featured

Açlıkla Boğuşan Bir Ülke: Yemen

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yemen’de açlık, her geçen gün büyümekte olan bir insanlık problemidir. Ülkedeki yaklaşık 7.4 milyon çocuk ve yetişkin, yaşamlarını devam ettirmeye yetecek besini bulmakta zorlanıyor. Her gün biraz daha artan sağlık problemlerine şimdilerde Covid- 19 pandemisi de eklendi. Hem açlık nedeniyle yaşanan can kayıpları hem de pandemi gibi genel sağlık problemleri Yemen’in kanayan yarası. Birçok zorlukla mücadele eden Yemen yardımları bekliyor.

Yoksulluk, salgın hastalıklar, susuzluk ve açlıkla mücadele eden Yemen, son yılların en büyük yaşam kaybı oranlarına sahip. Yemen’de sefalet ve açlık, Covid-19 pandemisinin de eklenmesiyle her geçen gün daha fazla can almaya devam ediyor. Temel yaşam gereçlerinden olan yiyecek, su, kıyafet, sağlık hizmetleri gibi pek çok yönden yoksulluk içindeki Yemen yardımseverlerin desteğiyle bu ihtiyaçlarını karşılayabiliyor.

Yemen’de Hangi Sorunlar Yaşanıyor?

Yemen’de her geçen gün eğitim, sağlık, beslenme gibi temel ihtiyaçlara olan erişim güçleşiyor. Bu ülkede yaşanan açlık ve sefalet gün geçtikçe büyüyor. Yıllardır devam eden ve 2021 yılında da yaşanan temel problemler ise şu şekilde;

KıtlıkSusuzlukKolera ve Covid- 19 gibi salgın hastalıklarİç savaşEğitim ve sağlık imkânlarının yetersizliği

Yemen yardım ihtiyacının büyüdüğü bu günlerde uluslararası kuruluşlar, yardım dernekleri ve hayırseverlerin desteğiyle bu problemler önlenmeye çalışılıyor. Öncelikli ve acil ihtiyaçların başında temel sağlık hizmetlerinin arttırılması, su kuyularının açılması, yiyecek ve giyecek yardımı geliyor.

Yemen Yardıma En Çok İhtiyaç Duyan Ülkelerden

Yemen’deki en büyük sıkıntı kuraklık ve iç savaşlar. Temel ihtiyaçların karşılanmasında bile imkânsızlık yaşanmasına sebep olan bu problemler, yıllardır devam ediyor. Her geçen gün başka bir felaketle yüz yüze gelen Yemen’de açlık nedeniyle hayatını kaybeden pek çok çocuk, kadın ve yaşlı var. Sağlık hizmetlerine erişimin her geçen gün zorlaştığı bu ülkeye, pek çok ülkeden yardımlar ulaşmaya devam ediyor.

Yemen’de acil olarak karşılanması gereken pek çok temel ihtiyaç vardır. Yemen’deki insanlar su, besin, giyecek, sağlık ve eğitim hizmetleri gibi alanlarda büyük bir yoksunluk yaşıyor. Yemenli çocuklar eğitim imkânlarından yoksun kalırken, besin yetersizliğinden dolayı da gelişim problemleri yaşıyor. Kolera ve Covid-19 başta olmak üzere çeşitli salgın hastalıklar da Yemen’de sefalet ve yoksulluk oranlarını arttırıyor.

Covid-19 Pandemisinin Yemen’e Etkisi

Yemen’de açlık ve sefalet yıllardır devam etse de son yıllarda etkisini gösteren iç savaşlar ve salgın hastalıklar durumu daha da kötüleştirdi. Covid-19 pandemisi tüm dünyayı etkisi altına aldı. Yoksulluk, susuzluk ve kıtlıkla mücadele eden Yemen halkı da pandeminin etkilerini en çok hissedenler arasında yer alıyor.

Covid-19’a bağlı olan ölümlerin oldukça fazla olduğu Yemen’de, temel sağlık hizmetlerine erişim bir hayli zor. İnsanlar sefalet ve yoksullukla mücadele ederken ilaç ve aşıya ulaşmaları da imkânsız bir hal almış durumda. Bu durumda da Covid-19 pandemisine bağlı olarak gerçekleşen yaşam kayıpları da artıyor. Temel sağlık hizmetleri de Yemen yardım listesinde ilk sıralarda yer alıyor.

Yemen’de Çocuklar Eğitimden Mahrum

Yemen’de yaşanan sefalette en çok etkilenen grupların başında çocuklar geliyor. Pek çok zorlukla mücadele edilen Yemen’de, kız çocuklarının büyük bir kısmı küçük yaşlarda evlendiriliyor. Yaşanan iç savaşlar, açlık, sefalet, salgın hastalıklar da çocukların yaşamlarını tehdit ediyor. Durum böyleyken okula gidemeyen milyonlarca çocuğun olması da kaçınılmaz bir sonuç olarak karşımıza çıkıyor.

Milyonlarca çocuğun temel ihtiyaçlarının karşılanması için öncelikle Yemen’de sefalet ve açlık sorunlarının çözülmesi gerekir. Çocuklar temel yaşam haklarına kavuşturulmalıdır. Yemen’deki çocukların öncelikle sağlık, eğitim, beslenme ve barınma ihtiyaçlarının karşılanması gerekiyor. Okula gidemeyen, beslenme yetersizliğinden dolayı gelişim problemleri yaşayan milyonlarca çocuğa el uzatan yardımseverler de bulunuyor. Dünyanın her yerinden gelen yardımlarla, bir nebze de olsa Yemen’deki çocukların yüzleri güldürülebiliyor.

Yemen’e Nasıl Yardım Edilebilir?

Yemen yardım ihtiyacı her geçen gün büyüdüğünden, yardımseverler bu ülkede yaşananlar için eyleme geçmeyi istiyor. Ancak bireysel olarak yardım etmek her zaman için güvenli ve kolay olmayabilir. Bu nedenle İyilik Denizi, yardımseverleri bir araya getirerek, Yemen’e yardım yapmak için güvenli bir kapı açıyor.

Yemen’e yardım etmek isteyen bağışçılar yiyecek, kıyafet, su kuyusu ve çeşitli yardımlar için İyilik Denizi’ne başvuruyor. İyilik Denizi aracılığıyla yardım eden bağışçılar sayesinde Yemen yardıma kavuşuyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!