featured

Usta Yazar Umberto Eco ve Unutulmaz Eseri Gülün Adı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünyanın en çok okunan ve satılan kitaplarından biri olan Gülün Adı isimli roman, gerek gösterdiği büyük başarısı ve gerekse de etkisi ile tüm dünya üzerinde en çok bilinen eserler arasında yer alıyor. İşte bu yazımızda ünlü İtalyan yazar Umberto Eco ve onun başyapıtı Gülün Adı isimli romanı hakkında merak edilenleri sizler için bir araya getirdik…

Büyük İtalyan Yazar Umberto Eco

5 Ocak 1932 yılında İtalya – Alessandria’da dünyaya gelen Umberto Eco çok yönlü bir aydındır. Yazar kimliği yanında eleştirmen, düşünür, gazeteci, edebiyatçı ve bilim insanı da olan Eco, tüm dünyada Gülün Adı ve “Foucault Sarkacı” gibi romanları ile büyük ün sahibi olmuştur.

Orta çağ uzmanı olan Umberto Eco, göstergebilim alanında da isim yapmış bir bilim insanıdır. Usta yazar Eco, 1962 yılında Toronto Üniversitesi bünyesinde doçent unvanını almış ve daha sonra Floransa Üniversitesi’nde, görsel iletişim alanında profesör olmuştur.

1971 yılında Bologna Üniversitesine geçen Umberto Eco, 1975 yılında ise söz konusu üniversitenin “Gösteri ve İletişim Bilimleri Enstitüsü’nün” başına getirilmiştir.

Gülün Adı isimli ilk romanı ile tüm dünyada en çok tanınan yazarlardan biri haline gelen Eco, daha sonraki eserleri yanında eleştirmen ve düşünür olarak da edebiyat alanına önemli katkı sunmuştur.

Gazete ve dergi yazılarını bazen Dedalus olarak imzalayan ve bu Dedalus lakabı ile ünlenen usta yazar Umberto Eco, sahip olduğu ortaçağ ve tarih bilgisini yazdığı eserlerinde ortaya koymuş ve edebi gücü ile harmanlayarak büyük bir etki oluşturmuştur.

1998 ve 2013 yıllarında iki kez İstanbul’u ziyaret eden büyük yazar, yakalandığı kanser hastalığı nedeni ile 19 Şubat 2016 günü İtalya – Milano’da ki evinde 84 yaşında hayata gözlerini yummuştur.

Dünyanın İlk Yüz Entellektüeli Listesi

Birçok ödül, nişan ve liyakat madalyasına layık görülen İtalyan yazar Umberto Eco, 2005 yılında “Foreign Policy (ABD)” isimli derginin internet üzerinden düzenlemiş okuyucu anket sonucunda “Dünyanın İlk 100 Entelektüeli” listesinde ikinci sırada yer almıştır. Daha sonra 2008 yılında bu kez “Prospect (İngiltere)” dergisi tarafından düzenlenen aynı içerikli ankette ise 14. sırada kendisine yer bulmuştur.

Umberto Eco’nun Unutulmaz Eseri “Gülün Adı”

“Gerçek bizi özgür kılar” gibi kült cümleleri ile öne çıkan Gülün Adı (Il nome della rosa) isimli roman, Umberto Eco’nun ilk romanıdır ve 1980 yılında yayınlanması ile dünyanın en çok okunan eserleri arasında yer almıştır.

Yayımlanmasından itibaren büyük beğeni toplayan ve çok sayıda dile çevrilen bu eser, ortaçağ İtalya’sında geçer ve Hıristiyan tarikatlarının görüş ayrılıkları, Papa ile İmparator arasında yaşanan atama yetkisi, işlenen cinayetler ve bir manastır etrafında gelişen olaylar ile kurgulanır. En iyi yüz polisiye romanı arasında yer alan bu ünlü eser, sadece Avrupa’da değil tüm dünya üzerinde büyük etki meydana getirmiştir.

Üzerine çok sayıda inceleme yapılan bu roman, 1986 yılında yönetmen ve yapımcı Jean-Jacques Annaud tarafından sinemaya uyarlanarak beyaz perdeye de aktarılmıştır.

Umberto Eco’nun Eserleri

Ünlü İtalyan yazar Umberto Eco’nun başyapıtı olarak kabul edilen Gülün Adı isimli eseri yanında, “Prag Mezarlığı”,  “Sıfır Sayı”, “Foucault Sarkacı”, “Önceki Günün Adası”, “Kraliçe Loana’nın Gizemli Alevi” ve “Baudolino” gibi önemli eserleri de bulunmaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!