde Trafik Denetleme Şube Müdürlüklerine başvuruda bulunarak “Fahri Trafik Müfettişi” olabilme imkanına sahip oluyorlar.

Fahri trafik müfettişi nasıl olunur? Fahri Trafik Müfettişi nedir? Görev ve Çalışma Yönetmeliği uyarınca belirlenen koşullara uygun olmak koşulu ile herkes fahri trafik müfettişliği için başvuruda bulunabilir. Bu görev için aranan koşullar ise şu şekildedir;

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına sahip olmak,En az kırk yaşını doldurmuş olmak,En az yüksekokul mezunu olmak,En az 10 yıllık sürücü belgesi bulunmak,Asli kusurlu olarak ölümlü ya da yaralamalı bir trafik kazasına neden olmamış olmak,Başvuru tarihinden geriye doğruki toplam 5 yıl içinde, hakkında 100 ceza puanı uygulaması neticesi sürücü belgesinin geri alınmaması,Kamu hizmetlerinden yasaklı bulunmamak,Fahri Trafik müfettişi nedir?Taksirli suçlar ile tescil edilmiş hükümler hariç, ağır hapis ya da altı aydan fazla hapis veya affa uğramış olsa bile devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla, zimmet, rüşvet, irtikap, dolandırıcılık, hırsızlık, sahtecilik, dolaylı iflas, inancı kötüye kullanma gibi yüz kızartıcı ya da şeref ve haysiyeti kırıcı suçlardan veya kaçakçılık, resmi ihalelere ve alım satımlara fesat karıştırma ya da devlet sırlarını açığa vurma suçlarından dolayı hükümlü olmamak.

Fahri Trafik Müfettişliği İçin Başvuru Nasıl Yapılır?

Fahri Trafik müfettişi nedir? Koşulları taşıyan kişiler, fahri trafik müfettişliği için 2 adet vesikalık fotoğrafları, ikametgâh belgeleri ve sabıka kaydı belgeleri ile sürücü belgeleri ve öğrenim durumlarını gösteren belgelerinin birer örneğini dilekçelerine ekleyerek, adres kayıt sistemine göre kayıtlı bulundukları İl Valiliğine başvuruda bulunabilirler.

Fahri trafik müfettişi başvuru kabulü, gerek görülen durumlarda ibraz edilen belge ve bilgilerin incelenmesi müracaat edilen Valilikler tarafından yapılır.

YouTube video

Fahri Trafik müfettişi nedir? Kabul edilen başvuru dilekçeleri ile ekleri İçişleri Bakanlığı’na gönderilir. Trafik Hizmetleri Başkanlığı tarafından yapılan inceleme ve değerlendirme sonucunda, müfettiş olmasında herhangi bir sakınca bulunmayanlar Emniyet Genel Müdürü teklifi ile İçişleri Bakanının onayına sunulur. Onay sonrasında, ilgili valiliklere sonuçlar iletilir ve ilgili kişilere ‘Fahri Trafik Müfettişi Kimlik Belgesi’ düzenlenmek suretiyle verilir.

Fahri Trafik Müfettişlerinin Sahip Oldukları Yetkiler Nelerdir?

Fahri trafik müfettişi nedir? Fahri Trafik Müfettişleri, yer ve zaman sınırı olmaksızın ülkenin her yerinde görevli olarak kabul ediliyorlar ve tespit ettikleri kural ihlallerine dair tutanak düzenleme yetkisine de sahip bulunuyorlar. Müfettişler fiziki ortamda düzenledikleri tutanakları trafik ekip ya da trafik kuruluşuna elden verebiliyorlar.

Fahri trafik müfettişi nedir? Elektronik ortamda düzenlemiş oldukları tutanakları ise, Emniyet Genel Müdürlüğüne yetki ekranlarını kullanarak elektronik sistem üzerinden bir hafta içinde teslim etmeleri gerekiyor. Ancak fahri trafik müfettişlerinin araç durdurma, sürücülerle muhatap olma ve belge ya da evrak kontrolü yapma hakları ise bulunmuyor. Yaralamalı trafik kazalarında tazminat talepleri neleri kapsar bilgi almak için tıklayınız.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!